Αλήθειες και συμβολισμοί

Δημοσιεύτηκε από economia 18/02/2020 0 Σχόλια άρθρα,

Οικονομική Επιθεώρηση, Φεβρουάριος 2020, τ. 991

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΤΡΙΑ της Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη

 

 

 

Αγαπητοί μου Αναγνώστες,

 

Έκρηξη γεγονότων έφερε η νέα χρονιά, από τον πρώτο ήδη μήνα του τελευταίου έτους της δεύτερης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα.

 

Αναμφισβήτητα, η εκλογή μιας νέας, άγνωστης στο ευρύ κοινό προσωπικότητας –της μέχρι τώρα Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας Κατερίνας Σακελλαροπούλου– στη θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας μας, με ιδιαίτερα ενισχυμένη πλειοψηφία, αποτελεί ένα πολύ θετικό γεγονός. Με καθυστέρηση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και διεθνή θεσμικά όργανα που έχουν αναδείξει γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να διεκπεραιώσει έναν σημαντικό ρόλο σε μία και πάλι κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας.

 

Ακόμη, η υπερψήφιση της αλλαγής του εκλογικού νόμου προς κατεύθυνση που θα επιτρέπει τον σχηματισμό αυτοδύναμων, πάντως σταθερών, κυβερνητικών σχημάτων θυσιάζει την αντιπροσωπευτικότητα στον βωμό της αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

 

Θετικό είναι και το γεγονός ότι οι μάχες για την έξοδό μας από την "υστέρηση" που αντιμετωπίζει η Ελλάδα –όπως πολύ πετυχημένα περιέγραψε την κατάσταση της πατρίδας μας ο Κώστας Σημίτης σε πρόσφατο άρθρο του– συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε πολλά καυτά μέτωπα: στην Παιδεία, όπου η συμμόρφωση με τα ισχύοντα σε επίπεδο ΕΕ αλλά και η έμφαση στην αξιολόγηση είναι στοιχεία που διεκδικούν την προσοχή. Στο Ασφαλιστικό, όπου επιχειρείται να ενισχυθεί το στοιχείο της ανταποδοτικότητας αλλά και του εξορθολογισμού των εισφορών χωρίς να διαταραχθεί η βιωσιμότητα του συστήματος. Τέλος, στο Φορολογικό, του οποίου επιδιώκεται μια στροφή προς την ανάπτυξη – σε όλα αυτά τα μέτωπα επιχειρούνται τομές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Αντίθετα, περιορισμένη είναι η πρόοδος στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Μέτριος υπήρξε ο απόηχος της πολυαναμενόμενης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η συγκυρία ήταν πραγματικά πολύ κακή, αφού συνέπεσε με τον αντίκτυπο της δολοφονίας (από αμερικανικό πλήγμα) του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί και την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις διαδικασίες παραπομπής για καθαίρεση του προέδρου Τραμπ.

 

Γενικά, λοιπόν, γύρω μας όλα εξακολουθούν να βράζουν. Τα τελευταία δραματικά γεγονότα στη Λιβύη μετά τη συμφωνία της με την Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ και την αμφιλεγόμενη επίσκεψη στη χώρα μας του Λίβυου στρατηγού Χαφτάρ (εκπροσώπου μιας από τις δύο βασικές αντιμαχόμενες πλευρές στον εκεί εμφύλιο) δεν είναι ευχάριστα – ούτε η συνέχεια προβλεπτή. Τα αποτελέσματα από τη συγκληθείσα Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου συζητήθηκε το θέμα με τη συμμετοχή και του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν, δεν ήταν καθησυχαστικά και το μέλλον δείχνει αβέβαιο, ενώ η τουρκική διεκδικητικότητα ανατολικότερα (δηλαδή ακόμη πλησιέστερα σ’ εμάς) συνεχίζεται.

 

Η όξυνση, επίσης, του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος οδήγησε στην επανασύσταση του ομώνυμου Υπουργείου, με σκοπό να υπάρξει πιο συγκροτημένη αντιμετώπιση του εκρηκτικού αυτού θέματος, που προσλαμβάνει αποσταθεροποιητικές διαστάσεις.

 

Αβίαστα βγαίνει, επομένως, το συμπέρασμα ότι χρειάζεται υπερπροσπάθεια από όλους μας για να κερδίσουμε μια νέα βιώσιμη πραγματικότητα και να μην ξαναβρεθούμε στη στρεβλή κανονικότητα μέσα στην οποία είχαμε βολευτεί.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να προσθέσω ότι η συγκρότηση δύο ξεχωριστών πρωτοβουλιών από τη σημερινή κυβέρνηση με στόχο τη συνειδητοποίηση σε διεθνές επίπεδο της σημασίας των νικών στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα πριν από 2.500 χρόνια και της δύσκολης γέννησης του σύγχρονου ελληνικού κράτους πριν από 200 χρόνια αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για αναστοχασμό, για πληροφόρηση ευρύτερου κοινού, για εκπαιδευτικές δράσεις και αναβάθμιση των ιστορικών τόπων. Με μέλη εξέχουσες προσωπικότητες από όλο το φάσμα του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου και προέδρους των αντίστοιχων Επιτροπών δύο ιδιαίτερα δραστήριες Ελληνίδες, που εδώ και πολλά χρόνια ασχολούνται επιτυχώς με τα κοινά, οι οιωνοί είναι καλοί. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε με σύνεση και συνέπεια τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας, συνδέοντας όλα όσα εκφράζουν οι αναγωγές στο παρελθόν με μια θετική αναζήτηση του μέλλοντος.

Αφήστε ένα σχόλιο