Η ψηφιακή αποτύπωση του Δημοσίου ως κριτήριο αξιοπιστίας της διακυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε από economia 22/10/2019 0 Σχόλια άρθρα,

του Διονύση Ρ. Ρηγόπουλου*

Ενημέρωση (25.10.2019):

Αργά χθες το βράδυ ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με 165 ψήφους. Κατά τις δύο μέρες συζήτησής του στην Ολομέλεια δεν έγινε ούτε μια αναφορά στη σημαντική τροπολογία που υπέβαλαν οι δύο διεθνούς κύρους και εμβέλειας φορείς (Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών-ΕΛΛΑΚ και Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος). Δύο φορές αναφέρθηκε η λέξη «οργανογράμματα» και έξι φορές αναφέρθηκε η λέξη «αποτύπωση» με αφορμή «τη σύσταση Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας που κύρια αποστολή έχει την κυλιόμενη μέτρηση και αποτύπωση των διοικητικών βαρών».

Είθε η Κυβέρνηση να περιλάβει την πρόβλεψη για την «Ενιαία Ψηφιακή Αποτύπωση της Δομής και της Στελέχωσης του Δημοσίου» στο επόμενο σχετικό νομοσχέδιο, επειδή χωρίς αυτήν δεν θα υπάρχει υποδομή ούτε για να συναρτώνται και να αξιοποιούνται οι «κυλιόμενες μετρήσεις και αποτυπώσεις» του «Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας».

Έως ότου νομοθετηθεί και δημιουργηθεί το σημαντικό αυτό θεμέλιο και εργαλείο για τις μεταρρυθμίσεις, πολύτιμα βασικά δεδομένα του Δημοσίου θα εξακολουθούν καθημερινά να χάνονται.

 

Αρχική ανάρτηση (22.10.2019):

Στις 16.10.2019 ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος υπέβαλαν στη Βουλή τροπολογία/προσθήκη, ώστε να περιληφθεί η «Ενιαία Ψηφιακή Αποτύπωση της Δομής και της Στελέχωσης του Δημοσίου» στο νομοσχέδιο «Επενδύοντας στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», που πρόκειται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα.

 

Πρόκειται για τεχνικά απλή αποτύπωση, που αποτελεί υποδομή για κάθε διοικητική μεταρρύθμιση. Παρουσιάζει αδιάλειπτα και καθημερινά την οργάνωση ολόκληρης της δημόσιας διοίκησης και την πραγματική στελέχωσή της ανά μονάδα. Τα δεδομένα της θα διευκολύνουν την αναδιοργάνωση, τον έλεγχο, την κινητικότητα, την αξιολόγηση, τη διαφάνεια κ.λπ. Τα πολύτιμα δεδομένα που –επί του παρόντος– χάνονται θα αρχίσουν σύντομα να καταγράφονται.

 

Η προτεινόμενη αποτύπωση μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, με περιορισμένους πόρους, ως μικρή αλλά μεγάλης σημασίας προσθήκη στο σύστημα diavgeia. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει η εμβληματική τομή, που θα σηματοδοτεί ότι το Δημόσιο εξασφάλισε επιτέλους, εν έτει 2020, τη στοιχειώδη ψηφιακή αυτογνωσία του.

 

Σταδιακά, η ψηφιακή αποτύπωση θα μπορούσε να γίνει η ραχοκοκαλιά ("κρεμάστρα") για τη σύνδεση οποιωνδήποτε άλλων ψηφιακών δεδομένων του δημόσιου τομέα. Οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούν πλέον να σχεδιάζονται με λεπτομερή ήδη διαθέσιμα στοιχεία, οι τρέχουσες λειτουργίες να υποστηρίζονται, η διαχείριση και ο έλεγχος να επεκταθούν.

 

Ο Όμιλος economia στηρίζει από χρόνια την επικοινωνία αυτής της προσπάθειας. Το πρόβλημα και η απλή λύση του έγιναν προ πολλού γνωστά με ομιλίες και άρθρα αλλά είναι άγνωστο αν και πότε η λύση αυτή θα εφαρμοστεί (ενδεικτικά, 12/2016, 2/2017, 3/2018, και 5/2016, 2/2017, 10/2017, 8/2019).

 

Στην τετράλεπτη παρουσίαση της πρότασης των δύο φορέων στη Βουλή, προσπάθησα να τονίσω το αυτονόητο: Πόσο είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την καθημερινή πραγματικότητα στο Δημόσιο και να την καταγράφουμε. Όμως, στην Ελλάδα της ψηφιακής εποχής, που πασχίζει να ανασυνταχθεί, να κατακτήσει την ψηφιακή διακυβέρνηση και να εδραιώσει την αξιοπιστία της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, μάλλον δε προβλέπεται ακόμα πότε θα δημιουργηθεί αυτή η εκ των ων ουκ άνευ αποτύπωση της πραγματικότητας του Δημοσίου.

 

Θα την περίμενε κανείς πρώτη-πρώτη σ’ ένα αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο με ασυνήθιστα εκτενή θεματολογία, που αφορά 12 Υπουργεία. Είναι λυπηρό ότι το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να γίνει η βάση για την ανάπτυξη, δεν περιλαμβάνει τη βασική ψηφιακή αποτύπωση του Δημοσίου, παρότι έχει 33 άρθρα για άλλα θέματα «Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Τον Ιούλιο, στην προηγούμενη παρέμβαση του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών για το ίδιο θέμα, η απάντηση του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη είχε δημιουργήσει την προσδοκία ότι η αποτύπωση θα μπορούσε να ενταχθεί πολύ σύντομα σε επόμενο νομοσχέδιο.

 

Διατηρώ μέχρι την τελευταία στιγμή την ελπίδα, ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί, αλλά και όσοι βουλευτές ενδιαφέρονται να αποκτήσουμε γρήγορα ένα διαχειρίσιμο και αποτελεσματικό Δημόσιο, θα εντάξουν τελικά στο νομοσχέδιο την τροπολογία του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών και της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος. Είναι απαραίτητο, το κράτος που η Κυβέρνηση ανέλαβε να φτιάξει να εδράζεται στην πραγματικότητα, να διαχειρίζεται συστηματικά τους πόρους του και να μετρά τα αποτελέσματά του.

 

Το να πιστεύουμε ότι θα φτιαχτεί Επιτελικό Κράτος με άγνωστα τα βασικά δεδομένα του, είναι σαν να πιστεύουμε ότι θα επισκευαστεί μια μηχανή αυτοκινήτου με κλειστό το καπό.

 

 

 

* Ο δρ. Διονύσης Ρ. Ρηγόπουλος είναι μηχανικός με ειδίκευση στην υπολογιστική μοντελοποίηση, πρώην Επιθεωρητής-Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης [2009-2018] και μέλος της ομάδας εργασίας για την ανοιχτή διακυβέρνηση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών


 

 

Αφήστε ένα σχόλιο