Πλεονασματικό το εμπορικό ισοζύγιο με τα Εμιράτα

Οικονομική Επιθεώρηση, Σεπτέμβριος 2022, τ.1022

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τη Eurostat επεξεργάστηκε
το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ

 

Πλεόνασμα καταγράφει, σταθερά την τελευταία 5ετία, το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καταφέρνοντας μάλιστα πέρσι να ξεπεράσει τα €150 εκατ. Οι ελληνικές εξαγωγές προς τα ΗΑΕ κινούνταν πριν την πανδημία περί το επίπεδο των €250 εκατ., με εξαίρεση το 2018, όταν είχαν υπερβεί τα €320 εκατ. Κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας σημείωσαν υποχώρηση, που όμως ήταν μάλλον συγκρατημένη (6,7%), για να ανακάμψουν εντυπωσιακά στη συνέχεια, ξεπερνώντας τα €360 εκατ. Οι εισαγωγές από τα ΗΑΕ παρουσιάζουν, αντίθετα, μεγάλη σταθερότητα, κινούμενες περί τα €200 εκατ.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών, με τις εισπράξεις να είναι πολλαπλάσιες των πληρωμών. Το 2018 το πλεόνασμα ήδη προσέγγιζε τα €450 εκατ., το 2019 «άγγιξε» τα €500 εκατ. για να υποχωρήσει στα €415 εκατ. τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Το 2021 η εντυπωσιακή αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων (+589%) «απογείωσε» το πλεόνασμα στα €622 εκατ. Η μερίδα του λέοντος των ελληνικών εισπράξεων (περί του 70%) προέρχεται, όμως, από τις θαλάσσιες μεταφορές, ενώ στο σκέλος των πληρωμών η εικόνα είναι πιο ισορροπημένη.

Άνω του 40% των ελληνικών εξαγωγών προς τα ΗΑΕ αφορά σε ελαφριά λάδια και παρασκευάσματά τους, ενώ σε σημαντική απόσταση ακολουθούν τσιγάρα, μάρμαρα, ελάσματα και ταινίες από κράματα αλουμινίου, ενδύματα από γουνοδέρματα και συσκευές για τη διήθηση ή τον καθαρισμό νερού. Οι θετικές επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών κατά τον προηγούμενο χρόνο συνδέονται πρωτίστως με την ανοδική πορεία των εξαγωγών πετρελαιοειδών, κατηγορίας που πάντως είναι κατά τεκμήριο ευμετάβλητη. Σταθερή, αντιθέτως, είναι η ανοδική πορεία των εξαγωγών στα ΗΑΕ γουναρικών, μαρμάρων και προϊόντων αλουμινίου.

Οι εισαγωγές ακατέργαστων κραμάτων αργιλίου αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών από τα ΗΑΕ. Στη δεύτερη θέση το 2021 βρέθηκαν τα πετρελαιοειδή, με τις εισαγωγές να ξεπερνούν τα €35 εκατ. ενώ το 2020 υπολείπονταν του €1 εκατ. (ετήσια αύξηση 4161%)! Εντυπωσιακή υπήρξε και η αύξηση των εισαγωγών μηχανολογικού εξοπλισμού (+1.253%). Δυναμική φαίνεται επίσης να αποκτούν οι εισαγωγές προϊόντων από πλαστικό (+122%), χαλκό (+999%), σίδηρο (+368%) και άλλα κοινά μέταλλα (+336%), ξεκινώντας πάντως από χαμηλή αφετηρία (το 2020 αθροιστικά δεν ξεπερνούσαν τα €5 εκατ.).