Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ
- 20.02.25 12:23

Τα πράγματα που θα τον ανησυχούσαν ιδιαιτέρως αν σήμερα ήταν νέος, μοιράστηκε ο Μπιλ Γκέιτς σε πρόσφατη συνέντευξή του, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα φοβόταν περισσότερα πράγματα πέρα από την ατομική βόμβα».
«Τέσσερα με πέντε πράγματα είναι πολύ τρομακτικά, και το μόνο που πραγματικά καταλάβαινα και για το οποίο ανησυχούσα πολύ όταν ήμουν νέος ήταν ο πυρηνικός πόλεμος», ομολόγησε ο ιδρυτής της Microsoft και πρόεδρος του Ιδρύματος Gates, μιλώντας στον Πάτρικ Κόλισον, εστιάζοντας στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες.
«Σήμερα, νομίζω ότι θα πρόσθετα την κλιματική αλλαγή, τη βιοτρομοκρατία, τις πανδημίες και τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης με κάποιο τρόπο».
Στη λίστα του, όπως είπε, προστίθεται και το ζήτημα της κοινωνικής πόλωση υπογραμμίζοντας πως οι νεότερες γενιές θα πρέπει να προβληματιστούν ιδιαιτέρως για τους εν λόγω κινδύνους.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γκέιτς εξέφρασε δημοσίως τις εύλογες ανησυχίες του. Σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό του το 2023, είχε αναφέρει ότι όσο μεγάλωνε η οικογένειά του, τόσο δυνάμωνε και η επιθυμία του να βελτιώσει τον κόσμο. «Ένα εγγόνι σε κάνει να σκέφτεσαι πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο – πολιτική, υγεία, κλίμα κ.λπ.», έγραφε.
Ο Γκέιτς θεωρεί ότι η κοινωνία «υποφέρει» από έλλειψη νοημοσύνης, αλλά πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει λύση αντί για πρόβλημα. Αν και κάποιοι προειδοποιούν για την καταστροφική δυναμική της, ο Γκέιτς ελπίζει πως η τεχνολογία αυτή θα αξιοποιηθεί παραγωγικά.
«Δεν έχουμε αρκετούς ειδικούς επί ιατρικών θεμάτων ή ανθρώπους που να μπορούν να παρακολουθούν τα πάντα ή να διδάσκουν μαθηματικά σε υποβαθμισμένες περιοχές», είπε. «Έχουμε έλλειψη νοημοσύνης (…) Η τεχνητή νοημοσύνη, με την πάροδο του χρόνου –και οι άνθρωποι μπορούν να διαφωνούν για τα χρονικά πλαίσια – θα κάνει τη νοημοσύνη ουσιαστικά ένα δωρεάν αγαθό».
Παρά τις προκλήσεις, ο Γκέιτς παραμένει αισιόδοξος πως οι άνθρωποι του μέλλοντος θα είναι σε καλύτερη θέση – εφόσον αντιμετωπίσουν τους κινδύνους.
«Αν καταφέρουμε να λύσουμε μερικά από αυτά τα μεγάλα προβλήματα, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Για το Αλτσχάιμερ, την παχυσαρκία, θα έχουμε θεραπεία για το HIV, θα εξαλείψουμε την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, την ελονοσία. Ο ρυθμός της καινοτομίας σήμερα είναι μεγαλύτερος από ποτέ».
Ενώ ο φόβος μπορεί συχνά να παραλύει, ο Γκέιτς πιστεύει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη για τις νεότερες γενιές.
«Σε κάποιο βαθμό, ίσως υπάρχει μία υπερβολή ως προς την πιθανότητα ή τον αντίκτυπο αυτών των κινδύνων για να κινητοποιηθεί ο κόσμος και να τους αποφύγουμε».