Οι ασυνείδητοι και ο Θερμαϊκός

Δημοσιεύτηκε από economia 25/02/2020 0 Σχόλια άρθρα,

Οικονομική Επιθεώρηση, Φεβρουάριος 2020, τ. 991

BΟΡΕΙΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ του Κώστα Μπλιάτκα

 

 

 

 

Της Σαλονίκης μοναχά της πρέπει το καράβι. Να μην τολμήσεις να τη δεις ποτέ από τη στεριά

Νίκος Καββαδίας

 

 

 

 

Πως θα ήταν η Θεσσαλονίκη χωρίς το χιλιοτραγουδισμένο της παραλιακό μέτωπο , τον σταθερό αυτό προορισμό με την τιμητική παρουσία του στα πιο σύγχρονα προγράμματα και τις διαφημιστικές καμπάνιες των των διεθνών πρακτορείων τουρισμού και με την εντυπωσιακή εμφάνισή του στα εξώφυλλα πασίγνωστων ξένων περιοδικών; Είναι χωρίς άλλο, το μεγάλο της απόκτημα των τελευταίων δεκαετιών και το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

 

Οι παλιότεροι σιγά σιγά ξεχνάμε πως ήταν η περιοχή της νέας παραλίας πριν γίνει το τεράστιας αρχιτεκτονικής , οικολογικής και τουριστικής αξίας έργο ανάπλασης που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Μπερνάρ Κουόμο και Πρόδρομος Νικηφορίδης και που έδωσε προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό της καθημερινότητας και στην ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της. Ίσως και γιατί δεν θέλουμε να θυμόμαστε την εικόνα εγκατάλειψης της περιοχής και την χαρακτηριστική δυσοσμία που ευτυχώς εξάλειψε ο βιολογικός καθαρισμός που ήρθε τη δεκαετία του ογδόντα.

 

Αλλά και σήμερα τα πράγματα δεν είναι τόσο ειδυλλιακά, όσο τα παρουσίαζουν στο Instagram οι ενθουσιασμένοι μαθητές από όλη την Ελλάδα που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη με τις πενθήμερες εκδρομές τους και οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας , του ΑΠΘ , που έχουν κάνει τη νέα παραλία δεύτερο σπίτι τους τα τελευταία χρόνια.

 

Τα γράφουμε αυτά ύστερα από τη δημοσίευση κάποιων φωτογραφιών - σοκ, με εικόνες ντροπής για τον Θερμαϊκό.

 

Πολλοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν το τι «ψάρεψε» ένα υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ ύστερα από επιχείρηση καθαρισμού του βυθού της θάλασσας που πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

 

Έπιπλα, πλαστικά, ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα ,μοτοσυκλέτα, κάδους απορριμμάτων, ρούχα, πάνες, και ένα ...καρότσι έβγαλε το συνεργείο από τον βυθό του Θερμαϊκού κατά μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης!

 

Το «εύρος» των ...αλιευθέντων αντικειμένων και η ποσότητά τους, δίνουν και το μέτρο της ασυνειδησίας κάποιων ανθρώπων. Ειδικά το μαζικό πέταγμα στη θάλασσα των υπερσύγχρονης τεχνολογίας νέων πατινιών που αμέσως αγκάλιασαν οι νέοι, προδίδει και μια ανεξήγητη «έχθρα» κατά της καινούργιας αυτής συνήθειας που αποτυπώνει μια οικολογική στροφή.

 

Είναι οδυνηρό να μαθαίνει κανείς από τους πιο έγκυρους επιστήμονες ότι ο Θερμαϊκός κόλπος είναι εκ νέου βρώμικος και υποβαθμισμένος εξαιτίας της ρύπανσης, που προκαλείται από σκουπίδια, λύματα, χημικά και διάφορα απόβλητα.

 

Τα τελευταία χρόνια πύκνωσαν οι διαμαρτυρίες πολιτών για την εικόνα εγκατάλειψης της Νέας Παραλίας η οποία μετά την ανάπλασή της θεωρείται το πρώτο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο στη Βόρειο Ελλάδα.

 

Ήταν εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης του χώρου, της μη συντήρησης πρασίνου, της φθοράς στους κήπους της, των βανδαλισμών που μαζί με τις κλοπές υλικών, και το αποκαρδιωτικό θέαμα του σκότους τη νύχτα με τις πάνω 1.000 καμένες λάμπες , έφεραν το δήμο Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο Φίλων της Νέας Παραλίας σε συναγερμό για λήψη μέτρων.

 

Τώρα, ακόμα πιο ανησυχητικά νέα έρχονται από τη θάλασσα. Ας ελπίσουμε ότι θα προστατευθεί η περιοχή -κόσμημα στο ρευστό όριο της πόλης.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο