Αρχείο Βοβολίνη

Αρχείο Βοβολίνη

 

 

Tο Αρχείο Βοβολίνη θεωρείται από τις πιο σημαντικές πηγές της οικονομικής και εν γένει της ελληνικής ιστορίας, καθώς καθρεπτίζει μια ολόκληρη εποχή περίπου 150 χρόνων, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της συγκρότησης του ελληνικού κράτους.

 

Ο βασικός κορμός του Αρχείου αποτελείται από τεκμήρια που παρήγαν οι αδελφοί Βοβολίνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 2018 ολοκληρώθηκε η καταγραφή των λοιπών αταξινόμητων ενοτήτων του Αρχείου υπό την καθοδήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Οικονομικής & Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λήδας Παπαστεφανάκη, και της ομάδας της με επικεφαλής τον υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Γονατίδη, και τους Χρήστο Χρυσανθόπουλο, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και Βασίλη Γεωργάκη, μεταπτυχιακό φοιτητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα Περιεχόμενα αυτής της καταγραφής μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

Στα μέσα  της δεκαετίας του 1950 ο δημοσιογράφος και πολιτικός Κωνσταντίνος Α. Βοβολίνης
ξεκίνησε να συλλέγει υλικό και να συγκροτεί βιογραφίες οικονομικών παραγόντων, καθώς και πολιτικών και επιστημόνων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγο αργότερα, ο αδελφός του, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις Σπύρος Α. Βοβολίνης,
ανέλαβε την προώθηση αυτών των βιογραφιών, εκδίδοντας το Μεγάλο Ελληνικό Βιογραφικό Λεξικό (Μ.Ε.Β.Λ.) 
της Βιομηχανικής Επιθεωρήσεως (το οποίο σήμερα κυκλοφορεί με την επωνυμία Οικονομική Επιθεώρηση).

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πολύτιμο Μέγα Ελληνικό Βιογραφικό Λεξικό αποτελείται από 5 τόμους (3.336 σελίδες) και περιέχει 400 βιογραφίες συνολικά. Ενδεικτικά, έχουν βιογραφηθεί οι οικογένειες Αιγινίτη, Βαρβάκη, Ευταξία, Ζάππα, Παπαστράτου και πολλές άλλες. Ο πλούτος των πληροφοριών που παρέχεται σήμερα από το Λεξικό για φορείς, άτομα, οργανισμούς, θεσμούς, επιχειρήσεις ή και για το κράτος αποτελεί δώρο προς την επιστημονική κοινότητα.

 

Σταθμός στην ιστορία του Αρχείου είναι η μεταφορά της σειράς Μέγα Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν (ΜΕΒΛ), του αρχείου Κωνσταντίνου Βοβολίνη, την 1η Φεβρουαρίου 2012, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Σκοπός αυτής της απόφασης ήταν η ευρύτερη αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού υλικού σε διεθνές επίπεδο, σε μια εποχή μάλιστα όπου η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία βρίσκονται στη δίνη της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, σηματοδοτώντας νέες προσαρμογές και στον τομέα του πολιτισμού και της επιστημονικής έρευνας.

 

Οι φάκελοι του αρχείου του ΜΕΒΛ που βρίσκονται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμοι και στην διάθεση των ερευνητών. Καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπαιδευτικοί, αρχειονόμοι, φιλόλογοι, ιστορικοί, διδακτορικοί φοιτητές, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, αρχιτέκτονες και άλλοι ερευνητές έχουν συμβουλευτεί το αρχείο αυτό για τη συγγραφή μονογραφίας, άρθρων, διδακτορικών διατριβών, προσωπικών ερευνών, τραπεζικών υποθέσεων και εργασιών. Σήμερα, με αυτόν τον πληροφοριακό πλούτο, το Αρχείο του Μ.Ε.Β.Λ θεωρείται από τις πιο σημαντικές πηγές βιογραφικών δεδομένων στον ελλαδικό χώρο. Οι 2.656 φάκελοι του Μ.Ε.Β.Λ περιλαμβάνουν υλικό για προσωπικότητες της οικονομικής, της πολιτικής και της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας – υλικό που είχε συγκεντρωθεί για τη συγγραφή βιογραφιών, οι οποίες θα αποτύπωναν τη δραστηριότητά τους στη δημόσια σκηνή. Ορισμένοι φάκελοι περιέχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες βιογραφίες/ μονογραφίες για μεμονωμένες προσωπικότητες ή για ολόκληρες οικογένειες, γραμμένες είτε σε πρόχειρη μορφή είτε σε πιο επεξεργασμένα κείμενα, από τα οποία λείπει μόνο η τελική επιμέλεια πριν αποκτήσουν τη μορφή του έτοιμου προς έκδοση χειρογράφου. Οι φάκελοι αφορούν σπουδαίες προσωπικότητες όπως τους Γ. Μ. Βιζυηνό,  Ι. Δραγούμη, Κ.Π. Καβάφη, Γ. Καββαδία, Κ. Κανάρη, Ι. Καποδίστρια, Φ. Κόντογλου, Α. Κοραή και άλλες. Συμπερασματικά, όπως αναφέρει η Μ. Δρίτσα τα στοιχεία και το είδος πληροφοριών που συλλεγόταν δεν περιορίζονταν στα κεντρικά πρόσωπα, αλλά επεκτείνονταν στο παρελθόν στην οικογενειακή τους προέλευση, ενώ δεν παραγνωριζόταν ούτε η οριζόντια διάσταση των οικογενειών, δηλαδή οι συγγένειες, φιλίες και οι γνωριμίες τους. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο αρχείο ή στις βιογραφίες είναι εγκυρότερες και ακριβέστερες από αυτές που δημοσιεύονταν στον τύπο εκείνης της εποχής κι αυτό λόγω του ότι ο Κ. Βοβολίνης την περίοδο εκπόνησης των ερευνών του πολιτευόταν στον Πειραιά και έτσι μπορούσε να συλλέξει περισσότερες λεπτομέρειες για τους επιχειρηματίες της πόλης που ήταν μέχρι τότε άγνωστες και με πολλές ανακρίβειες.


Εκτός από τους φακέλους, το αρχειακό υλικό αποτελείται επίσης από έγγραφα, από πρόχειρες αλλά και πιο επεξεργασμένες σημειώσεις, επιστολές, σημειώματα, αποκόμματα δελτίων τύπου, δημοσιεύσεις, φωτογραφίες, σκίτσα, σχέδια, φυλλάδια και άλλα. Επιπλέον, στη σειρά Μ.Ε.Β.Λ. εντάχθηκε, ταξινομήθηκε και κωδικοποιήθηκε σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (ΔΙ.Π.Α.Π. Γ) και την τυποποιημένη αρχειακή περιγραφή (E.A.D) το σύνολο του αρχειακού υλικού που αφορά στο Λεξικόν: από σημειώματα, πρόχειρα σχεδιάσματα λογοτύπων, υποδείξεις για την τυπογραφική διόρθωση και το κασέ έως προσχέδια της διαφημιστικής καμπάνιας, αποδελτιώσεις του Κ. Βοβολίνη, τις πηγές του, τις επαφές που πραγματοποίησε, τις βιβλιοθήκες που επισκέφτηκε, εισερχόμενη αλληλογραφία με κρίσεις, αλλά και εξερχόμενη για την προώθηση του Μ.Ε.Β.Λ, τα αποτελέσματα της τεκμηρίωσης και της επεξεργασίας του υλικού, καθώς και όλα τα εργαλεία έρευνας. Στην Υποσειρά Κρίσεις της σειράς Μ.Ε.Β.Λ. περιλαμβάνονται αλληλογραφίες με διάφορα σχόλια και κριτικές όπως για παράδειγμα η αλληλογραφία για την 30ετία του περιοδικού το 1964 και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών.

 

 

 

Η ταξινόμηση του Αρχείου ακολουθεί ακριβώς την επαγγελματική και τη δημόσια δράση των αδελφών Βοβολίνη.

 

 

 

 

 

 

 

Το Αρχείο Βοβολίνη αποτελεί μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (The International Committee for the Conservation of Industrial Heritage, TICCIH) - Ελληνικό Τμήμα από το 2000.

 

 

Στο πλαίσιο των συστηματικών δράσεών μας για τη διάδοση του βιβλίου και την εξυπηρέτηση της επιστημονικής κοινότητας, οι Εκδόσεις Κέρκυρα-Economia Publishing και το Αρχείο Βοβολίνη εδώ και χρόνια καταθέτουν τεύχη από το περιοδικό Βιομηχανική Επιθεώρησις, καθώς και βιβλία-ημερολόγια από την εκδοτική παραγωγή του Ομίλου σε βιβλιοθήκες, αρχεία και ιδρύματα.

 

 

Το Αρχείο Βοβολίνη διαθέτει υλικό για την τεκμηρίωση και την εικονογράφηση επιστημονικών εκδόσεων, ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ παράλληλα οργανώνει/συμμετέχει σε εκθέσεις και εκδηλώσεις.

 

 

Στην πολυετή διαδρομή του Αρχείου καταγράφονται οι εξής δράσεις: