Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Τ. Γιαννίτσης, Χρ. Ροζάκης, Χρ. Στυλιανίδης, Π. Αποστολίδης, Π. Κ. Ιωακειμίδης, Π. Λιάκουρας, Εισαγωγή-Επιμέλεια: Π. Τσάκωνας, H Στρατηγική του Ελσίνκι: 20+1 χρόνια μετά

Οι θέσεις και αναλύσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό, με γραφή συγκρατημένη και με πρόθεση ανασκόπησης μιας καίριας «εποχής» για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας (που σήμερα βρίσκεται, αν κάτι, σε ακόμη πιο κρίσιμη φάση), ανήκουν στον πυρήνα διαμόρφωσης, εφαρμογής και ευθύνης εκείνου που καθιερώθηκε να αποκαλείται «Στρατηγική του Ελσίνκι». Δηλαδή της προσπάθειας να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός μετακίνησης των ελληνοτουρκικών αδιεξόδων η ευρωπαϊκή διάσταση (ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας κάποια στιγμή, εικαζόμενη –καίτοι διαψευδόμενη– διατήρηση του στόχου αυτού, βούληση της ΕΕ να διαδραματίσει ρόλο).

Η στρατηγική αυτή δεν εφαρμόσθηκε ολοκληρωμένα και έγκαιρα (το «και» έχει κομβική λειτουργία εδώ) από τους εμπνευστές της – Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου πολιτικά, με τη σκιά Γιάννου Κρανιδιώτη αλλά και Νίκου Θέμελη να ενυπάρχουν. Σταμάτησε, μάλλον συνειδητά, να δοκιμάζεται στην περίοδο Κ. Καραμανλή/Π. Μολυβιάτη. Στη συνέχεια… η Τουρκία άρχισε να «φεύγει» προς άλλες κατευθύνσεις, η Ελλάδα περιήλθε στη δίνη των Μνημονίων.

Το γεγονός ότι (μερική) προδημοσίευση της συνεισφοράς Κώστα Σημίτη στο βιβλίο, εν συνεχεία δε τοποθετήσεις από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι τον (επικεφαλής των Διερευνητικών, σήμερα) Παύλο Αποστολίδη ήρκεσαν για να πυροδοτήσουν έντονους διαξιφισμούς, μέχρι αντιπαραθέσεως του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την προσέγγιση Σημίτη, δείχνει πόσο χρήσιμο είναι να έχει ο καθένας άμεση γνώση του περιεχομένου και των προβολών μέλλοντος που χαρίζει το «20+1 χρόνια μετά».

H Στρατηγική του Ελσίνκι: 20+1 χρόνια μετά. Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Τ. Γιαννίτσης, Χρ. Ροζάκης, Χρ. Στυλιανίδης, Π. Αποστολίδης, Π.Κ. Ιωακειμίδης, Π. Λιάκουρας. Εισαγωγή-Επιμέλεια: Παν. Τσάκωνας. Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Αθήνα 2021, σελίδες 232, τιμή εκδότη: 18,00 ευρώ