Turbulence or fair winds in the Med?

Δημοσιεύτηκε από economia 06/06/2019 0 Σχόλια Εκδηλώσεις,

 

Το τριήμερο διεθνές συνέδριο WISTA MED 2019 με τίτλο “Turbulence or fair winds in the Med?”, που πραγματοποιήθηκε 23-25 Μαΐου 2019 στο ξενοδοχείο Costa Navarino στην Πύλο Μεσσηνίας, έδωσε την ευκαιρία σε περίπου 130 συμμετέχοντες (μέλη και φίλοι της WISTA) από τις χώρες της Μεσογείου και την Ελλάδα να ανταλλάξουν απόψεις με τους 21 ομιλητές, αλλά και να συσφίξουν δεσμούς μεταξύ τους στο καταπληκτικό περιβάλλον της ελληνικής εξοχής στο Costa Navarino Hotel στη Μεσσηνία. Το συνέδριο τίμησαν με τη συμμετοχή τους στα πάνελ των συζητήσεων εκπρόσωποι διεθνών φορέων και οργανισμών, όπως η Sadan Kaptanoglu, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της BIMCO, ο εκπρόσωπος του ΙΜΟ, Frederick J Kenney, η Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, Πρόεδρος της WISTA International, ο Φίλιππος Κωστόπουλος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης και ο Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανού Επιμελητηρίου.

 

Τα συνέδρια WISTA MED αποτελούν πλέον θεσμό για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα καθώς πραγματοποιούνται κάθε 2 χρόνια και φιλοξενούνται από μία εκάστοτε WISTA Μεσογειακής χώρας με συμμετέχοντες εκπροσώπους της ναυτιλίας από όλο τον κόσμο. Η φετινή διοργάνωση είναι η δεύτερη που είχε την τιμή να αναλάβει η WISTA Hellas και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ανακοινώθηκε ότι η WISTA Turkey θα αναλάβει το επόμενο WISTA MED που θα λάβει χώρα το 2021.

 

Η πρόεδρος της WISTA HELLAS Αγγελική Χάρτμαν, κηρύσσοντας εκ μέρους του ΔΣ την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τους ομιλητές και τους χορηγούς που υποστηρίζουν το έργο της WISTA, επεσήμανε ότι η επιλογή του χώρου διεξαγωγής δεν ήταν τυχαία καθώς πρόθεση της WISTA Hellas ήταν να τιμηθεί ο εμπνευστής της ιδέας και ιδρυτής του Costa Navarino αείμνηστος καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, εφοπλιστής, ιδρυτής της οργάνωσης για την προστασία της θάλασσας HELMEPA, φιλέλληνας και εξέχων μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας. Η κυρία Χάρτμαν αναφέρθηκε επίσης στη σημασία δημιουργίας δεσμών μεταξύ των ναυτιλιακών χωρών της Μεσογείου και τόνισε ότι τα διεθνή συνέδρια WISTA MED συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. 

 

Στο πρώτο πάνελ συζήτησης με θέμα «Challenges and Opportunities in the Med», και συντονίστρια την Ελίνα Σούλη, Regional Business Development Director, V.P. - FD&D Manager του Piraeus Claims Liaison Office for the Managers of American Steamship Owners Mutual Protection and Indemnity Association συμμετείχαν οι: Sadan Kaptanoglu, Shipping Manager της Kaptanoglu Shipping, η οποία επέλεξε το WISTA MED 2019 για την πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά την ανάληψη της προεδρίας της BIMCO, λίγες ημέρες πριν, σε τελετή που έλαβε χώρα στην Ελλάδα επίσης, Γιώργος Γουρδομιχάλης, President & Managing Director, Phoenix Shipping & Trading S.A., Ματθαίος Κ. Λως, Group CEO Blue Planet Shipping Ltd. και Κώστας Υφαντής, Professor of International Relations, Dept. of International, European & Area Studies, Panteion University of Athens, Greece και Visiting Professor Kadir Has University, Istanbul, Turkey, ο οποίος έκανε και μια εισαγωγική τοποθέτηση εστιάζοντας στο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό πλαίσιο των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου που επηρεάζουν φυσικά τις εμπορικές σχέσεις και τη ναυτιλία. Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν η τάση αύξησης των κυρώσεων και των πολιτικών προστατευτισμού που βλάπτουν την παγκόσμια οικονομία (π.χ. σημειώνονται ενδείξεις κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ιράν-ΗΠΑ), αλλά τους απλούς πολίτες, η προστασία του περιβάλλοντος που πρέπει να εξεταστεί υπό διαφορετικό πρίσμα λόγω αλλαγών στον τρόπο ζωής των κατοίκων του πλανήτη, την τεχνολογία και τις διαφοροποιημένες ανάγκες του εμπορίου. Τα πλοία εξακολουθούν να είναι οι πρωταγωνιστές των εμπορικών μεταφορών παραμένοντας επίσης τα πλέον περιβαλλοντικώς φιλικά μέσα, όμως εγείρονται ανησυχίες στη ναυτιλιακή επιχειρηματική κοινότητα σχετικώς με τις τιμές των καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, αλλά και τα προβλήματα συμβατότητας εξαιτίας της μείξης των καυσίμων.

 

Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης με θέμα «Roots Program: Preparing SMEs to access capital markets» και συντονίστρια την Πέγκυ Παπασταύρου, Attorney-at-Law, LL.M. και Head, Issuers Support & Markets Development Unit, Athens Stock Exchange συμμετείχαν οι: Σίμος Αναστασόπουλος, President, American-Hellenic Chamber of Commerce, President, The Council on Competitiveness of Greece και Chairman & CEO, PETSIAVAS S.A., Λίνα Καζά, Partner, Grant Thornton Greece, Γεωργία Μουρλά, Director, Listings Division, Athens Exchange Group και Σοφία Ζαΐρη, Head of Investor Relations, VIOHALCO & CENERGY HOLDINGS. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν το πρόγραμμα ROOTS που στοχεύει στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας οποιουδήποτε κλάδου της αγοράς στην Ελλάδα για να κρατήσει στη χώρα μας αξιόλογες ιδέες και προοπτικές και οραματιστές επιχειρηματίες. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη ναυτιλιακή κοινότητα στο WISTA MED 2019.

 

Στο τρίτο πάνελ συζήτησης με θέμα «IMO World Maritime Day theme for 2019: Empowering Women in the Maritime Community» και συντονίστρια την Αγγελική Ξυλάκη, Corporate Communications & Marketing, Seanergy Maritime Holdings Corp. και Radio Producer, Amagi Radio και συμμετείχαν οι: Ηλίας Μπίσιας, Director, Ναυτικά Χρονικά/Isalos.net και Teaching Fellows at ALBA Graduate Business School, Frederick J Kenney, Director Legal Affairs and External Relations Division, International Maritime Organization (IMO) και Yasmina Rauber, President, WISTA Switzerland και Managing Director, Swiss Maritime Services AG. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε ο στόχος του ΙΜΟ για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στον ναυτιλιακό κλάδο. Επιπροσθέτως, «τροφή για συζήτηση» στο πάνελ έδωσε με τον χαιρετισμό της στην έναρξη του συνεδρίου Δέσποινα Παναγιώτου- Θεοδοσίου, Πρόεδρος της WISTA International και CEO της TOTOTHEO Maritime, με στατιστικά στοιχεία για την απασχολησιμότητα των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία και την ανάγκη χρήσης KPIs, τα οποία θα μετρούν την επίτευξη των στόχων ισότητας των δύο φύλων που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη και ο ΙΜΟ. Ο Ηλίας Μπίσιας παρουσίασε τα ευρήματα έρευνας με θέμα «Young women at sea: A study on the sociological profile of future Merchant Marine Officers» που διεξήγαγε το 2018 σε δείγμα 1.044 πρωτοετών φοιτητών σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας εκ των οποίων οι 113 ήταν γυναίκες. Τα ευρήματα αφορούσαν το κοινωνιολογικό προφίλ, τις προτιμήσεις των σπουδαστριών για το συγκεκριμένο επάγγελμα αλλά και τον τύπο των πλοίων και το είδος των εταιρειών που θα επέλεγαν στην καριέρα τους, αλλά και την ανάγκη οικοδόμησης διαύλου επικοινωνίας με τη νέα γενιά σπουδαστών και εργαζομένων στον ναυτιλιακό κλάδο. Η Yasmina Rauber παρουσίασε μελέτη της UNCTAD με θέμα «Assessing gender equality in shipping» εστιάζοντας στις ανισότητες που συνοψίζονται: στο συνολικό ποσοστό των εργαζομένων γυναικών στον ναυτιλιακό κλάδο, στο ποσοστό συμμετοχής σε θέσεις υψηλής ιεραρχίας και στο επίπεδο αμοιβών. Οι ανισότητες μπορούν να μετριαστούν μέσω της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης για τα ναυτιλιακά επαγγέλματα, την αλλαγή κανονισμών και θεσμών που θα συμπεριλαμβάνουν ισότιμα γυναίκες και την αλλαγή της νοοτροπίας της ναυτιλιακής κοινότητας γενικότερα. Όπως τόνισε, ο Frederick J Kenney με αφορμή το θέμα που επέλεξε ο ΙΜΟ για την Παγκόσμια Ημέρα της Ναυτιλίας: «Ενδυνάμωση των Γυναικών στην Ναυτιλιακή Κοινότητα», είναι αναγκαία η πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου τεχνική κατάρτιση για τις γυναίκες, ώστε να δημιουργηθούν για εκείνες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης στη ναυτιλία.

 

Στο τέταρτο πάνελ συζήτησης με θέμα «Challenges and new opportunities ahead for the Mediterranean ports» και συντονίστρια τη Μαίρη Ποθητού, LLB, F.Inst.Pa, Paralegal Maritime Services και Marine Claims Consultant και συμμετείχαν οι: Φίλιππος Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Arkas Hellas S.A. και Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, Ιωσήφ Φλωρεντίν, Business Development Dept. Manager και Project Manager Poseidon Med II, National Natural Gas System Operator (DESFA) S.A, Πάνος Κάσσης, LLM, Attorney-at-Law. και Legal Advisor, NAFSI Shipyards και Δρ. Νικόλαος Λιάπης, Supply & Operations Director, ELINOIL SA. Η συζήτησε κάλυψε πολλά θέματα αλλά με βασικότερο το ότι ο Πειραιάς εξελίσσεται σε σημαντικό λιμένα της Μεσογείου γεγονός που υποστηρίζει τη σημαντικότητα της Ελλάδας σε γεωοικονομικό και διαμετακομιστικό κέντρο, ενώ επισημάνθηκε ότι οι λιμένες που θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους είναι εκείνα που θα αντιληφθούν τις νέες ανάγκες του εμπορίου, τη σημαντικότητα της τεχνολογίας και την επαρκή σύνδεση με άλλους λιμένες ή σημεία-κόμβους της ηπειρωτικής ενδοχώρας.

 

Το συνέδριο πλαισιώθηκε και με δύο κοινωνικές εκδηλώσεις: το κοκτέιλ υποδοχής το βράδυ της Πέμπτης 23 Μαΐου 2019, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία είτε να γνωριστούν μεταξύ τους είτε να ανανεώσουν γνωριμίες σε ένα ιδιαίτερα χαλαρό κλίμα και το γκαλά αποχαιρετισμού την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 που κατέληξε σε μια φιέστα κεφιού και ανανέωσης συναντήσεων μεταξύ των μελών και των φίλων της WISTA.

 

Το διεθνές συνέδριο WISTA MED 2019 υποστηρίχθηκε χορηγικά από:

  • Τον Platinum Sponsor American P+I Club
  • Τους Gold Sponsors: Antaeus Travel & Tourism, Blue Planet Shipping LTD, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Swift Marine, TOTOTHEO, TEMIKA
  •  Τους Silver Sponsors: GAC Group, Holland Hellenic Shipping Agencies, Shipserve (International) Inc

 

 

  • Τους Bronze Sponsors: AIYON ABOGADOS SLP, Seanergy Management Corp., West of England
  • Τους χορηγούς δώρων: Mastiha shop, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Αγγελική Χάρτμαν, Έλπη Πετράκη, Ιωάννα Τοπάλογλου
  • Τους χορηγούς επικοινωνίας: Allaboutshipping, ECONOMIA, www.efoplistesnews.gr, ELNAVI, Hellenic Shipping News, www.maritimes.gr, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ/naftemporiki.gr, ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, Newsfront/Naftiliaki, SAFETY4SEA

Αφήστε ένα σχόλιο