Οι ενέργειες που θα «εκτοξεύσουν» οικονομικά τη Σάμο

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Ιούνιος 2021, τ. 1007

ΕΛΛΑΔΑ 1821-2021 • ΚΥΚΛΑΔΕΣ / ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ του Γιώργου Κυριαζή, προέδρου Επιμελητηρίου Σάμου

Η Σάμος είναι το πιο αναπτυγμένο τουριστικά νησί του Βορείου Αιγαίου και μάλιστα στον μαζικά διακινούμενο τουρισμό, ενώ διαθέτει διεθνούς εμβέλειας συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη και όλων των άλλων κατηγοριών θεματικού τουρισμού. Οι άξονες δράσης του Επιμελητηρίου απαρτίζονται από κάποιους βασικούς άξονες προτεραιότητας, από τους οποίους ο καθένας συνίσταται σε μέτρα και συγκεκριμένες ενέργειες. Οι άξονες είναι:

 • Αναβάθμιση τουριστικών υπηρεσιών
 • Τουριστική ταυτότητα και θεματικός τουρισμός
 • Έμφαση στον πρωτογενή τομέα
 • Συγκοινωνίες
 • Προώθηση και ενίσχυση της μεταποίησης
 • Εκπαίδευση και ενημέρωση

Ο πρωτογενής τομέας, που παραδοσιακά στηρίζει την οικονομία της περιοχής, πρέπει να αναδιαρθρωθεί σε αγροτικές μονάδες επιχειρηματικής δομής και η μεταποίηση να προσηλωθεί στην εξωστρέφειά της. Θα πρέπει να γίνει μια σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Έτσι θα διατηρηθεί και η πρωτογενής παραγωγή, η οποία μπορεί να ενισχύσει την τοπική οικονομία αλλά και να τροφοδοτήσει τον τουριστικό κλάδο.

Όσον αφορά τον κλάδο του τουρισμού, προτεραιότητά μας είναι:

 1. Προσέλκυση περισσότερων τουριστών μέσω εκπτωτικών πακέτων διακοπών
 2. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (φυσικό περιβάλλον, γευσιγνωσία, θρησκευτικός τουρισμός, αρχαιολογικοί χώροι, καθαρές παραλίες, παραδοσιακά προϊόντα και κουζίνα, περιπατητικός τουρισμός)
 3. Τουρισμός κρουαζιέρας
 4. Ανάδειξη τουριστικής ταυτότητας
 5. Συνεργασίες με ταξιδιωτικά γραφεία εξωτερικού
 6. Προσέλκυση Τούρκων τουριστών

Η Σάμος έχει μικρό ποσοστό απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δάση). Ανάλογη είναι η εικόνα και στον δευτερογενή, ενώ έχει το υψηλότερο από όλα τα μεγάλα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ποσοστό απασχόλησης στον τριτογενή τομέα, οφειλόμενο στον τουρισμό, ο οποίος συμπαρασύρει σε ανάπτυξη τους λοιπούς κλάδους του τομέα (εμπόριο, μεταφορές και επικοινωνίες, υπηρεσίες). Η δυνατότητα συνδυασμού του τουρισμού στους παραλιακούς οικισμούς με άλλα είδη τουρισμού στους ημιορεινούς και ορεινούς οικισμούς αποτελεί ευνοϊκό χαρακτηριστικό του νησιού και εντάσσεται σιγά-σιγά στα τουριστικά πακέτα των γραφείων ταξιδιών και των ξενοδοχείων.

Στα πλεονεκτήματα της Σάμου είναι και τα 163 χλµ. ακτών, από τα οποία τα 31 χλµ. είναι ιδανικά για πολλές δραστηριότητες.

Ο θεματικός τουρισμός είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του νησιού.

 • Ο θαλάσσιος τουρισμός: Η Σάμος προσφέρεται ιδιαίτερα για το είδος αυτό τουρισμού.
 • Ο οικολογικός τουρισμός: Το φυσικό περιβάλλον της Νήσου Σάμου είναι το µόνο που συνδυάζει τη νησιωτικότητα µε ορεινότητα και παρουσιάζει ποικιλία µικροοικοσυστηµάτων µε χαρακτηριστική πανίδα (φώκια µονάχους-µονάχους στο Σεϊτάνι, φλαµίγκος στον Μεσόκαµπο), τοπία ιδιαίτερου κάλλους, γεωµορφικούς σχηματισμούς, ενώ το νησί προσφέρεται για περιήγηση, φωτογράφηση, μελέτη και έρευνα, για περπάτημα, αναρρίχηση, ράφτινγκ, ποδηλασία, εξερεύνηση σπηλαίων και άλλων.
 • Αγροτουρισµός: Η Σάμος προσφέρεται ιδιαίτερα για δημιουργία αγροτουριστικής μονάδας µε βάση την από τα αρχαία χρόνια ειδίκευση στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.

•           Πολιτιστικός τουρισμός: Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στηρίζεται στην πολιτιστική κληρονομιά της αρχαιότητας, όπως το Ευπαλίνειο Όρυγμα, ο ναός της Ήρας, η αρχαία πόλη και το λιμάνι Πυθαγορείου, αρχαία ορυχεία, αλλά και της χριστιανικής και βυζαντινής αρχιτεκτονικής και τέχνης, με πολλά μοναστήρια και εκκλησίες.