Η "χημική εβδομάδα" στο Ευρωκοινοβούλιο

Δημοσιεύτηκε από economia 30/10/2019 0 Σχόλια Εκδηλώσεις,

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ)

 

στη διοργάνωση «Chemical Week» του Ευρωκοινοβουλίου

 

Στη «Χημική Εβδομάδα» (Chemical Week) συμμετείχε δυναμικά, o Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ). Η Χημική Εβδομάδα αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικής Βιομηχανίας (CEFIC) του οποίου ο ΣΕΧΒ είναι μέλος, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της χημικής βιομηχανίας στις σύγχρονες προκλήσεις. «Η Χημεία χτίζει το μέλλον» ήταν ο τίτλος διαδραστικής έκθεσης, όπου παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες λύσεις  που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στην κυκλική οικονομία για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων,  την προαγωγή της υγείας  του πληθυσμού. Ο ΣΕΧΒ συμμετείχε με τη διοργάνωση γεύματος ενημέρωσης και γνωριμίας των μελών του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και εκπροσώπων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

 

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΕΧΒ, Βασίλης Γούναρης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής χημικής βιομηχανίας στην ανόρθωση και το μετασχηματισμό  της ελληνικής οικονομίας . «Η χημική βιομηχανία ενίσχυσε την εξωστρέφειά της, πετυχαίνοντας εξαγωγές 1,6 δισ. ευρώόντας ο  4ος κλάδος, βάσει της αξίας των εξαγωγών. Η συνεισφορά της ελληνικής χημικής βιομηχανίας στην  αγορά εργασίας, είναι σημαντική καθώς κάθε θέση εργασίας στην παραγωγή και διανομή των χημικών, αντιστοιχεί σε 5,7 θέσεις εργασίας στην οικονομία, ενώ παράλληλα κάθε ευρώ που ξοδεύουμε στην αγορά χημικών αυξάνει το ΑΕΠ κατά 1,9 ευρώ.

Στην Ελλάδα, η χημική βιομηχανία είναι ανάμεσα στους κλάδους μεταποίησης με τις υψηλότερες επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, ανήλθαν στα 9.1 εκατομμύρια ευρώ το 2015, ποσό που αντιστοιχεί στο 6.1% της συνολικής δαπάνης σε έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα μεταποίησης και στο 1.6% της συνολικής εθνικής δαπάνης». Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΧΒ τόνισε «Η ελληνική χημική βιομηχανία είναι προσανατολισμένη στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης όπως η  καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής η εξοικονόμηση πόρων με πλήρη εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας. Για την επίτευξη των στόχων απαιτείται ενίσχυση  της έρευνας και ανάπτυξης , των υποδομών και κατάλληλη βιομηχανική πολιτική». 

 

Ο Πρόεδρος του CEFIC,Daniele Ferrari, απεύθυνε χαιρετισμό, τιμώντας την πρωτοβουλία της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενώ στη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Materials for tomorrow της DG  Innovation, Barend Verachtert. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, κ.κ. Μαρία Σπυράκη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, και οι κυρίες Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Άννα Μισέλ-Ασημακοπούλου, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης, καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας.

Αφήστε ένα σχόλιο