Τιμώντας την Νάνσυ Παπαλεξανδρή

Δημοσιεύτηκε από economia 21/02/2020 0 Σχόλια Εκδηλώσεις,

του Γιώργου Βαϊλάκη

 

Υπήρξε ο βασικός συντελεστής στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, πρωταγωνίστρια στην εξέλιξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) σε ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως, με ένα ερευνητικό έργο διεθνούς απήχησης, αλλά και με σημαντικό διοικητικό έργο ως αντιπρύτανης. Επιπλέον, σε εκείνην πιστώνεται η ίδρυση του πρώτου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στο ΟΠΑ, με το οποίο έδωσε την ευκαιρία να εκπαιδευτούν πολλά στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών. Ο λόγος για την καθηγήτρια Νάνσυ Παπαλεξανδρή η οποία σε μια ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου στη Στοά του Βιβλίου, τιμήθηκε για την προσφορά της από φίλους και συναδέλφους.

 

Aφορμή ήταν η κυκλοφορία τόμου με επιστημονικές εργασίες προς τιμήν της Ομότιμης Καθηγήτριας του ΟΠΑ, την οποία όλοι οι ομιλητές κατά την παρουσίαση της έκδοσης εξεθείασαν για το έργο της. Άλλωστε, το συγγραφικό της έργο είναι πλούσιο και με περγαμηνές και περιλαμβάνει εκτός από δημοσιεύσεις στα πλέον έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία – μεταξύ των οποίων: «Γυναικεία ηγεσία» (Εκδόσεις Ψυχογιός), «Δημόσιες σχέσεις» (Εκδόσεις Μπένου Γ.) και τη συμμετοχή στο «Reinventing the Public Sector», (Εκδόσεις Κέρκυρα - Economia Publishing).

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ειδική εκδήλωση ο πρύτανης του ΟΠΑ, Εμμανουήλ Γιακουμάκης «η Νάνσυ Παπαλεξανδρή έχει βάλει τη σφραγίδα της στο ΟΠΑ. Εκτός από τη μακρά πορεία προσφοράς στο Ίδρυμά μας και το επιστημονικό και διοικητικό έργο της, έχει μια διεθνή παρουσία που τιμάει τη χώρα», ενώ πρόσθεσε ότι «το βιβλίο έχει πολύ αξιόλογα άρθρα». Από την πλευρά του, ο ιδρυτής και τέως διευθυντής Executive ΜΒΑ στο ΟΠΑ, Δημήτρης Μπουραντάς, ανέφερε: «Τη Νάνσυ τη γνώρισα στα πέτρινα χρόνια της ΑΣΟΕΕ, δώσαμε αγώνες για τον εκσυγχρονισμό του πανεπιστημίου, φτιάξαμε το τμήμα Μάρκετινγκ και ιδρύσαμε το μοναδικό Μάστερ στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Η Νάνσυ πάλεψε περισσότερο. Είναι γνωστό διεθνώς το ακαδημαϊκό της έργο και άξιζε αυτόν τον τιμητικό τόμο με τις εξαιρετικές εργασίες».

 

Αλλά και ο διευθυντής Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Ανθρώπινου δυναμικού στο ΟΠΑ, Ιωάννης Νικολάου, αφού εξήρε την Νάνσυ Παπαλεξανδρή για τη συνεισφορά της στο πανεπιστήμιο, υπογράμμισε ότι ο τιμητικός τόμος «είναι μια φιλόδοξη έκδοση και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στη βιβλιογραφία». Και, ακόμη, η επιμελήτρια της έκδοσης και επίκουρη καθηγήτρια του ΟΠΑ, Ελεάννα Γαλανάκη, εξήγησε ότι «στην έκδοση συμμετέχουν 49 συγγραφείς από 16 πανεπιστήμια (τα 6 ελληνικά) με επιστημονικά κείμενα υψηλού επιπέδου – είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Τα κείμενα εστιάζουν σε θέματα ηγεσίας, απόδοσης, αλλά υπάρχουν και άρθρα που αναδεικνύουν κλαδικά θέματα, που αναφέρονται στις στάσεις και τις συμπεριφορές. Άλλη μια ενότητα είναι οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν άρθρα για τις νέες τάσεις στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού». Οσο για την επίτιμη πρόεδρο Συνδέσμου Στελεχών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Μάρθα Μυλωνά, τόνισε ότι «η Νάνσυ Παπαλεξανδρή είναι η κυρία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού. Και σήμερα αναγνωρίζονται όσα έχει πετύχει». Εμφανώς συγκινημένη η τιμώμενη Νάνσυ Αλεξανδρή είπε: «Ό,τι και αν κατάφερα το χρωστάω σε πάρα πολλούς ανθρώπους».

Αφήστε ένα σχόλιο