του Θεμιστοκλή Κατσαούνη*

Δόξα σε νίκες! Όχι θρήνους για ήρωες, όχι προγονολατρία

Ακούγεται παράδοξο αλλά στην εποχή μας το σύγχρονο Ελληνικό κράτος διανύει μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία μία περίοδο ακμής. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Κύπρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μία δημιουργική καταστροφή, που γεννάται μέσα από την λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος και αναδιαμοιράζει τον κατέχοντα πλούτο.

Άλλωστε η Ελλάδα πώς θα μπορούσε να είναι φτωχή όταν έχει μία τουριστική βιομηχανία που κάνει κάθε χρόνο 35δις ευρώ τζίρο, αλλά και η Κύπρος σε αυτόν τον τομέα δεν υστερεί καθόλου, καθώς και η δική της τουριστική βιομηχανία είναι ανθηρότατη.

Επίσης ο ελληνόκτητος στόλος αποφέρει καθαρά κέρδη 12δις ευρώ το χρόνο στην ελληνική οικονομία. Άξιο θαυμασμού είναι ότι η Ελλάδα κατέχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Η Κύπρος κατέχει τον 10 μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και τον τρίτο στην ΕΕ, μετά την Ελλάδα και την Μάλτα. Συνιστώσα ισχύος αποτελεί για την Ελλάδα και ένα ιδιαίτερα αξιόμαχο πολεμικό ναυτικό, μέσα στην ισχυρή στρατιωτική, αποτρεπτική της ισχύ, που έχει και υπό την σημαία του τα καλύτερα συμβατικά υποβρύχια, με ιδιαίτερη παρουσία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη η Ελλάδα αριστεύει και στον πρωτογενή τομέα, καθώς υπάγεται υπό τον έλεγχο της ο μεγαλύτερος αλιευτικός στόλος της ΕΕ και παράγει μερικά από τα καλύτερα γεωργοκτηνοτροφικά και δασοκομικά προϊόντα του κόσμου, που βρίσκουν καταναλωτές σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες χώρες.

Επιπρόσθετα η αναβάθμιση των μαχητικών αεροπλάνων F-16 σε F-16 viper, καθώς και η αναβάθμιση των Mirage 2000 και ενδεχομένως η αγορά F-35 συν τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα, παράλληλα με τον διπλωματικό μαραθώνιο που έχει επιδοθεί η ελληνική και κυπριακή διπλωματία, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της οικονομίας, αναβαθμίζουν τα ελλαδικά κράτη στην ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την διαμορφούμενη κατάσταση σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να είμαστε συναισθηματικοί και ηττοπαθείς και να τιμούμε μόνο νεκρούς ήρωες, αλλά να ήμαστε και υπερήφανοι περιμένοντας να έρθουν οι δοξασμένες νίκες.

Αυτές οι επιτυχίες που ανέφερα παραπάνω, όπως και πολλές άλλες, που είναι αδύνατο να συνοψίσω σε αυτό το άρθρο, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από την διαστημική βιομηχανία, την λογοτεχνία, την τέχνη και την έρευνα, ως τον αθλητισμό και την παιδεία και μας φέρνουν στον κατάλογο του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2019 στην 32 θέση, παρά την εκτεταμένη κοινωνικοοικονομική δεκαετή κρίση που ταλάνισε την χώρα μας. Η Κύπρος πάλι, που και αυτή πέρασε το δικό της μνημόνιο βρίσκεται στην 31 θέση. Οι θέσεις αυτές, που βρίσκονται τα ελλαδικά κράτη, μόνο τυχαίες δεν είναι. Δείχνουν πως η χώρα μας και η Κύπρος δεν είναι στην ίδια κλίμακα γεωοικονομικής ισχύος με την Ζάμπια, την Εσουατίνη και την Αϊτή, όπως κάποιοι αντιδραστικοί κύκλοι εντός των ελλαδικών κρατών θέλουν να πιστεύουν.

Φυσικά οι πολίτες των κρατών του τρίτου κόσμου δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς. Θα έπρεπε να έχουν και την ίδια πρόσβαση στα αγαθά που έχουμε και εμείς και ακόμη παραπάνω. Αγγίζοντας σε επίπεδο ζωής την Νορβηγία, την Ελβετία και την Ιρλανδία, που βρίσκονται στην κορυφή του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του καταλόγου του 2019 και φυσικά αποτελούν πρότυπο και για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εν κατακλείδι ένα θέμα που αξίζει προσοχής είναι η υπέρμετρη περηφάνια των ελλήνων προς τους προγόνους τους. Σε βαθμό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία αρρωστημένη έξη. Οι έλληνες πρέπει και έχουν κάθε λόγο να είναι υπερήφανοι για την αρχαιότητα, αλλά η ζωή κυλάει πάντα στο παρόν. Θα ήταν πιο λογικό να νοιώθουμε υπερήφανοι για οτιδήποτε κάνουμε εμείς ως πολίτες, προς τους εαυτούς μας, τους συμπολίτες μας και γενικότερα προς το κράτος μας. Πολλοί πιστεύουν πως δεν έχουμε κανένα λόγο για να είμαστε υπερήφανοι για το παρόν, αλλά πριν την κρίση το brand name της χώρας μας ήταν στην 14 θέση στο διαδίκτυο, αλλά και μέσα στην κρίση υπήρχαν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση, όχι μόνο για τους συμπατριώτες μας, αλλά και για τους πολίτες όλου του κόσμου.

Άλλωστε τα ελλαδικά κράτη κατέχουν τεράστια γεωοικονομική και γεωπολιτική ισχύ. Έχουν έναν όγκο χρηματικών συναλλαγών υπεραυξημένο για τα δεδομένα των πληθυσμών που διαβιούν σε αυτά. Είναι αδύνατον λοιπόν να είναι εσαεί σε κρίση χρέους. Αυτό γίνεται πασιφανές και από την κατάσταση της οικονομίας και την δυναμική που αυτή αναπτύσσει, στην Ελλάδα και στην Κύπρο στον παρόντα χρόνο.

 

*Απόφοιτος ΕΑΠ τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού – Συγγραφέας

Μεταπτυχιακός φοιτητής ΕΑΠ τμήματος Δημιουργικής Γραφής