Οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών

Δημοσιεύτηκε από economia 09/07/2019 0 Σχόλια άρθρα,
του Χάρη Σαββίδη, hsav@economia.gr

 

Μετά από εκλογικές αναμετρήσεις συνήθως όλοι δηλώνουν νικητές. Σε αυτές τις εκλογές, όμως, υπάρχουν δύο σαφώς χαμένοι.

 

Ο πρώτος μεγάλος χαμένος είναι η Χρυσή Αυγή. Γέννημα και αυτή των Μνημονίων, κατάφερε το 2012 να επιτύχει μια πρωτοφανή συσπείρωση ψηφοφόρων στο δεξί άκρο του πολιτικού φάσματος. Προηγουμένως ήταν μια περιθωριακή ομάδα νοσταλγών του Χίτλερ, με σύμβολα και δομή στα χνάρια του κόμματος των ναζί. Αυτός ο σοκαριστικά ακραίος χαρακτήρας της προσέφερε τα «διαπιστευτήρια» ώστε να αναδειχθεί σε πόλο συσπείρωσης της ακροδεξιάς ψήφου, σε μια περίοδο μεγάλης πόλωσης του πολιτικού σκηνικού και ρήξης ευάριθμης μερίδας πολιτών με το πολιτικό σύστημα. Κόμματα στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος υπήρχαν και προηγουμένως. Αντίστοιχο λογίζεται και η Ελληνική Λύση, που εισέρχεται πρώτη φορά στη Βουλή. Πλην όμως κανένα με τόσο ακραία χαρακτηριστικά (που φτάνουν μέχρι και σε δολοφονίες) δεν είχε καταφέρει να αποκτήσει πολιτικά ορατό μέγεθος. Χρειαζόντουσαν οι συγκεκριμένες συνθήκες για να συσπειρωθεί ένα 7%-10% γύρω από μια οργάνωση με κλιμακούμενη ναζιστική δράση.

 

Σημείο καμπής υπήρξε η περίοδος της δολοφονίας Φύσσα. Εκεί η ΧΑ προσπάθησε να κάνει ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική της παρουσία, ελέγχοντας «τον δρόμο» σε ολόκληρες γειτονιές. Η αποφασιστική καταδίκη από το σύνολο του πολιτικού συστήματος και οι δικαστικές διώξεις που ακολούθησαν, έβαλαν φρένο στην ανάπτυξη της ΧΑ. Κατάφερε, όμως, να διατηρήσει συσπειρωμένο ένα 7% επί σχεδόν μια πενταετία, παρά τις αποκαλύψεις και τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

 

Μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, εύλογη ήταν η ανησυχία ότι ένα νέο κύμα μέτρων θα πλήξει τους ασθενέστερους, τροφοδοτώντας με νέο πολιτικό ακροατήριο τη ΧΑ. Τελικά, όμως, η πραγματικότητα αποδείχτηκε διαφορετική. Η… ταξική μεροληψία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των ασθενέστερων, μπορεί να του κόστισε ψηφοφόρους από τα μεσαία στρώματα αλλά έβαλε φρένο στην εξαθλίωση ενός τμήματος της κοινωνίας, που στα χρόνια του Μνημονίου είχε βρεθεί στο χείλος της ανθρωπιστικής κρίσης. Έτσι δεν προέκυψε νέο ρεύμα ψηφοφόρων προς τη ΧΑ.

 

Αντίθετα η αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέδειξε νέες φωνές στο δεξί άκρο του πολιτικού φάσματος, τις οποίες η ΧΑ δεν είχε πλέον τη δύναμη να ελέγξει και να τους επιβληθεί. Έτσι προέκυψε η μετατόπιση περίπου της μισής εκλογικής δύναμης στην Ελληνική Λύση, στερώντας οριακά την είσοδο στη Βουλή. Είναι πιθανό αυτό να αποδειχθεί το τελειωτικό χτύπημα, ενόψει και της ολοκλήρωσης της πρωτοβάθμιας δικαστικής διαδικασίας: το επόμενο διάστημα να ενταθούν οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και όταν ολοκληρώνεται η δίκη, η ΧΑ να έχει ήδη επιστρέψει στην πολιτική ανυπαρξία και τα μεσαία στελέχη της να έχουν μετακινηθεί σε άλλα δεξιά κόμματα.

 

Συνέχεια αύριο, με τον δεύτερο μεγάλο χαμένο.

Αφήστε ένα σχόλιο