H ΑΧΑ ιδρύει την 1η ελληνική ακαδημαϊκή έδρα στην Επιγενετική

 

Γράφει ο Παναγιώτης Ζαΐμης

Τα τελευταία χρόνια ως γενική παραδοχή αναδεικνύεται το γεγονός πως η ελληνική πραγματικότητα στον χώρο της υγείας επιτάσσει της συμπράξεις μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σε αυτή τη βάση, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στην Γαλλική Πρεσβεία, ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και ελπιδοφόρο γεγονός το οποίο αφορούσε την ίδρυση της 1ης ελληνικής ακαδημαϊκής έδρας στην Επιγενετική – Επιγονιδιωματική από το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ.

Με σύνθημα “η πρόοδος μέσα από την έρευνα” η ΑΧΑ δημιουργεί μια καινοτόμα πρωτοβουλία για τη σύμπραξη και συνέργεια μεταξύ του τομέα της ιδιωτική ασφάλισης και της υγείας, διαδραματίζοντας έτσι εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην άνθηση της έρευνας στους τομείς της Επιγενετική – Επιγονιδιωματική. Η προσπάθεια για παραγωγή ουσιαστικής γνώσης κατά της καταπολέμησης σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του ύπατος,  ξεκινά υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ο Πρέσβης της Γαλλίας, Christophe Chantepy, υποδέχθηκε το κοινό που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, λέγοντας πως στηρίζει την πρόοδο στον τομέα της επιγενετικής. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως είναι απαραίτητη για την κατανόηση των μηχανισμών που θα καταπολεμήσουν ανίατες ασθένειες που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Χαιρετίζει δεν την επιχείρηση ΑΧΑ για την παρουσία της στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι: “Τη στιγμή που μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μετά από χρόνια κρίσης και κόπων του λαού της, χαιρόμαστε για την υποστήριξη που παρέχει η Γαλλία μέσω των επιχειρήσεών της”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του οποίου βρέθηκαν οι προσπάθειες της χώρας για να δημιουργηθεί μια οικονομία της γνώσης μέσω της έρευνας. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως δύο είναι οι πυλώνες που διέπουν μια τέτοια οικονομία. Πρώτον η ενίσχυση των αναγκών της αγοράς, μέσα από την έρευνα, για γρήγορα και ορατά αποτελέσματα. Ενώ δεύτερον, η έρευνα που προκύπτει από την επιστημονική περιέργεια και οδηγεί κατ’ επέκταση στον μετασχηματισμό της οικονομίας. Συνεπώς ο στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της έρευνας, η δημιουργία ευκαιριών χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις και η διαμόρφωση εμβληματικών πρωτοβουλιών που θα εμπνεύσουν νέους επιστήμονες.

Η Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνη για τον τομέα της Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκη Καραμέως, αφού συνεχάρη την ΑΧΑ για την πρωτοβουλία δήλωσε χαρακτηριστικά πως παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας εκπαιδευτικά ιδρύματα και ανθρώπινο δυναμικό, η κρατικοκεντρική προσέγγιση της έρευνας δεν βοηθάει τα αναπτυξιακά επίπεδα της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια ο Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνος στον Τομέα της Υγείας είπε πως τέτοιες επενδύσεις βλέπονται πάντα από μια ελπιδοφόρα σκοπιά, τονίζοντας πως οφείλουμε να γίνουμε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα μέσα από την αποκρατικοποίηση της έρευνας και την αναθεώρηση του συντάγματος σε αυτό το μείζον ζήτημα.

Ο Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη επένδυση υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ και έχει διαχρονικό χαρακτήρα (10 έτη). Πρόκειται για μια ενέργεια εταιρικής υπευθυνότητας, η οποία αποσκοπεί στον επαναπροσδιορισμό της ιδιωτικής ασφάλισης, στρέφοντάς την στην πρόληψη. Κλείνοντας ανέφερε ότι επιδιώκει τη διακράτηση των νέων επιστημόνων στη χώρα, μια πρωτοβουλία που αποτελεί το λιθαράκι της ΑΧΑ για να αποφευχθεί το κενό μιας ολόκληρης γενιάς.

Τέλος ο καθηγητής και Επικεφαλής του Προγράμματος και Διευθυντής Ερευνών του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, Ιωάννης Ταλιανίδης, θέλοντας να στηρίξει την αριστεία στην Επιγενετική παρουσίασε μια τεχνική, αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα,  έρευνα για τη σημασία των γονιδιωμάτων και των λειτουργειών τους. Χαρακτηριστικά δήλωσε “Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η δημιουργία έδρας στην Επιγενετική. Η έδρα αυτή θα αποτελέσει μια σημαντική υποστήριξη για το εργαστήριο και για τα μελλοντικά μας σχέδια στην οργάνωση ενός νέου τομέα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, ο οποίος αναμένουμε να γίνει πόλος έλξης για νέους ερευνητές. Η επένδυση στη βασική έρευνα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την επιστήμη και την κοινωνία. Μέσα από την έρευνά μας στοχεύουμε σε ανακαλύψεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών σε διάφορες ασθένειες.  Στόχος μας είναι η προώθηση της επιστημονικής αριστείας στον τομέα της Επιγενετικής στην Ελλάδα“.

Η πρωτοβουλία της ΑΧΑ πέραν του ότι προσθέτει στην φαρέτρα της ιατρική επιστήμης ένα εξαιρετικά δυνατό όπλο, αποτελεί ιδανικά ένα εξαιρετικό ερέθισμα για να ανθίσει ο τομέας της έρευνας και να ξεφύγουμε από τα ελληνικά κατάλοιπα του δόγματος της “έρευνας για την έρευνα”, μέσα από την παραγωγή νέας γνώσης.


Κώστας Φωτάκης


Βασίλης Οικονόμου


Νίκη Καραμέως και Ερρίκος Μοάτσος


Ιωάννης Ταλιανίδης