Η πολιτική δια του Ίντερνετ, η σκιά Τραμπ, η νέα φούσκα GameStop/Dogecoin και το χρηματιστηριακό αύριο

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Η απομάκρυνση (;) της εκδοχής πολιτικής που αντιπροσώπευσε ο Ντόναλντ Τραμπ, υποτίθεται ότι έδειξε προς στιγμήν πού οδηγούσε η πολιτική δια του Ίντερνετ, η διαχείριση των βαρύτερων θεμάτων μέσα από το Twitter, άντε το Facebook ή το Instagram. Και δημιούργησε μια ανάσχεση. Μπορεί The Donald να βρήκε την νέμεσή του όταν αποκλείσθηκε από τα social media που «τον έφτιαξαν» (αλλά και που, τα ίδια, εκείνος εγκατέστησε στο κέντρο της πολιτικής λειτουργίας). Μπορεί ο Μπέρνι Σάντερς να επιχείρησε, τώρα-τώρα, να αντιστρέψει την σκοτεινή λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνοντας ιντερνετικά 1,8 εκατ. δολάρια από φωτογραφία του στην ορκωμοσία Μπάιντεν, η οποία έγινε viral, και μοιράζοντάς τα σε άπορους ηλικιωμένους. Μπορεί όμως και η βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Μάρτζορι Τέηλορ Γκρην να δημιουργεί νέο κύμα αμφισβήτησης της Προεδρίας Τραμπ με χρήση της ιντερνετικής εικόνας της ως υποστηρίκτριας του κινήματος συνωμοσιολογίας QAnon, με μηνύματα όπως «Trump won» μέσα στο ίδιο το Καπιτώλιο που πριν τρεις εβδομάδες ήταν υπό κατάληψη με το ίδιο σύνθημα.

Δείτε όμως τι βρίσκεται σε εξέλιξη σ’ έναν – υποτίθεται – πολύ πιο απτό χώρο: εκείνο της οικονομίας των αγορών, των χρηματιστηρίων. πάλι με φορέα το Ίντερνετ. Τις τελευταίες (λίγες) ημέρες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες συναλλαγών του διαδικτυακού Reddit, ένα κίνημα μικροεπενδυτών αυτο-οργανώθηκε γύρω από την μετοχή μιας εταιρείας – της GameStop , δικτύου διανομής ηλεκτρονικών παιχνιδιών – που είχε βρεθεί σε υψηλή πτήση επί εβδομάδες και είχε προσελκύσει επίθεση/short selling από σημαντικά hedge funds. Ενεργώντας όμως με ιντερνετικό συντονισμό, οι μυριάδες «μικροί» τράνταξαν άσχημα τους short sellers, οι οποίοι είχαν κινηθεί δανειζόμενοι. Γράφοντας ζημίες δισεκατομμυρίων απ’ αυτό το short-squeeze, οι τελευταίοι εξέπεμψαν σήμα κινδύνου εν ονόματι της συστημικής σταθερότητας, οι συναλλαγές στην GameStop ανεστάλησαν. Και… θα δούμε που θα βγει τελικά η υπόθεση!

Αν κάτι απ’ όλην αυτήν την ιστορία σας θυμίζει την πολύ ευρύτερη υπόθεση της ανάδυσης και μαζικής υψηλής πτήσης εδώ και χρόνια των κρυπτονομισμάτων – γνωστότερο το Bitcoin αλλά και πολλά άλλα (Ethereum, Litecoin, Stellar, EOS, Ripple) έχουν προσελκύσει δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων – που ακριβώς στην ιντερνετική ευκολία συναλλαγών έχουν στηριχθεί, καλά κάνετε! Πράγματι, υπό το φως της περιπέτειας GameStop, αναδείχθηκε ότι ένα από τα λιγότερο γνωστά κρυπτονομίσματα, το Dogecoin, το οποίο μάλιστα είχε ξεκινήσει το 2013 περίπου ως πλάκα (!), βρέθηκε κι αυτό να απογειώνεται κατά 800% μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα συναλλαγών. Σεβάσμιος χειριστής χαρτοφυλακίων παρατηρούσε κυνικά «Αλίμονο αν το σύστημα δεχθεί να καταστρέφουν μετοχές, εταιρείες, χώρες άνθρωποι που δεν έχουν έπαυλη στο Hamptons!» (το ισοδύναμο της δικής μας Εκάλης προς το παραλιακό, ας πούμε Καβούρι).

Πάντως, το πού οδηγείται το χρηματοπιστωτικό σύστημα στα χρόνια της απόλυτης ιντερνετικής ευχέρειας συναλλαγών ΚΑΙ πελώριας διαθεσιμότητας δανειακών κεφαλαίων, έχει το ίδιο ενδιαφέρον με το πού οδηγείται η πολιτική όταν κυριαρχεί η ιντερνετική αλήθεια.