Επενδυτικές ιδέες του «δρόμου»

Δημοσιεύτηκε από economia 29/01/2020 0 Σχόλια άρθρα,

Χειμωνιάτικο μεσημέρι, στη διάσημη λεωφόρο Bahnhofstrasse της Ζυρίχης, του πιο φημισμένου διεθνώς δρόμου της ελβετικής πόλης, όχι μόνο για τα ακριβά καταστήματα, αλλά και για τα εντυπωσιακά αναγεννησιακά κτίρια όπου στεγάζονται οι πιο ισχυρές τράπεζες του κόσμου. Εκεί όπου άνθρωποι μυημένοι στην τέχνη των επενδύσεων διαχειρίζονται τον αμύθητο πλούτο της παγκόσμιας οικονομικής και όχι μόνο κοινότητας.

 

Μια περιοχή τόσο θορυβώδης όσο και μυστηριώδης όπου εκτός από την μπουρζουαζία, καλοντυμένοι κουστουμάτοι κύριοι με λεπτά χαρτοφυλάκια κυκλοφορούν στους δρόμους και μετακινούνται από κτίριο σε κτίριο μεταφέροντας τον ατελείωτο μύθο μιάς χώρας που επί πολλές γενιές έθρεψε το όραμα των επενδύσεων. Ισως σήμερα η σκυτάλη να περνά σε  άλλες ηπείρους, ωστόσο αυτός ο μαγικός, παραμυθένιος τόπος, η Ελβετία, εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια αίγλη και προσπαθεί να αφουγκραστεί τα μηνύματα της νέας εποχής, των αναδυομένων αγορών.

 

Εξω από τα κτίρια ορισμένων από τους τραπεζικούς κολοσσούς και κάτω από την σκιά μεγάλων χρηματοοικονομικών ονομάτων έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι σεμιναρίων. Μικρά γυάλινα κιόσκια όπου παραδίδονται «ταχύρρυθμα» μαθήματα ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών. Ενδιαφέρεσαι να μυηθείς στα μικρά μυστικά των επενδυτών, να αξιοποιήσεις  το διαθέσιμο εισόδημα; Ομόλογα, μετοχές αξιόγραφα και ότι «παράγει» το τραπεζικό σύστημα για να κυκλοφορεί το χρήμα.  Προτού περάσεις το κατώφλι ενός επενδυτικού οίκου, σου δίνεται η  ευκαιρία να μάθεις, να γνωρίσεις με ολιγόωρα σεμινάρια τι σημαίνει private banking, πώς θα αξιοποιήσεις νέες οικονομικές ευκαιρίες. Εκεί στα γυάλινα κιόσκια, δίπλα στα βλέμματα των περαστικών, ο καθένας μπορεί έναντι αμοιβής να μυηθεί στον κόσμο των επενδυτών.

 

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι έξω από τα μικρά κιόσκια υπάρχουν αναρτημένοι πίνακες όπου ο περαστικός μπορεί να καταθέσει γραπτώς τη δική του απάντηση σε διάφορα ερωτήματα που θέτουν οι τραπεζίτες όπως «τι οικονομική συμβουλή θα δίνατε στα παιδιά σας στο ξεκίνημά τους»; Οι απαντήσεις των περαστικών μπορεί να εκπλήξουν ευχάριστα τον περαστικό διότι εκτός από οικονομικές μπορεί να είναι και συμβουλές, αλληλεγγύης αγάπης κλπ. Το βέβαιο είναι πως αυτή η περιοχή επιδιώκει να μυήσει σε κάθε περίπτωση τους νέους στο νόημα της επένδυσης, της οικονομικής συναλλαγής, έστω και μέσα από μηνύματα της καθημερινότητας.

Ρίτα Ζαχαριάδου

Αφήστε ένα σχόλιο