Οικονομική Επιθεώρηση, Αύγουστος 2021, τ. 1009

Ελλάδα 1821-2021 • Νησιά Ιονίου του Γιώργου Μανέττα

Δυνατό brand, τεράστιες δυνατότητες αλλά και πολλές αδυναμίες. Τα Επτάνησα, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομία και έχοντας βάλει ανεξίτηλη σφραγίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, καλούνται να χαράξουν μια νέα πορεία με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της χώρας. Καλούνται να ανακτήσουν τον βηματισμό τους και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν για να πετύχουν οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ο τουρισμός μπορεί να πρωτοστατήσει σε αυτήν την προσπάθεια, αφού πρώτα μεταμορφωθεί πλήρως και μεταλλάξει το μοντέλο που ακολουθεί. Η ποιότητα πρέπει να κυριαρχήσει και να αποτελέσει διακριτό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος. «Μπορεί να είναι πιο δύσκολο, αλλά μπορεί να είναι πιο κερδοφόρο».

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού εκτιμάται πως θα μπορούσαν να υπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό και παράλληλα να συμβάλουν να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν. Σύμφωνα με τη CEO των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου, ο αγροτουρισμός θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, προσφέροντας πίσω πολλαπλάσια οφέλη στην περιοχή.

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών σε όλα τα επίπεδα, από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα. «Ο τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν, το οποίο για να αποδώσει θα πρέπει να στηρίζεται σε σύγχρονες αλλά και ποιοτικές υποδομές…», επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χριστίνα Τετράδη.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Χαράλαμπος Βούλγαρης, ο οποίος λέει πως αυτό που πρέπει να βελτιωθεί είναι οι «δημόσιες υποδομές που έχουν μείνει πολύ πίσω». «Δυστυχώς, είτε μιλάμε για δρόμους, είτε μιλάμε για τα σκουπίδια (αν και έχει βελτιωθεί η κατάσταση και έχει βρεθεί μια λύση), είτε μιλάμε για μαρίνες, που έχουν μείνει πίσω, είτε για προβλήματα με τα αποχετευτικά συστήματα, είτε για προβλήματα με την ύδρευση, γενικά οι δημόσιες υποδομές έχουν μείνει αρκετά πίσω για έναν προορισμό όπως είναι η Κέρκυρα, που τουριστικά πριν από την κρίση ανέβαινε κάθε χρόνο και είναι ένα πραγματικό στολίδι για την Ελλάδα», τονίζει ο Χ. Βούλγαρης.

Την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών της περιοχής αναγνωρίζει και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, κάνοντας ειδική αναφορά στο οδικό δίκτυο, το οποίο, όπως λέει, «έχει μείνει αισθητά γερασμένο». Η Ρ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου υπογραμμίζει πως η Περιφέρεια δεν αξιοποιεί πλήρως τις τεράστιες δυνατότητές της, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως υπό τη διοίκησή της επιχειρείται με στρατηγικό σχέδιο η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής και η δημιουργία νέων, ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ιδιαιτερότητα της πολυνησιωτικότητας αναφέρεται, τέλος, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος, υποστηρίζοντας ότι αυτά “συνδυάζονται με τον έντονο χαρακτήρα συνέργειας μεταξύ των διαφορετικών επιστημονικών πεδίων που θεραπεύονται σε επίπεδο διδασκαλίας και έρευνας, δημιουργώντας ένα έντονα διαθεματικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, με υψηλό βαθμό επιστημονικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του συνόλου των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ικανό να ανταποκριθεί στις σύνθετες απαιτήσεις εξέλιξης, προσαρμογής και επικαιροποίησης των προγραμμάτων σπουδών όλων των κύκλων”