FIFA – η (από)κρυφη ιστορία

 

Τελευταίως ζούμε στον αστερισμό του champions league και όλοι τρέμουν μήπως η FIFA «τιμωρήσει» την Ελλάδα με αποκλεισμό όπερ σημαίνει ότι θα γίνει ο διεθνής παρίας του ποδοσφαίρου.

Ασφαλώς και πρέπει να παραμείνει «στο παιχνίδι». Το ποδόσφαιρο είναι το «όπιο των λαών» και η ενασχόληση που βοηθά τον κόσμο να ξεχνά τα βάσανα του και να αισθάνεται ότι συμμετέχει σε κάτι ομαδικό.

Ποια όμως είναι η FIFA (Fédération Internationale de Football Association) η οποία σήμερα μας απειλεί; Στις 27/05/2015 η Ελβετική Αστυνομία επέδραμε σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Ζυρίχης και συνέλαβε 7 ανώτερους αξιωματούχους τους οποίους το FBI περιέγραψε ότι έχουν «δημιουργήσει μία κουλτούρα διαφθοράς και απληστίας».

Ενώ τότε εδόθη η εντύπωση ότι οι αρχές ήσαν σε θέση να εξυγιάνουν την Ομοσπονδία, μετά από 3 χρόνια η FIFA παραμένει η ίδια και οι αξιοπρεπείς χώρες που συμμετέχουν είναι αδύναμες να επιφέρουν τις αναγκαίες αλλαγές. Με όρους γεωπολιτικής η FIFA εμφανίζεται ως ο προάγγελος της παρακμής της Δύσεως έναντι του Τρίτου Κόσμου.

Η FIFA ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1904 από 7 Ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 παρέμεινε ευρωπαϊκή λέσχη κυρίων. Το 1932 μετακόμισε την έδρα της στην Ελβετία. Την δεκαετία του 1980 ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Havelange, «άνοιξε» το τουρνουά και περιέλαβε ως μέλη ασιατικές και αφρικανικές ομάδες. Η τηλεόραση άλλαξε το ποδόσφαιρο. Τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα είναι τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων, καθιστώντας τα δικαιώματα προβολής του Διεθνούς Κυπέλλου χρυσοφόρα.

Η Ελβετία με την παράδοση της μυστικότητας και του τραπεζικού απορρήτου, διεξήγαγε υποτυπώδεις ελέγχους σε αθλητικά σωματεία. Για τον λόγο αυτό και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε να στήσει το μαγαζάκι της εκεί.

Εκάστη ομοσπονδία ποδοσφαίρου έχει μία ψήφο στο Κογκρέσο, π.χ. το Montserrat (πληθυσμός 4.900) είναι το ίδιο με την Κίνα. Πάμπολλοι Πρόεδροι Ομοσπονδιών απεδείχθησαν διεφθαρμένοι.

Τα έσοδα της FIFA από τα δικαιώματα του Διεθνούς Κυπέλλου από Δολλ. ΗΠΑ 308 εκ. την τετραετία που έκλεισε το 1998, ανήλθαν στα Δολλ. ΗΠΑ5,7 δις την τετραετία που έκλεισε το 2014.
Ο Πρόεδρος της FIFA Sepp Blatter εμοίραζε μέρος των λαφύρων σε βαρώνους του εθνικού και του διεθνούς ποδοσφαίρου για δήθεν «ανάπτυξη». Οι «προσφορές» της FIFA υποτίθεται ότι χρηματοδοτούσαν αθλητικές ανάγκες. Όμως οι πληρωμές αυτές δεν ελέγχονταν – κανείς δεν εσκοτίζετο αν τα χρήματα έμπαιναν στις τσέπες των αξιωματούχων.

Το 2015, τα έσοδα της FIFA έφθασαν τα 1,5 δις Δολλάρια. Ο Blatter έκτισε ένα ζηλευτό σύστημα πατρωνίας και διασφάλισε ότι οι πέριξ του ήσαν διεφθαρμένοι. Διείδε εγκαίρως ότι η ισχύς μεταφερόταν στην Ανατολή. Ως Ελβετός εγνώριζε ποιοι έχουν τα χρήματα.

Στις 2 Δεκεμβρίου, 2010 όταν η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA συνήλθε στην Ζυρίχη για να ψηφίσει για τα Διεθνή Κύπελλα του 2018 και του 2022 έγιναν αντιληπτές οι επελθούσες αλλαγές, όταν τα 22 μέλη επέλεξαν την Ρωσσία και το Qatar. Το Qatar ήταν η μεγάλη έκπληξη. Το κρατίδιο του Κόλπου είναι αμφίβολο αν έχει επαρκή χώρο για όλα τα στάδια που χρειάζονται και οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι άνω των 100ο F πράγμα που καθιστά τα παιχνίδια θανατηφόρα. Τελικώς απεφασίσθη ότι το Κύπελλο του 2022 θα διεξαχθεί Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Μετά την ψηφοφορία διεδόθη ότι το Qatar «αγόρασε» το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το FBI άρχισε να ερευνά κατά πόσο η FIFA ήταν «εγκληματική οργάνωση» και ξεσκέπασε τις πλείστες ατασθαλίες του παρελθόντος. Έγινε γνωστό ότι η Γερμανία εδωροδόκησε την ανάληψη των Διεθνών Αγώνων του 2006, καθώς επίσης και η Νότιος Αφρική του 2010. Μέλη της Διοίκησης εισέπραξαν $10 εκ. από την Νότιο Αφρική κάτω από παιδαριώδεις μεθοδεύσεις.

Από τους 22 άνδρες που εψήφισαν για το Διεθνές Κύπελλο το 2010, οι 7 έχουν κατηγορηθεί από τις αμερικανικές αρχές για εγκληματικές πράξεις. Ιστορίες διαφθοράς συνεχίζουν να αποκαλύπτονται. Υπέρογκα ποσά επληρώθησαν σε μέλη της Επιτροπής της FIFA όταν το Qatar «κέρδισε» την μάχη για το 2022. Οι αξιωματούχοι της μπάλας «αγοράζουν» πολλές φορές τους μη-Ευρωπαίους, αλλά όλο και πιο συχνά αγοράζονται από αυτούς.

Μετά την αλληλουχία σκανδάλων, η πίεση από τον τύπο, το FBI και τις Ελβετικές αρχές έγινε ασήκωτη. Τέσσερεις μέρες μετά την επανεκλογή του για πέμπτη θητεία από ευεργετηθέντες αντιπροσώπους ο 79χρονος Blatter παραιτήθηκε. Τον Σεπτέμβριο 2015 του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και τον Δεκέμβριο 2015 στον ίδιο και στον Platini, Πρόεδρο της UEFA, καθώς και σε άλλους αξιωματούχους απαγορεύθηκε οποιαδήποτε σχέση με την FIFA. Υποτίθεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται.