Διεθνές Συνέδριο POLITEIA ΕΟΠΕ

Δημοσιεύτηκε από economia 07/10/2019 0 Σχόλια Εκδηλώσεις,

 

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτικών Επιστημόνων POLITEIA, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ) στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 27 έως τς 29 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια πολιτικής επιστήμης και δημοσίων πολιτικών με κεντρική θεματική: “Europe at the Crossroads: Leadership, Challenges and State of Play”.

 

Tην Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου POLITEIA. Την έναρξη του Συνεδρίου προανήγγειλε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πολικών Επιστημόνων και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Συμεών Σιδηρόπουλος μαζί με τον Πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής Καθ. Νίκο Παπαδάκη.

 

Από τις σημαντικότερες στιγμές του Συνεδρίου υπήρξε ο δεκάλεπτος χαιρετισμός που απηύθυνε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

 

Στην τελετή έναρξης συμμετείχαν εκπρόσωποι των πολιτικών και πολιτειακών αρχών, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό. Ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εσωτερικών Δρ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής Καθ. Γεώργιος Κατρούγκαλος. Από το ΚΙΝΑΛ, ο Ευρωβουλευτής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος (ΠΝ) Νικόλαος Τσούνης. Η Πολιτική Σύμβουλος της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα, κα Michele Siders.

 

Την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε στην αίθουσα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας, κ.κ. Θεοδώρητος.

 

Ακόμη, παραχώρησαν διαλέξεις διακεκριμένοι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως η Καθ. Giovanna Campani του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, ο Καθ. Νίκος Φωκάς από το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και ο Καθ. Tien-Hui Chiang του Πανεπιστήμιου Zhengzhou. Στην τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε τιμητική βράβευση απο τον Πρόεδρο του ΕΟΠΕ, κ. Συμεών Σιδηρόπουλο στον Επίτιμο Καθηγητή Πανεπιστημίων και Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αναστάσιο - Ιωάννη. Α. Μεταξά.

 

Αναμνηστικές βραβεύσεις πραγματοποιήθηκαν προς στους χορηγούς του Διεθνούς Συνεδρίου POLITEIA. Πλατινένιος χορηγός η κα Κατερίνα Ναυπλίωτη Παναγοπούλου που διατελεί Επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πολικών Επιστημόνων. Χρυσοί χορηγοί υπήρξαν το Ιατρικό Αθηνών, η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών και το True Catering by Radisson Blue Park Hotel. Ακόμη, Ασημένιος χορηγός η BWM Σφακιανάκης Α.Ε. και Χάλκινος, το Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης. Η Δημοσιογράφος κα Έμη Λιβανίου παρέλαβε το βραβείο του Πλατινένιου χορηγού της, κα Κατερίνας Ναυπλιώτη Παναγοπούλου. Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, κ. Παύλος Ευθυμίου παρέλαβε τα βραβεία για την ΕΕΝΕ και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Ο Γενικός Διευθυντής του Radisson Blu Park Hotel, κ. Νίκος Νικολαϊδης παρέλαβε το βραβείο για το True Catering. Η κα Μαρία Κουνάκη εκπροσώπησε την BWM Σφακιανάκης Α.Ε.. Η κα Ιωάννα Γιανοπούλου παρέλαβε το βραβείο για το ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης.

 

Έδωσαν το "παρών", εκπρόσωποι από τις διπλωματικές αρχές ξένων κρατών στην Ελλάδα όπως κ. Georgi Shopov Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Βουλγαρίας. Ο Πρέσβης, κ. Νικόλαος Πλεξίδας. Οι Πρέσβεις επί τιμή κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος και κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς. Ο Υποστράτηγος, κ. Δημήτριος Χούπης, Διοικητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

 

Επιπλέον, συμμετείχαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ομιλητές του συνεδρίου και εκπρόσωποι φορέων από την κοινωνία των πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως ο Καθηγητής του Lancaster University, κ. Jinghang Zen, η Καθ. Παρούλα Νάσκου Περράκη, ο Δρ. Παναγιώτης Λιβεράκος, ο Καθ. Θεόδωρος Χατζηπαντέλης, ο Καθ. Ιωάννης Λιάππας, ο Καθ. Ιωάννης Πολλάλης, η Αναπλ. Καθ. Φωτεινή Ασδεράκη, κ.α.. Η διακεκριμένη Ενδοκρινολόγος Δρ. Παρή Ράπτη, η γνωστή δημοσιογράφος Δρ. Κωνσταντίνα Δημητρούλη, η Ίρις Ευθυμίου-Egleton, εκπρόσωποι του Διεπιστημονικού Συμβουλίου του ΕΟΠΕ καθως και πολλα μέλη του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών επιστημόνων (ΕΟΠΕ).

 

Επίσης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Σχης (ΠΒ) κ. Κωσταντίνος Μάθιος Δντης τμήματος στρατιωτικής εκπαίδευσης, Αντχος κ. Κωσταντίνος Φυντανίδης, ο Σμχος (ΜΤ) κ. Αθανάσιος Γατόπουλος, ο Πχης κ. Γεώργιος Μπινιάρης, ο Πχης κ. Χρήστος Βασιλόκωστας και ο Υπολοχαγός (ΠΒ) κ. Ιωάννου Παναγιώτης Ά, Αξ/κός Γραφείου Erasmus ΣΣΕ, καθώς και τεταρτοετείς Ευέλπιδες και σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

 

Καθηγητές και ομιλητές του Συνεδρίου POLITEIΑ παρέδωσαν τους επαίνους στους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδάκτορες οι οποίοι αναδείχθηκαν σε εκείνους με τις καλύτερες εργασίες σύμφωνα με την προκήρυξη βραβείων ΕΟΠΕ – Κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ 2018. Πρόκειται για έναν θεσμό που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων σε συνεργασία με την κα Κατερίνα Ναυπλιώτη Παναγοπούλου.

 

Tο τρίτο plenary session της πρώτης ημέρας του Διεθνούς Συνεδρίου POLITEIA απασχόλησαν ζητήματα αγοράς, υποδομών και βιώσιμης ανάπτυξης. Η σύσκεψη έλαβε χώρα την Παρασκευή 27 Σεπτεβρίου με ομιλητές πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Υφυπουργός μεταφορών και υποδομών, κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, κ. Σίμος Αναστασόπουλος και διακεκριμένοι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κ. Ιωάννης Πολλάλης και Ευάγγελος Σαμπράκος. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, κ. Παύλος Ευθυμίου.

 

Ο Υφυπουργός, κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης στην εισήγησή του μίλησε για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, τις προοπτικες ανάπτυξης στην χώρα μας και τους στόχους της Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος κ. Σίμος Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην σημασία και τον ρόλο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας για την ανάπτυξη στη χώρα μας καθώς και τα περιθώρια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Ευάγγελος Σαμπράκος στην εισήγησή του ανέλυσε τα ζητήματα και τις προοπτικές που αφορούν τη θαλάσσια ζώνη της ευρωπαϊκής ένωσης και το πως αυτή μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό παράγοντα. Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Πανεπιστημόυ Πειραιώς, κ. Ιωάννης Πολλάλης μίλησε για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ψηφιακής στρατηγικής ως παράγοντα ανάπτυξης και προστιθέμενης αξίας.

 

 

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση με θέμα Περιφερειακή Ανάπτυξη και Διακυβέρνηση στην Ε.Ε και στην Ελλάδα, παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης , ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Φάνης Σπανός , ο Πρόεδρος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κ. Δημήτριος Σκλαδάς, ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ κ. Παύλος Χρηστίδης καθώς επίσης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Παπαδάκης μαζί με την επιστημονική του ομάδα.

 

Τη συνεδρίαση παρουσίασε η Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου κα Αναστασία Ψωμιάδη, η οποία τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει το πρωταγωνιστικό ρόλο . Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στο κ. Αρναουτάκη ο όποιος αναφέρθηκε, στη σπουδαιότητα του ρόλου του πολιτικού επιστήμονα , ο οποίος ξεκινάει από την προστασία του συντάγματος και επεκτείνεται στην ορθή λειτουργία των θεσμών καταλήγοντας στην εφαρμοσμένη πολιτική. Ο κ. Αρναουτάκης παρουσίασε το όραμα της Κρήτης για τους στόχους του 2030. Οι στόχοι έχουν σημείο αναφοράς την αντιμετώπιση των προβλημάτων του παρελθόντος καθώς και τις πολιτικές επιλογές που θα καταστήσουν την Κρήτη σύγχρονη και ανταγωνιστική.

 

Στην συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο κ. Σπανός μιλώντας για το θέμα των διαρθρωτικών ταμείων και την αλληλεπίδραση τους με το θεσμικό σύστημα στην Ελλάδα. Ο κ. Σπανός αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και επισήμανε πως στα χρόνια της κρίσης αποτέλεσαν ανάσα σωτηρίας για την ανάπτυξη της περιφέρειας του και είχαν βιώσιμα αποτελέσματα παρά τις δυσκολίες απορρόφησης τους.

 

Με βαθιά πίστη στη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάπτυξη των περιφερειών μίλησε στο βήμα ο κ. Γεώργιος Πατούλης .Το μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας ανάφερε, μόνο με την είσοδο ξένων επενδύσεων μπορεί να αποφευχθεί μιας και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις. ΄΄Η Περιφέρεια είναι ο μοχλός εκκίνησης για να γίνει αυτό το αναπτυξιακό επιχειρηματικό πλάνο ΄΄ τόνισε.

 

Για τις πολιτικές και θεσμικές επιπτώσεις του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου μίλησε ο καθηγητής Δημήτριος Σκιαδάς θέτοντας στο προσκήνιο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο , ένα θέμα που απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες την Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα. Επιπλέον, μια εμπνευσμένη ομιλία έκανε ο Εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ κ. Παύλος Χρηστίδης ο οποίος αναφέρθηκε για την ενασχόληση των νέων στην πολιτική σήμερα.

 

Τέλος, την ομιλία έκλεισε ο Επιστημονικός Διευθυντής του συνεδρίου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Παπαδάκης ο οποίος παρουσίασε μαζί με την επιστημονική του ομάδα την εργασία με κεντρική θεματική την περιφερειακή διακυβέρνηση και το μετασχηματισμό των τυποποιημένων προγραμμάτων για τη βελτίωση της πολιτικής στη περίπτωση του ερευνητικού προγράμματος.

 

Στην συνεδρίαση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού οργανισμού Πολιτικών επιστημόνων κ. Συμεών Σιδηρόπουλος, ο καθ.Παναγιώτης Λιβεράκος και η καθ. του πανεπιστημίου Μακεδονίας κα Παρασκευή Νάσκου Περράκη, η ενδοκρινολόγος και μέλος της διεπιστημονικής επιτροπής κα Παρή Ράπτη. Ακόμα παραβρεθήκαν και άλλοι ομιλητές του Συνεδρίου όπως ο κ. Θεόδωρος Χατζηπαντέλης, δρ. Ίρις Ευθυμίου, η δημοσιογράφος δρ. Κωσταντίνα Δημητρούλη, ο καθ. Ιωάννης Πολλάλης και πολλοί από τους επιστημονικούς συνεργάτες τους.

 

Αφήστε ένα σχόλιο