Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η ΠΡΩΘΙΕΡΕΙΑ Κ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΑΦΟΡΙΣΕ ΤΟΥΣ «ΤΥΦΛΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ» ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ

Λαγκάρντ κατά οικονομολόγων
Φωτ. EPA / ΑΠΕ - ΜΠΕ
Η πρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, κήρυξε τα μοντέλα των αναλυτών αποσυνδεδεμένα από την πραγματικότητα και υπερβολικά αισιόδοξα.

Απρόσμενη επίθεση στο τελευταίο μέρος που θα περίμενε κανείς, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ , δέχθηκε ο κλάδος των οικονομολόγων, και μάλιστα από «Φίλια πυρά», από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, που προειδοποίησε τους αναλυτές ότι έχουν «τυφλή πίστη» στα μοντέλα τους, παρότι συχνά αυτά αποδεικνύονται αποσυνδεδεμένα από την πραγματικότητα.

Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Πώς να εμπιστευτούμε την επιστήμη των οικονομικών» η επικεφαλής της ΕΚΤ σχολίασε ότι τα οικονομοτεχνικά μοντέλα υποβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα «εξωγενών σοκ», όπως είναι οι πανδημίες, τα καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και ξαφνικές ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα – τα οποία όμως έχουν επηρεάσει σοβαρά την ευρωπαϊκή οικονομία τα τελευταία χρόνια.

«ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΥΣ, ΑΝ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΟΣΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΑΝ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΓΕΩΛΟΓΟΥΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΕΚΕΙ ΕΞΩ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ».

Η Λαγκάρντ, με υπόβαθρο νομικών σπουδών και αξέχαστη θητεία στο «τιμόνι» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπενθύμισε με νόημα πως όταν αναλάμβανε πρόεδρος της ΕΚΤ το 2019, φρόντισε να ζητήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο και τους αναλυτές του να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή με τα προγνωστικά μοντέλα.

«Πολλοί οικονομολόγοι είναι στην πραγματικότητα μια «κλίκα» φυλής», είπε. «Παραπέμπουν ο ένας στον άλλον. Δεν βγαίνουν έξω από αυτόν τον “κόσμο”. Αισθάνονται άνετα εκεί και ίσως τα μοντέλα να έχουν κάποια σχέση με αυτό το γεγονός».

«Αν είχαμε συχνότερη επικοινωνία με επιδημιολόγους, αν ζητούσαμε από επιστήμονες ειδικούς στην κλιματική αλλαγή να μας εξηγήσουν όσα πρόκειται να επακολουθήσουν, αν συμβουλευόμασταν λίγο καλύτερα τους γεωλόγους, για παράδειγμα, για να εκτιμήσουμε σωστά τις σπάνιες γαίες και τους διαθέσιμους πόρους εκεί έξω, νομίζω ότι θα ήμασταν σε καλύτερη θέση να κατανοήσουμε πραγματικά αυτές τις εξελίξεις, να προβλέψουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια και να γίνουμε καλύτεροι οικονομολόγοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΝΕΟΣ ΥΠΕΡΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο πλανήτης εισέρχεται σε έναν νέο υπερκύκλο, που δημιουργείται από την ταχύτατη ανάπτυξη της Τεχνητής…

Τα αιχμηρά σχόλια της Λαγκάρντ απηχούν τις παρατηρήσεις που έκανε και σε συνέντευξή της στο Bloomberg νωρίτερα την Τετάρτη, όπου επέκρινε τις αγορές χρήματος ότι δεν βοηθούν στη μάχη κατά του πληθωρισμού, καθώς είναι πολύ αισιόδοξες για τις μειώσεις των επιτοκίων που θα εισαχθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Τα σχόλια της Λαγκάρντ ήρθαν επίσης την ίδια ημέρα που η Eurostat επιβεβαίωσε μια προηγούμενη, πρόωρη εκτίμηση για αύξηση του πληθωρισμού από 2,4% τον Νοέμβριο σε 2,9% τον Δεκέμβριο, νούμερα σαφώς μικρότερα από το «σοκ» του 10,6% του Οκτωβρίου του 2022, αλλά και πάλι πολύ υψηλότερα από το όριο που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ στο 2%. Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα πέσει στο 2,7% το 2024 και ότι για μία μείωση κάτω από το 2% οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν έως το 2026…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ