Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΩΦΕΛΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ

Γιατί η πεζοπορία είναι μοναδικά ωφέλιμη για το σώμα και το μυαλό
Φωτ. Nic / Unsplash
Η πεζοπορία δεν είναι μία απλή άσκηση και έχει αποδειχθεί πως συνδέεται με αναρίθμητα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία αλλά και την πνευματική διαύγεια και τη διάθεση.

Αν στα χόμπι σας συγκαταλέγεται η πεζοπορία, τότε απολαμβάνετε πολλά περισσότερα από τις βόλτες στον καθαρό αέρα και τις όμορφες εικόνες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Η πεζοπορία είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να βγείτε έξω και να εξερευνήσετε, να επανασυνδεθείτε με τα συναισθήματα του θαυμασμού και του δέους, με αμέτρητα οφέλη, όπως η υποχώρηση του άγχους και της κατάθλιψης και η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και παχυσαρκίας», λέει η υποδιευθύντρια των προγραμμάτων εξωτερικών δραστηριοτήτων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντμ, Αλισον Τσαν.

Η πεζοπορία παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα για την ψυχική και σωματική υγεία, όπως βελτιωμένη καρδιαγγειακή και μυοσκελετική υγεία, καλύτερη ισορροπία και συντονισμό, και συχνά συνδέεται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, με τρόπους που δεν συγκρίνονται με άλλες μορφές άσκησης.

Η πεζοπορία είναι πιο εύκολη και λιγότερο επικίνδυνη από άλλες δημοφιλείς δραστηριότητες στο βουνό, όπως η αναρρίχηση, η ορεινή ποδηλασία και το αλεξίπτωτο πλαγιάς. «Είτε πρόκειται για ένα κοντινό μονοπάτι είτε για μια απαιτητική ορεινή πεζοπορία, υπάρχει ένα μονοπάτι για όλους – το καθένα προσφέρει μια «περιπέτεια» για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης», λέει ο φυσικοθεραπευτής Ράμι Χασίς, σύμβουλος σωματικής απόδοσης στο Εθνικό Ινστιτούτο Εμβιομηχανικής στο Λος Άντζελες.

Ψηλά στη λίστα με τα σωματικά οφέλη της πεζοπορίας είναι η καλύτερη καρδιαγγειακή και αναπνευστική υγεία, που οφείλεται, εν μέρει, στην ενίσχυση των ιστών των πνευμόνων και του μυός της καρδιάς. «Μια ισχυρότερη καρδιά είναι σε θέση να αντλεί περισσότερο αίμα με λιγότερη προσπάθεια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη πίεση στις αρτηρίες και μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης», λέει η Τσαν.

Η δραστηριότητα βελτιώνει επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης ομαλοποιώντας τα λιπίδια του αίματος και τις λιποπρωτεΐνες, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερόλης από το σώμα και στη μεταφορά  των μορίων αυτών από και προς τους ιστούς. Τέτοιοι παράγοντες σημαίνουν ότι η πεζοπορία μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, αυξάνοντας τις πιθανότητες μακροζωίας.

Η πεζοπορία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υγιή διαχείριση του βάρους, καθώς έχει συσχετιστεί με έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ό,τι οι ασκήσεις σε εσωτερικούς χώρους. «Κατά την πεζοπορία σε μία απαιτητικής διαδρομή, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να κάψει περίπου 400-550 θερμίδες ανά ώρα», λέει η Chun. Με αυτόν τον τρόπο, η δραστηριότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Τα οφέλη της πεζοπορίας για την ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντικά. «Υπάρχουν σοβαρές ερευνητικές ενδείξεις για τα οφέλη της πεζοπορίας στην ψυχική υγεία σε μια σειρά ατόμων, και για τους νέους, και για τους ηλικιωμένους», λέει ο Μάρτιν Νιντερμάιερ, αθλητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία/

Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι η πεζοπορία για μόλις 30 λεπτά μειώνει τις ορμόνες του στρες κατά 28%. Το περπάτημα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και συχνότερα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις φυσιολογικές παραμέτρους που σχετίζονται με το οξύ στρες, όπως η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και τα επίπεδα κορτιζόλης. Η δραστηριότητα μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και να βελτιώσει τη διαύγεια, τη λειτουργία της μνήμης και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.

Όσοι ασχολούνται με τη πεζοπορία, ίσως τα έχουν ήδη παρατηρήσει όλα αυτά. Οι υπόλοιποι έχουν μόνο να κερδίσουν από το να δοκιμάσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ