Digital Economy Forum 2019

Δημοσιεύτηκε από economia 28/11/2019 0 Σχόλια Εκδηλώσεις,

Η νέα σελίδα της χώρας θα έχει ηλεκτρονική υπογραφή, υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο digital economy forum 2019: Leading Greece to Growth, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελεί μία ουδέτερη κατεύθυνση «τεχνική». Αλλά μία συνειδητή επιλογή, άκρως πολιτική. Που γίνεται στο όνομα των πολλών και όχι μόνο κάποιων «ειδικών». Και η οποία αναδεικνύεται σε τομή, που διαφοροποιεί τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό από τον ανώδυνο μοντερνισμό. Προϋπόθεση ευημερίας των πολιτών, δηλαδή, σε κάθε επίπεδο: από την Οικονομία και την Παιδεία μέχρι την Υγεία και την Άμυνα”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους 6 μείζονες στόχους για τη ψηφιακή, οικονομική και κοινωνική, μετάβαση της Ελλάδας στο αύριο:

  1. Ίδρυση της πλατφόρμας gov.gr, ως μοναδικής πύλης για την πρόσβαση των πολιτών στο Δημόσιο και στις υπηρεσίες του
  2. Ταυτοποίηση, με τις διαδικασίες του διαγωνισμού για τις Ταυτότητες Νέου Τύπου να έχουν δρομολογηθεί
  3. Απλοποίηση των διαδικασιών και ολοκλήρωση του Εθνικού προγράμματος «μόνον άπαξ», που προβλέπει ότι το Δημόσιο δεν θα ζητά, ξανά και ξανά, από τον πολίτη δεδομένα που ήδη του έχουν δοθεί
  4. Πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες, με το “Ultra Fast Broadband” και προκήρυξη του φάσματος του 5G μέχρι τα μέσα του 2021
  5. Reskilling, δηλαδή καλλιέργεια των νέων δεξιοτήτων στο σύνολο του πληθυσμού
  6. Αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων: “Τα open data μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη. Και αυτό με δύο τρόπους: πρώτον, δίνοντας στο κράτος ένα εργαλείο για να αποτιμά τα αποτελέσματα των πολιτικών του. Να διορθώνει αστοχίες και να σχεδιάζει με ακρίβεια το μέλλον. Και δεύτερον, προσφέροντας στα άτομα και τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να «διαβάζουν» το περιβάλλον. Να εντοπίζουν ευκαιρίες και να κινούνται με ταχύτητα για να τις αξιοποιήσουν”, υπογράμμισε ο κύριος Πρωθυπουργός.

 

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου τόνισε στην ομιλία της: “Ο Κλάδος μας μπορεί και θέλουμε να ηγηθεί στην προσπάθεια ψηφιακού συντονισμού της χώρας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η συγκρότηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και μάλιστα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, λειτουργεί ως εχέγγυο για τον Κεντρικό Συντονισμό των Δράσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, και την χάραξη και υλοποίηση της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής".

Ακολούθησαν πάνελ με τη συμμετοχή επικεφαλής κορυφαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι έδωσαν τη δική τους διάσταση στο ψηφιακό στοίχημα που έχει να κερδίσει η χώρα, αποτέλεσαν μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ενότητες του digital economy forum 2019. Κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων ήταν πως σήμερα ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά προκλήσεων προκειμένου να εξασφαλίσει στη δημόσια διοίκηση, στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες ψηφιακών επικοινωνιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Η επιτυχής απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις: δίκτυο FTTH, δίκτυα 5G, έργα υποδομών (Rural Broadband, UltraFast Broadband, SuperFast Broadband), θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα με τους εταίρους της στην Ε.Ε. και να σταθεί με αξιώσεις στον νέο παγκόσμιο χάρτη, που διαμορφώνει η 4η βιομηχανική επανάσταση. Την ίδια στιγμή, κοινή παραδοχή αποτέλεσε το γεγονός πως όλοι οι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας, από τις τράπεζες, τις ασφάλειες και το λιανεμπόριο, μέχρι τη μεταποίηση, το real estate και τον αγροτικό τομέα και από τον κλάδο της υγείας μέχρι τον τουρισμό και την εφοδιαστική αλυσίδα, μπορούν να επωφεληθούν από τις ψηφιακές τεχνολογίες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας τους και την ανάπτυξη διεθνούς ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

 

Τέλος, στο πλαίσιο του digital economy forum 2019 πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά και το Startups d.Day, ένας σύγχρονος διαγωνισμός για νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες αξιοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία και δημιουργούν πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις, τα οποία απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 30 προτάσεις, ενώ οι 3 πρώτες, οι οποίες συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου.

Αφήστε ένα σχόλιο