Παρουσίαση Ιστορικού Αρχείου Αδελφών Βοβολίνη

Δημοσιεύτηκε από economia 21/03/2019 0 Σχόλια Εκδηλώσεις,

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019, η πρώτη δημόσια παρουσίαση του Ιστορικού Αρχείου των Αδελφών Βοβολίνη, από τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing.

 

Λίγο πριν τις 18:00 ο Πολυχώρος EcoZone ήταν ήδη κατάμεστος. Το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στις προθήκες, όπου φιλοξενούνταν επιλεγμένα τεκμήρια του αρχείου, που συγκέντρωσαν στη διάρκεια της ζωής τους ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός, Κωνσταντίνος Βοβολίνης και ο αδελφός του, εκδότης του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις (που σήμερα έχει εξελιχθεί στην Οικονομική Επιθεώρηση), Σπύρος Βοβολίνης.

 

Όπως σημείωσε, στα εισαγωγικά του σχόλια, ο γενικός διευθυντής του ομίλου economia και συντονιστής της παρουσίασης, Αντώνης Παπαγιαννίδης, πρόκειται για «ένα πολύ πλούσιο corpus, που μπορεί να φωτίσει όποιον θέλει να καταλάβει τί υπήρξε ο οικονομικός Τύπος και διά αυτού τί υπήρξε η ελληνική οικονομία, πρωτίστως η βιομηχανία, από τον μεσοπόλεμο μέχρι τώρα – ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό, μαζεμένο από ανθρώπους που είχαν το ‘αρχειακό’ μέσα τους».

 

Παρατήρηση στην οποία στάθηκε και ο Γιάννης Γονατίδης, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, που παρουσίασε τη βασική δομή του Αρχείου: «Τα δύο αδέλφια, με τη «μανία» τους να συγκεντρώνουν και να ταξινομούν, έφτασαν πάρα πολύ κοντά στο να καλύψουν κάθε ημέρα της ζωής τους και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουν ένα αρχείο που ξεπερνά κατά πολύ την προσωπική τους δράση».  Ο κ. Γονατίδης, μαζί με τον υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Χρυσανθόπουλο και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλη Γεωργάκη, εργάστηκαν για την ταξινόμηση του Αρχείου.

 

Την επιστημονική επιμέλεια και τη συνολική ευθύνη για την ανάδειξη του αρχειακού υλικού είχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικής & Κοινωνικής Ιστορίας, στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λήδας Παπαστεφανάκη, η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στην έντονη πολιτική δραστηριοποίηση του Κωνσταντίνου Βοβολίνη: «Από το Αρχείο αναδεικνύονται θέματα που τον απασχόλησαν μετά το 1950, όπως η ίδρυση και επέκταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών, τα δημόσια και λιμενικά έργα, η εμπορική ναυτιλία, ο τουρισμός, η οργάνωσης της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και αργότερα τα σχολικά εγχειρίδια και η τεχνική εκπαίδευση. Όλα αυτά, ο πολιτικός τους λόγος αλλά και τα δίκτυα των υποστηρικτών και οι αντίπαλοί του, μπορούν να μελετηθούν μέσα από το Αρχείο και να ερμηνευτούν με βάση τα σύγχρονα ερευνητικά ερωτήματα για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας».

 

Νωρίτερα, ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλητών, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μίλησε για τη σχέση του με την Βιομηχανική Επιθεώρηση: Πώς την γνώρισε από τους γονείς του, τη συνέχιση της επαφής κατά τα χρόνια των σπουδών στο εξωτερικό αλλά και τον σημαντικό ρόλο που είχε για τον ίδιο το περιοδικό όταν έγινε πρόεδρος του ΣΕΒ: «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μαζέψει κάποιος όλη αυτή την πληροφόρηση, φιλτραρισμένη σε ένα τεύχος που διαβάζεται σε λιγότερο από μία ώρα. Μπορούσε έτσι να έχω την εικόνα όχι μόνο για τα μέλη μας αλλά και τα μη μέλη μας ή για όσα συμβαίνουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας».

 

Στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του περιοδικού, που φέτος συμπληρώνει 85 χρόνια κυκλοφορίας, στάθηκε η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας, του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χριστίνας Αγριαντώνη, αναφέροντας μάλιστα ένα ενδεικτικό περιστατικό: Στο πρώτο τεύχος της Βιομηχανικής Επιθεώρησης, τον Ιούλιο του 1934,ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Τσαλδάρη, Γεώργιος Πεσμαζόγλου, υποστήριξε με άρθρο του ότι «η οικονομική υπόστασις της Ελλάδος είναι διφυής Γεωργική και Εμπορική» και ο ρόλος της βιομηχανίας μπορεί να είναι μόνο συμπληρωματικός. Προκλήθηκε καταιγισμός απαντήσεων, καταδικαστικών για τις θέσεις του υπουργού, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα επόμενα τεύχη και ουσιαστικά «έδωσαν το ξεκάθαρο στίγμα του περιοδικού – το μήνυμα της σχεδόν άνευ όρων υποστήριξης της βιομηχανίας», όπως παρατήρησε η καθηγήτρια.

 

Στη σχέση του Αρχείου με το περιοδικό αναφέρθηκε και ο καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γιάννης Καλογήρου, υπογραμμίζοντας ότι το υλικό επικεντρώνεται «γύρω από ανθρώπους και ένα περιοδικό, που πραγματικά ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το βιομηχανικό φαινόμενο στην Ελλάδα». Ανέφερε, δε, χαρακτηριστικά παραδείγματα άρθρων στο περιοδικό που κρίθηκαν στην εποχή τους ρηξικέλευθα (για τις εργασιακές σχέσεις) ή αποδείχθηκαν διορατικά (για την κλιματική αλλαγή).

 

«Δίπλα στη διάσωση, ταξινόμηση και τεκμηρίωση του Αρχείου Βοβολίνη, συνοδοιπορούσαν και οι προσπάθειες ανάδειξής του, οι συμπράξεις και οι συνεργασίες», επεσήμανε η ιστορικός, Γεωργία Πανσεληνά. Ενδεικτικά υπενθύμισε την πρώτη εκδοτική προσπάθεια των Εκδόσεων Κέρκυρα (πλέον και economia Publishing), το 1997, με τον πρώτο τόμο του Αρχείου, ο οποίος αφορούσε σε 2.656 φακέλους, που από το 2012 βρίσκονται κατατεθειμένοι στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Ως δεύτερο παράδειγμα πρωτοπορίας ανέφερε την πρώτη έκθεση επιχειρηματικής ιστορίας, το 1999, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων που μόλις είχε δημιουργηθεί.

 

Στο τέλος των ομιλιών η εκδότρια και επικεφαλής του ομίλου economia, Αλεξάνδρα Βοβολίνη, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην παρουσίαση, τους προσκάλεσε να περιηγηθούν στις προθήκες με τα εκθέματα και ανακοίνωσε τη δημιουργία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αρχείο Βοβολίνη», με κύριο σκοπό την περαιτέρω συμβολή στην έρευνα.

 

Παρακολουθήστε το βίντεο της παρουσίασης εδώ.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Αρχείο Βοβολίνη θα βρείτε εδώ.

 

 

   

Aπό αριστερά προς δεξιά: Γιάννης Γονατίδης, Γιάννης Καλογήρου, Γεωργία Πανσεληνά, Λήδα Παπαστεφανάκη, Χριστίνα Αγριαντώνη, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Αντώνης Παπαγιαννίδης

 

                              

Οδυσσέας Κυριακόπουλος                                                            Αντώνης Παπαγιαννίδης                                                           Γιάννης Καλογήρου

 

                    

Λήδα Παπαστεφανάκη                                                                 Γεωργία Πανσεληνά                                                               Γιάννης Γονατίδης                    

 

           

Χριστίνα Αγριαντώνη

Αφήστε ένα σχόλιο