Μιλώντας για ένα ταξίδι στα χρόνια του περιηγητισμού

Δημοσιεύτηκε από economia 14/02/2020 0 Σχόλια Εκδηλώσεις,

του Γιώργου Βαϊλάκη

Η ιστορία του τουρισμού στην Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να εντυπωσιάζει μέσα από τις ποικίλες διαδρομές της, τις ιδιαιτερότητές της, τις κοινωνικές και πολιτισμικές προεκτάσεις της. Και μία συναφής συζήτηση του συγκεκριμένου φαινομένου, αναμφίβολα παρουσιάζει ενδιαφέρον - όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Ψηφίδες Ιστορίας του Ελληνικού Τουρισμού» της Μαργαρίτας Δρίτσα με τη συνεργασία της Κατερίνας Παπαδουλάκη (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέρκυρα- Economia Publishing), το απόγευμα της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus.

Κάπως έτσι αναδείχθηκαν πτυχές του βιβλίου και του τουριστικού φαινομένου, ενώ επισημάνθηκε με σαφήνεια από όλους τους παρευρισκόμενους ομιλητές ότι η παρούσα εξαιρετική έκδοση έρχεται να καλύ­ψει το κενό στη γνώση για τον τουρισμό / περιηγητισμό στην Ελλάδα από τον  18ο αι. και ύστερα, εντάσσοντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ιστορία και πραγματι­κότητα. Όπως τόνισε η Ειρήνη Βασιλοπούλου – νομικός, επιχειρηματίας, «το νέο βιβλίο της Μαργαρίτας Δρίτσα είναι λειτουργικό, πρωτότυπο, με πρωτογενή έρευνα σε πλήθος άγνωστων πηγών, ένα βιβλίο φιλικό και στον μη ειδικό αναγνώστη», προσθέτοντας ότι «η σχέση τουρισμού και πολιτισμού διατρέχει όλα τα κεφάλαια του βιβλίου», ενώ μίλησε και για τον ρόλο των γυναικών στην ελληνική τουριστική ανάπτυξη.

 

Από την πλευρά της, η ιστορικός Φανή-Μαρία Τσιγκάκου , είπε χαρακτηριστικά: «Η επιστημονική μου ιδιότητα είναι οι περιηγητές, τουρίστας είναι ο ενοχλητικός ταξιδιώτης. Το βιβλίο είναι μια επιστημονική πραγματεία που διερευνά όλη την ιστορική πορεία των πτυχών του ελληνικού τουρισμού. Κυριαρχεί η ακαδημαϊκή προσέγγιση, αλλά είναι ένα ευχάριστο αφήγημα».

 

Όσο για τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χάρη Κοκκώση, εξήγησε ότι «το βιβλίο φωτίζει κάτι που ήταν σχετικά σκοτεινό - τον τουρισμό και τις ρίζες του, το πώς ξεκίνησε. Ο περιηγητισμός οδήγησε σε κάτι πιο οργανωμένο: στον τουρισμό, ο οποίος αλλάζει συνεχώς. Και η κοινωνική διάσταση του τουρισμού έχει αλλάξει και η οργάνωση η επιχειρηματική έχει αλλάξει. Ο τουρισμός έχει οικονομική και κοινωνική διάσταση και η συγγραφέας διαθέτει ένα πλούσιο επιστημονικό υπόβαθρο και κοιτάει την επιχειρηματικότητα – κάτι που συνήθως παραβλέπουν οι ιστορικοί. Μέσα στο βιβλίο αναλύεται η εξέλιξη και η διάδοση του περιηγητισμού. Πρόκειται για μία μοναδική συμβολή στη μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας του τουρισμού».

 

Ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Economia, Αντώνης Παπαγιαννίδης αφού επεσήμανε ότι από τον εκδοτικό οίκο έχουν προηγηθεί και άλλα βιβλία σχετικά με τον τουρισμό, τα «Τουρισμός και δημόσιες πολιτικές στη σύγχρονη Ελλάδα (1914-1950) – Η ανάδυση ενός νεοτερικού φαινομένου» του Άγγελου Φ. Βλάχου, «Το ξενοδοχείο Mont Parnes – Μια αρχιτεκτονική ορεινή ιστορία» του Εμμανουήλ Β. Μαρμαρά, «Μεγάλη Βρεταννία – Ένα ξενοδοχείο σύμβολο» του Άγγελου Φ. Βλάχου και «Tourism and crisis in Europe XIX-XXI centuries – Historical, National, Business history perspectives» της Μαργαρίτας Δρίτσα, είπε: «Το διάβασα με περιέργεια το βιβλίο. Λέμε ότι ο τουρισμός είναι πυλώνας της οικονομίας – αυτό δεν λέει τίποτα. Ο τουρισμός είναι πολύ λίγο μελετημένος και η συγγραφέας δίνει υλικό για τους μελλοντικούς μελετητές. Είχε πει ο μακαρίτης Θεόδωρος Βασιλάκης της Aegean ότι το 1949, όταν μεταπολεμικά έφτασαν οι πρώτοι Γερμανοί περιηγητές στην Κρήτη, οι Κρητικοί τους καλωσόρισαν. Και αυτό είναι ένα πελώριο κοινωνιολογικό φαινόμενο, ελάχιστα μελετημένο – ο τουρισμός. Ο τουρισμός έφερε κοινωνική απελευθέρωση, μας έμαθε τι είναι ο μεγάλος έξω κόσμος, ο οποίος επίσης μας είδε από κοντά. Όλα αυτά και πολλά άλλα μας βοηθάει να ανακαλύψουμε αυτό το βιβλίο».

 

Η συγγραφέας Μαργαρίτα Δρίτσα κλείνοντας αυτήν την πολυσήμαντη συζήτηση για το εγχείρημά της, είπε: «Αντιμετώπισα το βιβλίο σαν ένα ταξίδι, έτσι αντιμετώπισα και την έρευνα στην ιστορία. Ξέφυγα από την αυστηρή ακαδημαϊκή πειθαρχία και θέλησα να γράψω για ένα ευρύτερο κοινό, να μην περιοριστώ στα ιστορικά και στο παρελθόν». Και με αυτή τη διαπίστωση συμφώνησαν όλοι οι συνομιλητές της – ότι, δηλαδή, ικανοποίησε απολύτως τις προθέσεις της.

Αφήστε ένα σχόλιο