«ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ 2017 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ»

Posted by economia 18/12/2017 0 Comment(s) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ,

Φθηνότερο κατά 1,29% σε σχέση με το 2016, εκτιμάται το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ κατά την περίοδο 11 έως 16 Δεκεμβρίου 2017.

 

Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 149,02 € έναντι 150,96 € που κόστιζε πέρυσι και 147,39 € το 2015, την ίδια ακριβώς περίοδο, με το ίδιο ακριβώς καλάθι προϊόντων. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016, υποχώρηση κατά 1,94 € (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 1,29%), αποδίδεται κυρίως στην πτωτική τάση των Λαχανικών και Φρούτων (-4,32%), αλλά και σε εκείνη των διάφορων προϊόντων Super Market (-3,72%).

 

Ειδικότερα, μικρή μείωση καταγράφει η κατηγορία των Κρεατικών (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με κυριότερα χαρακτηριστικά τη στασιμότητα των τιμών του αρνιού και της γαλοπούλας, ενώ η φθηνότερη τιμή του χοιρινού (-5,26%) είναι εκείνη που συμπιέζει προς τα κάτω το κόστος για τους καταναλωτές.  Όπως προαναφέρθηκε, η κατηγορία των Φρούτων και των Λαχανικών (δειγματοληψία από Super Market) έχει τη μεγαλύτερη επίδραση, σε όρους ποσοστιαίων μεταβολών, στη διαμόρφωση του φθηνότερου χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Κι αυτό γιατί οι χαμηλότερες τιμές της πατάτας κατά κύριο λόγο (-25,35%) αλλά και των πορτοκαλιών και του λάχανου δευτερευόντως, αντισταθμίζουν τις αντίστοιχες αυξήσεις της ντομάτας και των μήλων.

 

Παράλληλα, θετική εξέλιξη συνιστά η τάση συρρίκνωσης των τιμών σε προϊόντα που προμηθεύεται το καταναλωτικό κοινό κυρίως από τα Super Market (-3,72%), με τα αλκοολούχα ποτά να σημειώνουν την κυριότερη πτωτική μεταβολή, ακολουθούμενα από το ελαιόλαδο και τη φέτα.  Όπως και το 2016, έτσι και τη φετινή εορταστική περίοδο η κατηγορία των Γλυκών/Εδεσμάτων σημειώνει μεν άνοδο (1,36%), σε επίπεδα όμως χαμηλότερα από τα περυσινά. Κυριότερη ερμηνεία του φαινομένου αποτελεί η αύξηση σε διεθνές επίπεδο των τιμών βουτύρου,  εξαιτίας του περιορισμού της παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήδη από την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η παραπάνω δυσμενής εξέλιξη επηρέασε άμεσα τις εγχώριες επιχειρήσεις και δη τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους, κυρίως όσον αφορά στις τιμές των κουραμπιέδων. Εντούτοις, όπως αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω επιχειρήσεων μετακύλησε σε μικρό μόνο ποσοστό τις επιβαρύνσεις στην τελική τιμή διάθεσης των προϊόντων τους.

 

Οι εκτιμήσεις για βελτίωση του τζίρου του μηνός Δεκεμβρίου 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 κατά περίπου 1,5%, αποδίδονται στη γενική ανοδική πορεία της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης από την αρχή του έτους (Α΄ εννιάμηνο 2017/2016: +0,6%). Η επαναφορά του κύκλου εργασιών των καταστημάτων λιανικής το φετινό Δεκέμβριο στα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2014, περίπου δηλαδή στα 4,09 δις €,  αντανακλά τη βελτίωση βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, μία παράμετρος όμως που θα πρέπει να μετουσιωθεί και στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

 

 

Παρακάτω παρατίθενται δύο αναλυτικοί πίνακες. Ο πρώτος περιλαμβάνει τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά μονάδα προϊόντος ανάμεσα στο 2017 και το 2016, καθώς επίσης και τη συνολική εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το καταναλωτικό κοινό σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Ο δεύτερος πίνακας περιλαμβάνει τους τζίρους Δεκεμβρίου, χωρίς ΦΠΑ, για τα έτη 2009-2016 (εκτιμήσεις ΙΝ.ΕΜ.Υ. για 2017), όπως αυτοί προκύπτουν κατόπιν επεξεργασίας των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (ΔΚΕ στο Λιανικό Εμπόριο). Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις γίνονται κατά προσέγγιση και προέρχονται από επεξεργασία/προβολές του ΙΝ.ΕΜ.Υ., σύμφωνα με την ετήσια μεταβολή του δείκτη του μηνός Δεκεμβρίου, όπως αυτός προκύπτει από τον ετήσιο Γενικό Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο.

 

 

Πίνακας 1: Ετήσια σύγκριση τιμών προϊόντων που αποτελούν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Είδη

2017

2016

Μεταβολή (%) κόστους 2017/2016 ανά μονάδα  προϊόντος

Ποσότητα

Τιμή /Μονάδα προϊόντος

(σε €)

Κόστος (σε €)

Τιμή /Μονάδα προϊόντος

(σε €)

Κόστος

(σε €)

Αρνί

5  κιλά

6,40

32,00

6,40

32,00

0,00%

Γαλοπούλα (κατεψυγμένη)

5  κιλά

3,20

16,00

3,20

16,00

0,00%

Χοιρινό (σπάλα χωρίς κόκαλο)

5  κιλά

3,60

18,00

3,80

19,00

-5,26%

Πατάτες

3  κιλά

0,53

1,59

0,71

2,13

-25,35%

Ντομάτες

2  κιλά

1,38

2,76

1,28

2,56

7,81%

Μαρούλι

2  τεμάχια

0,45

0,90

0,45

0,90

0,00%

Μήλα

2  κιλά

1,25

2,50

1,20

2,40

4,17%

Πορτοκάλια

2  κιλά

0,58

1,16

0,65

1,30

-10,77%

Λάχανο

3  κιλά

0,28

0,84

0,30

0,90

-6,67%

Γλυκίσματα -  Ποτά - Προϊόντα Super market

Κουραμπιέδες (τυποποιημένοι)

1 κιλό

7,50

7,50

7,10

7,10

5,63%

Κουραμπιέδες (ζαχαροπλαστείου)

1 κιλό

15,70

15,70

15,50

15,50

1,29%

Μελομακάρονα (τυποποιημένα)

1 κιλό

6,50

6,50

6,50

6,50

0,00%

Μελομακάρονα (ζαχαροπλαστείου)

1 κιλό

15,10

15,10

15,10

15,10

0,00%

Φέτα

1  κιλό

7,78

7,78

7,81

7,81

-0,38%

Ελαιόλαδο

1  λίτρο

5,88

5,88

6,17

6,17

-4,70%

Αναψυκτικά

(1,5 lt)

2 φιάλες

1,42

2,84

1,33

2,66

6,77%

Μπύρες (500 ml)

5 φιάλες

1,35

6,75

1,36

6,80

-0,74%

Κρασί Ρετσίνα

(500 ml)

2 φιάλες

1,35

2,70

1,69

3,38

-20,12%

Κρασί κόκκινο

(1,5 lt)

1  φιάλη

2,52

2,52

2,75

2,75

-8,36%

Συνολική επιβάρυνση

149,02 €

150,96 €

Μεταβολή (%)

-1,29%

 

Μεταβολή

-1,94 €

.

 

Πίνακας 2: Διαχρονική μεταβολή του κύκλου εργασιών (σε δις €) στα καταστήματα Λιανικής κατά το μήνα Δεκέμβριο

 (Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό Εμπόριο, (%) ετήσιες μεταβολές ΕΛ.ΣΤΑΤ, 2009-2016)

Έτη

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017 (εκτίμηση)

 

Εκτιμώμενος Κύκλος Εργασιών

6,43

5,56

4,95

4,56

4,25

4,09

4,08

4,03

4,09

 

Σωρευτική Μεταβολή (%) 2017/2009:                 -36,4% ή -2,34 δις €

 2010/ 2009

 2011/ 2010

 2012/ 2011

 2013/  2012

 2014/  2013

 2015/ 2014

 2016/ 2015

2017/2016 (εκτίμηση)

 

-13,5%

-11,0%

-7,9%

-6,8%

-3,8%

-0,2%

-1,2%

1,5%

Leave a Comment