Διαχείριση κρίσεων

Δημοσιεύτηκε από economia 09/07/2020 0 Σχόλια άρθρα,

Οικονομική Επιθεώρηση, Ioύλιος 2020, τ. 996

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΤΡΙΑ της Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη

 

 

 

 

 

 

Αγαπητοί μου αναγνώστες,

 

Με την έκδοση του τεύχους αυτού, του Ιουλίου 2020, το περιοδικό μας μπαίνει στο 87ο έτος συνεχούς κυκλοφορίας του, πλησιάζοντας ήδη το χιλιοστό αντίτυπο. Και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, η οποία έχει φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια κοινότητα. Η οικονομία της χώρας μας, που εξαρτάται σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό από τον τουριστικό κλάδο, βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμη καμπή. Τα σημάδια μιας κρίσης, που μας χτύπησε ακριβώς σε μια φάση ανάκαμψης μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, πυκνώνουν – ενώ το ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος βαραίνει.

 

Η κυβέρνηση, μετά την πολύ πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας, έχει πλέον να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα τη μεγάλη ύφεση της οικονομίας, και κυρίως τη δραματική άνοδο της ανεργίας, με αιχμή τον εποχιακό κλάδο του τουρισμού, μακροπρόθεσμα όμως μια γενικότερη ανασφάλεια που εγκαθίσταται. Να σημειώσω εδώ ότι το θέμα «Προορισμός Ελλάδα» ήταν το θέμα του φετινού 26ου Φοιτητικού μας Διαγωνισμού, όπου αναπτύχθηκαν και καινοτόμες λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων (οι βραβευμένες εργασίες είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του Διαγωνισμού).

 

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης –κυριολεκτικά μέτρα απελπισίας– που εξαγγέλθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία και ήδη εφαρμόζονται βρίσκονται ευτυχώς στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να συμπληρωθούν με πρωτοβουλίες στήριξης και της εργασίας ώστε να συντελέσουν στη συγκράτηση του κοινωνικού κόστους, καθώς και στην αποφυγή της αίσθησης αβεβαιότητας για το αύριο.

 

Στον χώρο των επιχειρήσεων, σημαντική είναι η ανάληψη της προεδρίας του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων από έναν εκφραστή της βαριάς βιομηχανίας, τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο οποίος διαδέχεται τον Θεόδωρο Φέσσα, επί εξαετία πρόεδρο του Συνδέσμου με δυναμική παραγωγική θητεία στα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων. Μια αλλαγή σκυτάλης που σηματοδοτεί και την επιστροφή στην παραδοσιακή μεταποίηση, που τόσο έχει υποχωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά με έμφαση στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας και στην καινοτομία, καθώς και στην επιδίωξη της κυκλικής οικονομίας, της μέριμνας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στις σημερινές συνθήκες της θεαματικής επιτάχυνσης και διάδοσης των τεχνολογικών επιτευγμάτων, απαραίτητο στοιχείο επιβίωσης των επιχειρήσεων είναι η ικανότητά τους στη διαχείριση κρίσεων και την ανάλογη προσαρμογή, παράλληλα με την ανταπόκριση στις προσδοκίες ενός ευρύτερου κύκλου εμπλεκομένων.

 

Σήμερα λοιπόν, τα γεγονότα τρέχουν μέσα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκρηκτική, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το μόνιμο ζήτημα που απασχολεί τη χώρα μας, να βρίσκονται και πάλι σε έξαρση, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη εμπιστοσύνης και πρόσθετη ανασφάλεια. Εδώ, πέρα από τις αναγκαίες διπλωματικές κινήσεις, ένα ενιαίο εσωτερικό μέτωπο έχει καίρια σημασία. Όμως, οι εσωτερικές εντάσεις υπονομεύουν αυτή την ανάγκη για μία ακόμη φορά.

 

 

Την ίδια στιγμή, σε διεθνές επίπεδο, απογοητευτική είναι η εικόνα της Αμερικής, τόσο όσον αφορά την εντελώς ακατανόητη στάση της ηγεσίας της στην πανδημία όσο και τις εικόνες φρίκης της αστυνομικής βίας, που μας θύμισαν ξεχασμένες εποχές. Όσο θα προχωρά η προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές του Νοεμβρίου, η υφήλιος θα παρατηρεί με κομμένη την ανάσα.

 

Πάντως, μέσα στις απαγορευτικές συνθήκες της πανδημίας, ο Όμιλός μας είχε τη χαρά να συμμετάσχει και φέτος στο –αναγκαστικά διαδικτυακό– Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τρεις
σημαντικές εκδηλώσεις.

 

Τέτοιες, υψηλού επιπέδου, δύσκολες συζητήσεις ελπίζω να βοηθούν στην κατανόηση της σημερινής απαιτητικής συγκυρίας, αλλά και στην αναζήτηση διεξόδων (οι αναγνώστες μπορούν να παρακολουθήσουν τις διαδικτυακές αυτές εκδηλώσεις στο www.economia.gr).

 

Καιρός όμως τώρα για ευχές για ένα ξεκούραστο καλοκαίρι. Γιατί πολύ γρήγορα θα χρειαστούμε αντοχές και ατσάλινα νεύρα για τα τόσα ανοιχτά μέτωπα του τέλους της φετινής χρονιάς.

Αφήστε ένα σχόλιο