Μα μπαίνει η άνοιξη στην πόλη

Δημοσιεύτηκε από economia 10/04/2020 0 Σχόλια άρθρα,

Οικονομική Επιθεώρηση, Aπρίλιος 2020, τ. 993

ΒΟΡΕΙΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ του Κώστα Μπλιάτκα

 

 

 

 

 

 

 

«Μα μπαίνει η άνοιξη στην πόλη

κι απ’ το ανοιχτό λεωφορείο μού φαίνεστε όλοι

τόσο γλυκούτσικοι κι αχνοί

στη θερινή σας τη στολή…»

 

 

 

Πριν από 37 χρόνια (σα γοργό ελάφι τρέχει ο χρόνος), αρχές Απριλίου ήταν πάλι, είχα ακούσει τον υπέροχο δίσκο του Θεσσαλονικιού τροβαδούρου που είχε τίτλο «Τραπεζάκια Έξω». Ο στίχος υμνεί, σε ένα βαθύτερο νόημα, την έλευση της άνοιξης, με τον δημιουργό του να μονολογεί: «Είναι τρελό να προσπαθώ αυτόν τον άνεμο να εκφράσω»…
Σήμερα, μέρες όπου «μένουμε σπίτι», σε ώρες ατέλειωτης καραντίνας, ακούγεται… κάπως, έτσι δεν είναι;

 

Αλλά ακόμα και πέρυσι, θυμήθηκα που συζητούσαμε τέτοιες μέρες με φίλους στο «Ντορέ», απέναντι από τον Λευκό Πύργο, σε τραπεζάκια έξω για καφέ, τα όσα είχαν γίνει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ο ένας έλεγε πως η μπάντα παιάνιζε το «Μακεδονία Ξακουστή» και ο άλλος συμπλήρωνε: «Εγώ άκουσα την beat διασκευή στο beach bar»!

 

Ποτέ θα ξαναγίνει ο τόπος έτσι λαμπερός, χαλαρός, ανοιξιάτικος;

 

Ένα από τα πιο στενάχωρα θέματα στην πόλη είναι χωρίς άλλο η καθίζηση του τουρισμού στη Χαλκιδική. Πολλά παιδιά φίλων δουλεύουν εποχιακοί στα ξενοδοχεία, η μισή Θεσσαλονίκη έχει σπίτι εκεί (μικρό, μεγάλο, δεν έχει σημασία), αλλά και οι υπόλοιποι με την έλευση του Απριλίου άρχιζαν συχνά τις ημερήσιες αποδράσεις.

 

Πέρυσι βούλιαξε η Χαλκιδική από τον τουρισμό, με πρωτοφανή αύξηση αφίξεων από την Ευρώπη αλλά και από την Κίνα· και γενικότερα όμως, στην Ελλάδα σημειώθηκε ρεκόρ ταξιδιωτικών εισπράξεων. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως διάβασα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019 έφτασαν τα 18,15 δισ. ευρώ, έναντι 16,08 δισ. το 2018.

 

Τώρα έχουν συγκεντρωθεί μαύρα σύννεφα πάνω απ’ όλη την Ευρώπη και ο τουρισμός δεν μπορεί να ζήσει με τους ανθρώπους να μένουν σπίτι. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ζούμε μια σκοτεινή και παράξενη εποχή.

 

Ουδείς μπορεί να κάνει προβλέψεις για τους επόμενους μήνες, καθώς δεν έχει ακόμα ελεγχθεί η διάδοση του φονικού κορονοϊού, ενώ η απροθυμία των πολιτών της ΕΕ να μετακινηθούν –και λόγω φόβου και λόγω των εθνικών προληπτικών μέτρων ασφαλείας– δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Η γενική μείωση των τουριστικών και των επαγγελματικών μετακινήσεων στη Χαλκιδική είναι το πιο πιθανό σενάριο.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ομολογήσει ότι η πίεση που ασκείται στην τουριστική βιομηχανία της ΕΕ είναι πρωτοφανής. Η είδηση των ματαιώσεων διεθνών αφίξεων και των μαζικών ακυρώσεων δεν εκπλήσσει πια κανέναν.

 

Το Ευρωκοινοβούλιο κλήθηκε εκτάκτως να ψηφίσει νομοθεσία χορήγησης ενισχύσεων στους τομείς που έπληξε ιδιαίτερα ο κορονοϊός, όπως είναι ο τουρισμός, ενώ γίνονται συνεχώς τηλεδιασκέψεις των Ευρωπαίων αρχηγών, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη λήψη διαρκώς νέων αποφάσεων.

 

Γίνεται όμως τουρισμός με φοβισμένους πολίτες απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό; Γίνεται τουρισμός χωρίς τουρίστες;

 

Τα αρχικά σενάρια για ύφεση 4% στην Ελλάδα και μείωση του τουρισμού κατά 50% ίσως διαψευσθούν επί το αρνητικότερον. Η κατανάλωση έχει πέσει κατακόρυφα – με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα είδη υψηλής τεχνολογίας (λάπτοπ, web κάμερες, προγράμματα), αφού η δουλειά από το σπίτι κερδίζει έδαφος.

 

Ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν τα πιο αισιόδοξα σενάρια και τεθεί υπό έλεγχο η μάστιγα του κορονοϊού τον Ιούνιο, η ανάγκη κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και βέβαια του τουρισμού, που είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται μονόδρομος.

Αφήστε ένα σχόλιο