Μαζί για μια εθνική στρατηγική για να μη χαθεί η ευκαιρία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Δημοσιεύτηκε από economia 23/12/2019 0 Σχόλια Εκδηλώσεις,

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Hilton, οι εργασίες του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ με τίτλο "Βιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί" ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου με μια συζήτηση για την ανάγκη για εθνική σύμπραξη μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα. Από την πλευρά του, ο κ. Φέσσας, ανέδειξε την ανάγκη για συνεργασία, αλλά και για πολιτικές και δράσεις, ώστε η ελληνική βιομηχανία να πετύχει την έγκαιρη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή, ως προϋπόθεση για διεθνή ανταγωνιστικότητα, σταθερές δουλειές και κοινωνική ευημερία, με τον κ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει, από το βήμα του Βιομηχανικού Συνεδρίου, τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο άθροισμα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, τα οποία μας επιτρέπουν να χαράξουμε ένα δικό μας δρόμο που "δεν μπορεί να παραγνωρίζει δύο κεντρικές σταθερές: τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προστασία του περιβάλλοντος", καλώντας τον ΣΕΒ σε μια συμφωνία αλήθειας. "Εμείς μειώνουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις, απλοποιούμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα μειώσουμε τις επιβαρύνσεις στη μισθωτή εργασίας, ξεκινώντας από την εισφορά αλληλεγγύης και τις εργοδοτικές εισφορές, και βοηθούμε στη ρευστότητα, κάνοντας παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα και αξιοποιώντας καλύτερα το ΕΣΠΑ. Οι δικές σας υποχρεώσεις είναι να μεγαλώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, να υπάρξουν εταιρικά σχήματα και συνεργασίες επιχειρήσεων και επίσης, είναι επιβεβλημένο να επενδύσετε σε ανθρώπινο δυναμικό."

 

Νωρίτερα, το συνέδριο είχε ανοίξει με την ομιλία του "Η Βιομηχανία του Αύριο, Σήμερα" ο  κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, μιλώντας για την επιτακτική ανάγκη του να δούμε τη μεγάλη εικόνα ενός νέου κόσμου "που απαιτεί νέες τεχνολογίες, αλλά και νέες δεξιότητες, προσφέρει ευκαιρίες για όσους τολμήσουν και αδιέξοδα για όσους δεν τολμήσουν", όπως διαπίστωσε χαρακτηριστικά.

 

Μετά από μια γεμάτη μέρα με πλήθος τοποθετήσεων από Έλληνες και ξένους εισηγητές, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Βιομηχανικού Συνεδρίου, υπενθυμίζοντας ότι η ψηφιακή ωριμότητα της χώρας είναι χαμηλή και το περιβάλλον προβληματικό. Τόνισε ότι οι εταιρίες δεν καινοτομούν, λείπουν οι δεξιότητες και επικρατεί μια κουλτούρα φόβου απέναντι την αλλαγή και αναρωτήθηκε αν θα μείνουμε στη διάγνωση των προβλημάτων ή θα συμμετάσχουμε ισότιμα με τις άλλες χώρες στη Βιομηχανία 4.0. Τέλος, κάλεσε τους εμπλεκόμενους σε συνεργασία, καθώς "η προσπάθεια και η στάση μας είναι αυτά που ορίζουν τις ικανότητες μας."

 

Τέλος, ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, παρουσίασε την πρόταση του ΣΕΒ για ένα εθνικό πρόγραμμα "Βιομηχανία 4.0". Αντλώντας παραδείγματα από τις άλλες 19 ευρωπαϊκές που έχουν ήδη ταυτίσει τη βιομηχανική τους ανάπτυξη με τη Βιομηχανία 4.0, ανέδειξε τη σημασία ενθάρρυνσης των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων στη μετάβαση, την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, τη σύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία, τη μετεξέλιξη των μεγαλύτερων βιομηχανιών σε smart factories και την άρση ρυθμιστικών εμποδίων και γραφειοκρατίας. Όπως τόνισε, οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν μεγάλους προϋπολογισμούς, ούτε σύνθετες διαδικασίες. Αρκεί να στοχεύσει η Ελλάδα, κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο, σε νέες ψηφιακές τεχνολογίες και προηγμένα συστήματα. Η θεσμοποιημένη τριμερής συνεργασία πολιτείας-βιομηχανίας-έρευνας θα επιταχύνει τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό.

 

 

 

Η Πρόταση Εθνικής Στρατηγικής του ΣΕΒ για τη Βιομηχανία 4.0

 

  • Ο ΣΕΒ πρότεινε ένα εθνικό πρόγραμμα "Βιομηχανία 4.0", με όραμα τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς βιομηχανίας, συνδεδεμένης με τα παγκόσμια βιομηχανικά δίκτυα και τα οικοσυστήματα της νέας οικονομίας, μέσω ενός μετασχηματισμού, που αξιοποιεί τις τεχνολογίες, τα ψηφιακά εργαλεία και τις δεξιότητες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
  • Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να έχει 5 επιδιώξεις: (1) Ισχυρή εστίαση σε επενδύσεις σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και μηχανολογικού εξοπλισμού (2) Ενδυνάμωση καινοτομικής ικανότητας με προτεραιότητα στη σύνδεση της έρευνας με τις τεχνολογικές ανάγκες της βιομηχανίας (3) Συμπράξεις ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης για την καθετοποίηση της παραγωγής και τη μεγέθυνση των ΜμΕ με το σύνολο της επικράτειας να εξελίσσεται σε ενιαίο βιομηχανικό χώρο (4) Σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού (5) Βελτίωση ρυθμιστικού περιβάλλοντος τόσο για πάγια θέματα της βιομηχανίας, όσο και στα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και κυβερνοασφάλειας.
  • Οι σύνθετες ανάγκες της βιομηχανίας, η μεγάλη διασπορά δράσεων και η ανάγκη διυπουργικού συντονισμού καθιστούν αναγκαία την εθνική σύμπραξη. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ακολουθηθεί και στις 19 χώρες της ΕΕ με αντίστοιχο πρόγραμμα. Η συνεργασία αυτή θα φέρει σε συνεννόηση πολιτεία, επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος. Θα οδηγήσει σε μια εθνική δέσμευση που θα διευκολύνει την υλοποίηση ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και κυβερνητικών αλλαγών. Επίσης παρέχει στη βιομηχανία την απαραίτητη προβλεψιμότητα προκειμένου να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε πλαίσιο με ασφάλεια δικαίου, συνέχεια των πολιτικών και συνέπεια.
  • Η θέση του ΣΕΒ είναι σαφής: Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και η στρατηγική που παρουσιάζεται στο εθνικό αυτό πρόγραμμα εκεί αποσκοπεί. Η εθνική σύμπραξη για την υλοποίηση της, είναι αναγκαία συνθήκη ώστε η "Βιομηχανία 4.0", να γίνει πραγματικότητα και όχι ένα ακόμα σχέδιο στα συρτάρια των Υπουργείων.

 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την πρόταση του ΣΕΒ, εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο