Δράσεις Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

Δημοσιεύτηκε από economia 14/04/2020 0 Σχόλια Εκδηλώσεις,

Aκολουθεί η επιστολή του Γενικού Διευθυντή & Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρα Α. Κελέμη, για τις μέχρι σήμερα δράσεις και υπηρεσίες του φορέα στο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του Covid-19.

 

 

 

 

"Οι έκτακτες συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί παγκοσμίως η αγορά λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του Covid-19, επέβαλαν και στην Ελλάδα μια νέα καθημερινότητα. Η κυβέρνηση, όπως όλοι γνωρίζουμε, κινούμενη άμεσα και αποφασιστικά, νομοθέτησε μια σειρά από περιορισμούς, θέτοντας ως πρώτιστο στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Η επιχειρηματική κοινότητα ακολούθησε, ως όφειλε, τις επιταγές της πολιτείας, ανεξάρτητα από το όποιο κόστος, διότι στις έκτακτες αυτές συνθήκες είχε χρέος να στηρίξει κάθε απόφαση αλλά και κάθε πρωτοβουλία διαφύλαξης της υγείας των συμπολιτών μας.

 

Μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ακολουθώντας το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι», εφάρμοσε το καθεστώς της τηλεργασίας, προσαρμόζοντας όλες τις διαδικασίες του στα νέα δεδομένα, ενώ έλαβε και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους συνεργάτες του.
Παράλληλα, ενεργοποίησε μια σειρά από νέες υπηρεσίες, ανταποκρινόμενο στις διαφοροποιημένες απαιτήσεις των μελών του.

 

Για τις ενέργειές του αυτές έλαβε υπόψη του και τις απαντήσεις σας στο 1ο Ερωτηματολόγιο με θέμα τις επιδράσεις της κρίσης Covid-19 στην αγορά, μέσω του οποίου ζητήσατε, με σειρά προτεραιότητας, τα κάτωθι:

 


1. Προώθηση αιτημάτων Μελών στην Ελληνική και Γερμανική Κυβέρνηση για τη στήριξη της Ελληνικής αγοράς
2. Τακτική ενημέρωση για τις εξελίξεις και τα νέα μέτρα περί του Covid-19
3. Ενημέρωση για όλες τις αλλαγές στο πλάνο δράσεων 2020 του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

 

Με βάση στα ανωτέρω αιτήματα, το Eλληνογερμανικό Επιμελητήριο σας ενημερώνει ότι ως θεσμικός σύμβουλος της Ελληνικής Κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης διατήρησε ενεργό το κανάλι επικοινωνίας του με τα αρμόδια παραγωγικά Υπουργεία για θέματα που απασχολούν τις Εταιρίες-Mέλη του, όπως η ρευστότητα της αγοράς, η απώλεια εσόδων, η εξυπηρέτηση των δανείων, ο περιορισμός του εργασιακού κόστους κ.α.

 

Ήδη, η παρέμβαση του Επιμελητηρίου προς την κυβέρνηση ήταν άμεση για το θέμα των επιταγών, ενώ επιμένει σε δύο ακόμη ζητήματα: Την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την ουσιαστικότερη επιδότηση της απασχόλησης, θεωρώντας ότι οι δύο αυτές παρεμβάσεις θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή επαναλειτουργία της αγοράς, όταν αυτή αποφασιστεί.

 

Ανάλογες επαφές διατηρεί και με τα συναρμόδια υπουργεία της Γερμανίας, ώστε να ενημερώνεται για τα μέτρα ανακούφισης της οικονομίας που λαμβάνει η Γερμανική κυβέρνηση και να διαμορφώνει και προωθεί, όποτε κρίνεται σκόπιμο, σχετικές προτάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση.

 

Παράλληλα, σε καθημερινή βάση το Επιμελητήριο αποστέλλει ενημέρωση στην Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK e.V.) περί των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα και ανταλλάσσει απόψεις για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών αντιμετώπισης της κρίσης και των συνεπειών αυτής τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, παραμένει σε επικοινωνία με το Δίκτυο των 140 Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων σε 92 xώρες ανά τον κόσμο, για ανάλογα θέματα.

 


Επίσης, ανταποκρινόμενο στο αίτημά σας να λαμβάνετε τακτική ενημέρωση για τις εξελίξεις και τα νέα μέτρα που αφορούν στον Covid-19, το Επιμελητήριο, σε σχεδόν καθημερινή βάση αναρτά στην ιστοσελίδα του αναφορές για τις αλλαγές που επέρχονται στη νομοθεσία λόγω του κορωνοϊού, ενώ δημιούργησε τις παρακάτω ενότητες στην ιστοσελίδα του:

 

Βusiness in and after Covid-19: Μέσω της ενότητας αυτής ενημερώνεστε για όλες τις αλλαγές που επέρχονται στη διοργάνωση των Διεθνών Εκθέσεων Γερμανικών Εκθεσιακών Οργανισμών, των Προγραμμάτων Διττής Εκπαίδευσης, των Εκδηλώσεων και των Ομοσπονδιακών Προγραμμάτων του Επιμελητηρίου.
(https://griechenland.ahk.de/gr/business-in-and-after-covid-19)

 

Questions and Answers Covid-19: Στην ενότητα αυτή παρέχονται γενικές πληροφορίες για το πώς το Επιμελητήριο τροποποίησε τις λειτουργίες του, προσαρμοζόμενο στις νέες συνθήκες, που επέβαλαν στην αγορά τα έκτακτα μέτρα απαγόρευσης.
(https://griechenland.ahk.de/gr/q-a-covid-19)

 

Έρευνες για τον Covid-19: Μέσω αυτών συμβάλλετε, ώστε το Επιμελητήριο να ενημερώνεται οργανωμένα για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζετε από την έναρξη της κρίσης.
(https://griechenland.ahk.de/gr/syntomi-ereyna-gia-ton-covid-19)

 


Members & Covid-19: Μέσω της εν λόγω ενότητας σας δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνείτε στο ευρύ κοινό βέλτιστες πρακτικές και δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που εσείς αναλαμβάνετε καθώς και να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας σε ειδικές τιμές, στο πλαίσιο αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης του Δικτύου των Μελών του Επιμελητηρίου.
(https://griechenland.ahk.de/gr/members-newsroom-covid-19?no_cache=1)

 

Στον τομέα της Εκπαίδευσης και, προκειμένου το Επιμελητήριο να συνεχίσει να παρέχει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του μέσω του Κέντρου Εκπαίδευσης Dual Hellas, προσφέρει στους εκπαιδευόμενους το Πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τα ψηφιακά μέσα και εισάγοντας μαθήματα εξ αποστάσεως.

 

Επιπλέον, με στόχο τη διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση των συνεργατών σας, διοργανώνει δωρεάν Webinars εστιασμένα σε θέματα εργατικού, φορολογικού και ασφαλιστικού δικαίου, διαχείριση προσωπικού, ψυχική υγεία κι εργασία, ψηφιακά μέσα κ.α. (https://griechenland.ahk.de/gr/webinars)

 

 

Τέλος, το Επιμελητήριο αποστέλλει σε καθημερινή βάση Δελτία Τύπου για τις θέσεις που πρεσβεύει η διοίκησή του, τις δράσεις που αναλαμβάνει καθώς και τις παρεμβάσεις του. Σχετική ενημέρωση στο ευρύ κοινό έχει δοθεί για το δρομολογούμενο "Logistic tool", τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς, τις μονάδες παραγωγής των γερμανικών εταιριών και τη λειτουργία τους στην Ελλάδα, την τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα και τρόφιμα από γερμανικές εταιρίες, τις ακυρώσεις και αναβολές γερμανικών εκθέσεων καθώς και επιχειρηματικών αποστολών κ.α."

Αφήστε ένα σχόλιο