Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ AI ΜΝΗΜΗΣ: ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
- 10.12.24 10:43
Εντείνοντας τον τεχνολογικό πόλεμο με το Πεκίνο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές μικροτσίπ μνήμης υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα, που απαιτούνται για την ικανοποιητική απόδοση σε πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Οι περιορισμοί επεκτάθηκαν και στην αμερικανική τεχνολογία μνήμης υψηλού εύρους ζώνης (HBM) που βρίσκεται πίσω από ημιαγωγούς αιχμής, των οποίων η ζήτηση εκτοξεύτηκε παράλληλα με την παγκόσμια φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η απόφαση δεν αφορά μόνο την παραγωγή σε αμερικανικό έδαφος, αλλά και τα προϊόντα που κατασκευάζονται από αμερικανικές εταιρείες σε ξένες εγκαταστάσεις, με εξαιρέσεις ωστόσο για βασικούς συμμάχους, όπως η Ιαπωνία και η Ολλανδία.
ANNET ARIS: ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΙΜΑΚΑ
«Το ωραίο με την GenAI είναι ότι διευκολύνει τα πράγματα, και οι άνθρωποι δεν θα…
Η εξέλιξη έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον, του Τόκιο και της Χάγης, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν έριξαν την ιδέα, χωρίς ωστόσο να την επιβάλουν, για εφαρμογή των αμερικανικών ελέγχων σε εταιρείες όπως η Tokyo Electron Ltd. και η ASML Holding NV.
Οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών εξοπλισμού ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των Lam Research Corp., Applied Materials Inc. και KLA Corp., κατέγραψαν άνοδο, ενώ μια σειρά από κινεζικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα, συμπεριλαμβανομένης της Naura Technology Group Co., υποχώρησαν.
Τι είναι οι HBM
Η μνήμη υψηλού εύρους ζώνης μπορούν να αποθηκεύουν περισσότερες πληροφορίες και να μεταδίδουν δεδομένα ταχύτερα από την παλαιότερη τεχνολογία, τη λεγόμενη DRAM (Dynamic Random Access Memory). Τέτοιου είδους τσιπ χρησιμοποιούνται σε κάρτες γραφικών, υπολογιστικά συστήματα υψηλών επιδόσεων, κέντρα δεδομένων και αυτόνομα οχήματα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είναι απαραίτητα για τη λειτουργία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, που τροφοδοτείται από επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) που παράγονται από την Nvidia (NVDA) και την Advanced Micro Devices (AMD).
Επειδή οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν πολλούς πολύπλοκους υπολογισμούς, τέτοια χαρακτηριστικά εξασφαλίζουν ότι οι εφαρμογές ΑΙ λειτουργούν ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις ή δυσλειτουργίες.
«Ο επεξεργαστής και η μνήμη είναι δύο ουσιώδη συστατικά στοιχεία για την Τεχνητή Νοημοσύνη, χωρίς αυτή, είναι σαν να έχουμε έναν εγκέφαλο με λογική αλλά χωρίς μνήμη», εξήγησε μιλώντας στο CNN ο G Dan Hutcheson, αντιπρόεδρος του ερευνητικού οργανισμού TechInsights, με ειδίκευση στα τσιπ.
Αμοιβαίες οι απώλειες;
Το τρίτο «κύμα» εξαγωγικών περιορισμών από τις ΗΠΑ σε διάστημα τριών ετών, αποσκοπεί στο να παρεμποδίσει την Κίνα από το να αποκτήσει κρίσιμη τεχνολογία που θα μπορούσε να της αποφέρει πλεονέκτημα σε στρατιωτικές εφαρμογές, σημειώνει σε ανάλυσή του το CNN.
Οι νέοι περιορισμοί, συμπεριέλαβαν στη μαύρη λίστα 140 επιπλέον κινεζικές οντότητες που κατηγορούνται ότι ενεργούν για λογαριασμό του Πεκίνου, με έμφαση σε εταιρείες που παράγουν εξαρτήματα και εξοπλισμό κατασκευής τσιπ, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την επιδίωξη της Κίνας να γίνει αυτάρκης στην τεχνολογία των ημιαγωγών. Στη λίστα περιλήφθηκε η αντίπαλος της ASML, Dongfang Jingyuan, την οποία ο ολλανδικός γίγαντας εξοπλισμού κατηγορεί για κλοπή εμπορικών μυστικών της.
Οι κυρώσεις επηρεάζουν επίσης ορισμένους από τους προμηθευτές της Huawei Technologies Co., συμπεριλαμβανομένης της κατασκευάστριας εταιρείας εργαλείων SiCarrier καθώς και των κατασκευαστών τσιπ Qingdao Si’En, SwaySure και Shenzhen Pensun Technology Co. ή PST.
Σε αντίποινα, το Πεκίνο ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές των δικών της πολύτιμων πρώτων υλών για τον κλάδο της τεχνολογίας – όπως στο γερμάνιο, το γάλλιο και άλλα υλικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ημιαγωγών και άλλων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Οι αυστηροί περιορισμοί της Κίνας στις εξαγωγές υλικών απειλούν ευθέως την αμερικανική βιομηχανία μικροεπεξεργαστών, καθώς το Πεκίνο ελέγχει το 98% της παγκόσμιας παραγωγής γερμανίου. Αν οι ΗΠΑ απωλέσουν την πρόσβαση σε αυτές τις πρώτες ύλες, οι ζημίες για την οικονομία τους, ιδιαίτερα στον τεχνολογικό τομέα, θα ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, αναμένονται και άλλα αντίποινα από την Κίνα, πιθανώς με περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, που είναι απαραίτητες σε άλλους κλάδους της τεχνολογίας.
Στο επόμενο κεφάλαιο του τεχνολογικού πόλεμου θα επιβραδύνουν τους ρυθμούς τους αμφότερες οι πλευρές. Ειδικοί εκτιμούν πως είναι μόνο θέμα χρόνου για την Κίνα να κατακτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία στους ημιαγωγούς αλλά πού θα βρει η Δύση εναλλακτικά κοιτάσματα γερμανίου;