H αδυσώπητη γλώσσα της αριθμητικής – και η εξέλιξη της πανδημίας

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Με την κόπωση που έχει εγκατασταθεί καθώς περνάει ο καιρός, καθώς συνεχίζονται οι περιορισμοί αλλά και αυξάνεται η ανησυχία, καθώς πυκνώνουν οι αντιφάσεις των αρμοδίων (εξηγεί ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου παραμερίστηκαν οι υποδείξεις των ειδικών για λόγους παράδοσης και πίστης, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφοπλιστικά διαβεβαιώσει ότι ουδείς εκ των ειδικών είχε εισηγηθεί lock-down στην Θεσσαλονίκη. διαβεβαίωνε ο Στέλιος Πέτσας ότι η αυστηροποίηση του lock-down για την περασμένη εβδομάδα έγινε προκειμένου να «διευκολυνθεί» η Επιτροπή των λοιμοξιωλόγων να αποφανθεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, ενώ η ίδια η γνώμη της ίδιας της Επιτροπής υποτίθεται ότι οδηγεί τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. εξεγείρετο η ιεραρχία γιατί δεν υπήρξε κυβερνητική επικοινωνία μαζί της για την γιορτή των Θεοφανίων αλλά η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι υπήρξε – και ποιος θα εγκαλούσε ως ψεύτη Αρχιεπίσκοπο ή Πρωθυπουργό;), καθώς υπονομεύεται στην πράξη η ίδια η εγκυρότητα των ειδικών με τις διασταυρούμενες αντιθετικές τοποθετήσεις των μελών της, εντείνεται η ανάγκη για κάποιο σταθερό έδαφος.

Ίσως αυτό να βρίσκεται στην αδυσώπητη γλώσσα των μαθηματικών – ή μάλλον της απλής αριθμητικής. Παράδειγμα πρώτο: με ικανοποίηση δήλωνε ο Πρωθυπουργός ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών αυξήθηκε στην Ελλάδα από τις 5.000 την ημέρα σε 8.000 – ίσως και περισσότερους. Ας πούμε στις 10.000 την ημέρα, στρογγυλεύοντας. Ο μήνας έχει 30 ημέρες (20 εργάσιμες, άλλες 10 σε Σαββατοκύριακα). Αυτό μας εξασφαλίζει 300.000 εμβολιασμών/μήνα, για την ώρα. Αν για την ανοσία αγέλης χρειαζόμαστε 70% , πάντως 60% των κατοίκων εμβολιασμένων, κι ας είμαστε 11.000.000 ψυχές στην Ελλάδα, με τον ρυθμό αυτό θα φτάσουμε στην επιθυμητή ανοσία κάπου στα τέλη του 2021 – αρχές του 2022.  Ασφαλώς η διαβεβαίωση θα είναι πλέον ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών θα αυξηθεί, όσο θα αυξάνεται η διαθεσιμότητα των εμβολίων. Αυτό άλλωστε εξηγεί την «σοφία» όσων προανήγγελλαν 2 εκατομμύρια εμβολιασμών τον μήνα – οπότε θα προλαβαίναμε το Πάσχα με ανοσία αγέλης (και χωρίς αντιδικίες για τους εορτασμούς) και πάντως θα σώζαμε το καλοκαίρι και την προσδοκία τουρισμού. Όμως… 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον μήνα (λεπτομέρεια: σε εμβόλια μονής ή διπλής δόσης; αυτό δεν είχε διευκρινισθεί) απαιτούν 6πλάσιους/7πλάσιους των τωρινών ικανοποιητικών 8.000 /ημέρα. Δεν γίνεται! Κάποιοι ήδη συνειδητοποιούν την απόσταση…

Η μόνη λογική και καθησυχαστική, συνάμα, απάντηση είναι λοιπόν ότι όσο προχωρούν οι αποστολές εμβολίων «από την Ευρώπη», θα επιταχύνεται και η ταχύτητα εμβολιασμών. Εδώ ανακύπτει ένα άλλο ζήτημα απλής αριθμητικής: προ ολίγων 24ώρων ανακοινώθηκε, με ύφος συγκρατημένου ενθουσιασμού, ότι οι Βρυξέλλες συμφώνησαν με Pfizer/BioNTech για την προμήθεια άλλων 300.000.000 εμβολίων. Σημαντικό! (Στην ΕΕ είμαστε κάπου 446.000.000 ψυχές, μετά την αποχώρηση Μεγ. Βρετανίας). Όμως… είχαμε την διαβεβαίωση, εδώ και εβδομάδες, ότι η ΕΕ είχε εγκαίρως εξασφαλίσει επάρκεια εμβολίων – όχι μόνον από Pfizer/BioNTech, αλλά και από Moderna (που ήδη έλαβε έγκριση,  εδώ 160.000.000 δόσεις) και από AstraZeneca/Οξφόρδη που τερματίζει την διαδρομή. Μόνον που τα 300.000.000 πρόσθετες δόσεις εμβολίων είναι αριθμός διπλάσιος από τον αρχικό, μόνο και μόνο από Pfizer/BioNTech. (Και δεν αγγίξαμε καν τα εμβόλια J&J, CureVac, Sanofi-GNK).

Μήπως κάπου ο υπερενθουσιασμός διαβεβαιώσεων, όχι δε μόνον Ελληνικής κοπής, κάνει κακό στην εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, που όλοι ορκίζονται ότι επιθυμούν; Και μην στραφεί καν η συζήτηση στο τι ισχύει με την πρόταση/προ-απόφαση για συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων επειδή η παροχή Pfizer/BioNTech δεν επαρκεί, ή για μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, που έκανε ήδη την Pfizer να βγάλει ανακοίνωση αποθαρρύνοντας από οποιαδήποτε μετακίνηση από το αρχικό πρωτόκολλο 3 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης . Ούτε να πλησιάσουμε την υπόθεση του αν είναι αλήθεια ή όχι ότι η Γερμανία (επί Προεδρίας της στην ΕΕ είχε αποφασισθεί να μην υπάρξουν χωριστές προμήθειες εμβολίων από κάθε χώρα, αλλά μόνον μέσω ΕΕ) προχώρησε σε επιταχυμένη προμήθεια εμβολίων Pfizer/BioNTech, για πρόσθετα 30 εκατομμύρια δόσεις για την ίδια την Γερμανία σ(η BioNTech, ΤουρκοΓερμανική, είχε λάβει δημόσια ενίσχυση από την Κυβέρνηση).

Αυτά, βλέπετε, δεν είναι απλή αριθμητική…