EuroWorking Group και «αλήθεια»

 

Δεν είναι πρωτότυπο να πει κανείς ότι «η αλήθεια» ακόμη και σε ένα σχετικά ταπεινό γεγονός εξαρτάται από το ποια είναι η προδιάθεση εκείνου που την περιγράφει, ποια είναι η γωνία υπό την οποία την βλέπει, ποια είναι – εν τέλει – η πρόθεσή του όταν την περιγράφει. Δυο παραδείγματα από τις τελευταίες ημέρες:

Έγινε χθες η πολυαναμενόμενη συνάντηση επανεκκίνησης της σαιζόν/μετάβασης στην τρίτη αξιολόγηση ενώπιον του EWG, του EuroWorking Group που ετοιμάζει τις εργασίες του Eurogroup (άτυπο στις 15 Σεπτεμβρίου, στο Ταλίν) και συνεπώς ξαναπιάνει το νήμα του Ελληνικού Προγράμματος. Τι βλέπουμε στις περιγραφές; Από την μια υπάρχει η επισήμανση ότι οι άνθρωποι του EWG παραπονούνται ότι «άλλα συμφωνούνται, άλλα εφαρμόζονται», καθώς και η επισήμανση ότι πολλά από τα 113 (ή 85 ή όσα είναι τελικά!) προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι εφαρμογές ήδη συμφωνηθέντων, οπότε… ας αναμένεται μπλοκάρισμα. Επίσης μια επιφυλακτική περιγραφή του τι συνέβη λέει ότι δεν προωθήθηκε η ελευθέρωση της εναπομένουσας υπο-δόσης (800 εκατ. ευρώ είναι αυτά) των 8,5 δις μετά την δεύτερη αξιολόγηση, η οποία προορίζεται για εκκαθάριση των arrears του Δημοσίου σε συντάξεις και εφάπαξ, καθώς δεν υπάρχουν πλήρη πειστικά στοιχεία για τις μέχρι τώρα εκκαθαρίσεις από την Ελληνική πλευρά.

Δείτε, τώρα, την αντιδιαμετρική – ή περίπου – περιγραφή των ίδιων γεγονότων. Λέει ο άλλος, βλέποντας πιο θετική την έκβαση: προηγήθηκε του EWG (όργανο της Ευρωζώνης, δηλαδή των «19») συνάντηση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (όργανο των «27»), όπου κρινόταν η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βγει η Ελλάδα από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος – με συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα, με ακόμη και συνολικό δημοσιονομικό πλεόνασμα, αλίμονο κι αν δεν βγήκαμε! – και στην επόμενη στροφή η έξοδος της Ελλάδας απ’ αυτήν την εκδοχή επιτροπείας είναι δεδομένη (στο Ταλίνν). Αντίστοιχα, για την υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ δεν υπήρξε άρνηση, αλλά ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία – ύστερα η εκταμίευση θα γίνει άμεσα από τον ESM.

Ή πάλι το άλλο: το EWG δείχθηκε ότι η πορεία προς επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος – θυμίζουμε: 1,75% του ΑΕΠ για το 2017, αφού τα ζαλιστικά 3,5% είναι για το 2018-21 – βαίνει καλώς, στο μέτρο που η μεγέθυνση του ΑΕΠ για το 2017 μάλλον θα ξεπεράσει το 1,8% (άρα τα μεγέθη είναι συμβατά). Οσο για την βροχή των προαπαιτουμένων, σημειώνεται ότι όπως συνέβη και με τις προηγούμενες αξιολογήσεις ουδείς θα απαιτήσει πλήρη μια κατά γράμμα υλοποίηση – αλλά μάλλον πειστική δρομολόγηση προς την εφαρμογή. (Βέβαια, αυτό «πηγαίνει» πολύ περισσότερο προς τα ενεργειακά π.χ., απ’ ό,τι προς τα εργασιακά ή/και τον συνδικαλιστικό νόμο. Όμως γι αυτά το consensus είναι: «μετά την ΔΕΘ»).

Επειδή μόλις αναφερθήκαμε στο θέμα του ρυθμού ανάπτυξής, ας δούμε την προ ημερών περιγραφή αυτού του – απλού  θάλεγε κανείς! – μεγέθους/αριθμού. Μετά την ανάπτυξη κατά +0,4% για το α’ 3μηνο της χρονιάς (αντί για μείωση -0,1% που είχε αρχικά καταγραφεί ως flash estimate), είχαμε +0,5% για το β΄3μηνο (σε 3μηνιαία βάση: εδώ δεν υπήρξε flash estimate ακριβώς για να μην ανεβαίνει και η πίεση). Σε ετήσια βάση, αυτό μεταφράζεται σε +0,8%. Δείτε τώρα τις δυο περιγραφές: επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης – και τούτο παρά την αβεβαιότητα για την έκβαση της διαβόητης δεύτερης αξιολόγησης που κάλυψε όλο το α’ 6μηνο του 2017, εντάξει; – βλέπουν οι αισιόδοξοι/θετικής προδιάθεσης. Που τώρα αναμένεται να ενταθεί καθώς και ο τουρισμός ήταν σε απογείωση Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά και η εμπιστοσύνη αποκαταστάθηκε – «το λένε και οι ξένοι». Για απογοητευτικούς ρυθμούς μιλούν οι απαισιόδοξοι, που θα κάνουν ακόμη και νέα ΄μέτρα αναγκαία αν υπονομευθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος. Γι αυτό άλλωστε και έσπευσε ο υπουργός Οικονομικών Δήμος Παπαδημητρίου ή και η υφυπουργός κυρία Παπανάτσιου  να προβλέψουν +2% για το σύνολο έτους.