Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη στην Αθήνα το 1ο Διεθνές Φορολογικό Συνέδριο

Δημοσιεύτηκε από economia 19/11/2019 0 Σχόλια Εκδηλώσεις,

Mε εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου 2019 το 1ο Διεθνές Φορολογικό Συνέδριο που διοργάνωσε η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και ο Όμιλος Economia, υπό την επιστημονική επιμέλεια και αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών.

 

Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Επιχειρηματικότητα και Φορολογία» και στόχος του η διερεύνηση του διεθνούς φορολογικού πλαισίου, εντός του οποίου είναι δυνατή η ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικής δράσης. Στο Συνέδριο μετείχαν 26 εξειδικευμένοι ομιλητές Έλληνες και ξένοι, με KeyNote Speaker τον Καθηγητή Pasquale Pistone, κάτοχο της έδρας Jean Monnet ad personam στο ευρωπαϊκό φορολογικό δίκαιο στο  Vienna University of Economics & Business και αναπληρωτής καθηγητής φορολογικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Salerno (Ιταλία) και ακαδημαϊκό υπεύθυνο του IBDF.

 

Περισσότεροι από 290 Σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου, οι οποίες διακρίνονταν σε 4 επιμέρους ενότητες. Η 1η ενότητα ασχολήθηκε με τη φορολογική διάσταση της κινητικότητας των προσώπων και των επιχειρήσεων, εξετάζοντας ζητήματα φορολογικής έδρας και κατοικίας, ευθύνης κατά τη δραστηριότητα αλλοδαπών νομικών προσώπων και οντοτήτων. Η 2η Ενότητα ασχολήθηκε με τις διεθνείς πρωτοβουλίες περιορισμού της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, σε συνδυασμό με την εξέταση των συνθηκών που δημιουργούνται μετά τα BEPS. Η 3η ενότητα διερεύνησε τις φορολογικές παραμέτρους χρησιμοποίησης νέων εργαλείων, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικής δράσης, ιδίως στο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας, στα εισοδήματα υψηλής κινητικότητας, στους εταιρικούς μετασχηματισμούς κλπ. Η 4η ενότητα επιχείρησε να οριοθετήσει την ισορροπία μεταξύ του βεβαιωτικού φορολογικού φαινομένου και των ορίων κατά την παροχή εγγυήσεων προστασίας του φορολογούμενου που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο.

 

Το Συνέδριο έκλεισε με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του Διοικητού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή και του νομικού κ. Ιωάννη Δρυλλεράκη, κατά την οποία συζητήθηκε το παρόν και το μέλλον του δύσκολου έργου της Αρχής αλλά και οι σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να επιτελεί το έργο της με τις δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον.

 

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και τη θεσμική υποστήριξη του ΣΕΒ. Σημαντικότατη ήταν η συμβολή στην υλοποίησή του των Χορηγών και των Υποστηρικτών του καθώς και των Χορηγών επικοινωνίας του.

Αφήστε ένα σχόλιο