Ο λοιμός των Αθηνών

Δημοσιεύτηκε από economia 20/03/2020 0 Σχόλια άρθρα,

"Κατά το δεύτερον έτος του Πελοπονηησιακού πολέμου εξερράγη τρομερά επιδημία εν Πειραιεί, ταχέως επεκταθείσα εις τας Αθήνας, θανατάσασα μέγα μέρος των Αθηναίων, αλλά και των κατοίκων της Αττικής οίτινες είχον συρρεύσει εις την πεντάλοφον πόλιν των Θεών και είχον κατασκηνώσει εντός των Μακρών Τειχών".

 

Ο λόγος για τον περίφημο λοιμό των Αθηνών, μια καταστροφική επιδημία η οποία εκδηλώθηκε στην Αθήνα, το 430 π.Χ. κι ενώ η πόλη πολιορκούνταν από τους Σπαρτιάτες. Θεωρείται πως η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε στο κύριο λιμένα της Αθήνας, τον Πειραιά, που αποτελούσε την κύρια είσοδο προμηθειών της πόλης. Ο λοιμός εμφανίστηκε και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, επέστρεψε δύο φορές, το 429 π.Χ. και τον χειμώνα του 427/426 π.Χ. και η καταστροφή που προκάλεσε στον πληθυσμό της Αθήνας ήταν ένα σημαντικό πρώτο πλήγμα για την πόλη ως προς την εξέλιξη του πολέμου. Προκάλεσε το θάνατο ενός μεγάλου ποσοστού των κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους και του ίδιου του Περικλή μαζί με τα μέλη της οικογενείας του. Ο Ιπποκράτης ήταν ένας από τους γιατρούς που βρίσκονταν στην πόλη και η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του λοιμού ήταν σημαντική.

 

 

Οι λεπτομερείς μαρτυρίες του Θουκυδίδη είναι ανεκτίμητες για την μελέτη του γεγονότος, καθώς ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας και είχε μολυνθεί, αλλά κατόρθωσε να επιζήσει. Την αφήγηση του Θουκυδιδη απέδωσε στη γλώσσα της εποχής του ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα δύο κείμενα κυκλοφόρησαν το 1952, μαζί με εκτεταμένο σχολιασμό του ιστορικού της ιατρικής Γεωργίου Κ. Πουρναρόπουλου

Αφήστε ένα σχόλιο