Είσοδος σε μια νέα εποχή

Δημοσιεύτηκε από economia 26/08/2019 0 Σχόλια άρθρα,

Οικονομική Επιθεώρηση, Aύγουστος 2019, τ. 985

BOΡΕΙΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ του Κώστα Μπλιάτκα

 

 

 

 

 

 

 

Η μετατροπή των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό πάρκο, βασισμένο στις αρχές περιβαλλοντικής ισορροπίας, με σύγχρονες υποδομές, πολύ πράσινο και αρμονικά συνδεδεμένο με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης, είναι ένα έργο από αυτά που γίνονται για να μείνουν και να συμβολίσουν την είσοδο σε νέα εποχή.

 

Η νέα ΔΕΘ θα δώσει αίγλη στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα, και είναι μεταξύ των πέντε εμβληματικών έργων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

 

Ο πρωθυπουργός είχε δίκιο όταν χαρακτήριζε ως «απρόσωπες» τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, οι οποίες μπορεί να δέσποσαν και να φιλοξένησαν μοναδικές εκδηλώσεις και τεχνολογικά επιτεύγματα πριν από 50 χρόνια, πλην όμως σήμερα είναι απαρχαιωμένες και μη λειτουργικές.

 

Πολλά κρίθηκαν στην επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο του 2018, στην 83η ΔΕΘ, όπου και είχε ενημερωθεί από τη διοίκηση για το σχέδιο ανάπλασης. Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «αυτό το έργο θα λειτουργήσει αναπτυξιακά και για τη Διεθνή Έκθεση και για την πόλη της Θεσσαλονίκης». Παράλληλα είχε τονίσει ότι ο χώρος της έκθεσης πρέπει να παράγει δράσεις, αλλά και ποιότητα ζωής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Ένα πρότυπο, διεθνών προδιαγραφών εκθεσιακό κέντρο, με χώρους πρασίνου φιλικό προς τον επισκέπτη που θα προσέρχεται λόγω εμπορικού, πολιτιστικού ή ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος, σύντομα μπορεί να γίνει πόλος έλξης για επιχειρηματίες και τουρίστες από το εξωτερικό.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για τη λειτουργική συνύπαρξη ενός υπερσύγχρονου και βιώσιμου Εκθεσιακού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη και ενός Μητροπολιτικού Πάρκου-πνεύμονα στο κέντρο της πόλης. Το πάρκο, εκτάσεως 80 στρεμμάτων, θα αναπτυχθεί παράλληλα με την οδό Αγγελάκη από το Σιντριβάνι μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα αποτελέσει συνέχεια των γειτονικών χώρων πρασίνου νοτιοδυτικά της ΔΕΘ (από τη Λεωφ. Στρατού και μέχρι την παραλία της πόλης) και θα έρθει να προστεθεί στο ήδη μεγάλο και ανεκτίμητης οικολογικής και τουριστικής αξίας έργο της Νέας Παραλίας, που έχει γίνει ήδη εξώφυλλο σε διεθνούς εμβέλειας έντυπα και τουριστικούς οδηγούς, χώρος γυρισμάτων ταινιών και ντοκιμαντέρ και χώρος συνάντησης για νέους και μεγαλύτερους ποδηλάτες, περιηγητές, φιλόζωους κ.ά.

 

Σε ό,τι αφορά το ακίνητο των 180 στρεμμάτων, η απόφαση προβλέπει ήπια ανάπτυξη με χρήσεις για εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα (αλλά όχι υπεραγορές, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα), τουρισμό-αναψυχή, κτήρια πολιτιστικών χρήσεων, αθλητικές δραστηριότητες, κοινόχρηστο πράσινο και χώρους στάθμευσης.

 

Η διοίκηση της ΔΕΘ με το χωρικό σχέδιο που είχε υποβάλει το 2018 αλλά το ετοίμαζε από το 2013, όταν έγινε η ενοποίηση των δύο εταιρειών, ουσιαστικά ετοίμασε τον δρόμο: διαβούλευση, τελική έγκριση, Προεδρικό Διάταγμα.

 

Από το βήμα της ΔΕΘ, όπου θα μιλήσει για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός σε έναν μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες, ελπίζοντας να «τρέξει» γρήγορα αυτό το τεράστιο έργο πνοής για τη Βόρεια Ελλάδα.

 

Αφήστε ένα σχόλιο