Τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια για την ανάπτυξη του Ελληνικού. Σε μια εκδήλωση που διεξήχθη στο χώρο του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οικογένεια του Δρ. Σπύρου Ι. Λάτση και ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου,  υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό, εκπροσώπους της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ντοκιμαντέρ για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού.

Στον χαιρετισμό του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «σήμερα γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου και της Αττικής συνολικά, καθώς ξεκινά και τυπικά το κύριο μέρος της ανάπλασης του Ελληνικού. Μία από τις μεγαλύτερες -αν όχι η μεγαλύτερη- πολεοδομική παρέμβαση στην Ευρώπη, σίγουρα ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας».

 

Μιλώντας από τη μόνιμη κατοικία του στο εξωτερικό, ο δρ. Λάτσης χαρακτήρισε το έργο του Ελληνικού «ένα έργο που ενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, τρεις ελληνικές κυβερνήσεις και ακόμα και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε μεταξύ άλλων, ένα τμήμα του οικιστικού προγράμματος θα είναι με πολυκατοικίες που οι αγοραστές άλλοι θα πληρώνουν με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς και άλλοι με πριμοδότηση από την Lamda Development και με μακροχρόνιες συμβάσεις με το τραπεζικό σύστημα. Έσπευσε, δε, να ευχαριστήσει τρεις κυβερνήσεις: του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς όπως είπε «Ο Αντώνης Σαμαράς θέσπισε τις νομοθετικές βάσεις και έκανε τον διαγωνισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύτηκε τη σύμβαση με αύξηση χώρου πρασίνου και χώρων κρατικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, ενώ επίσης πέρασε από τη Βουλή το υπουργικό διάταγμα. Ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε το δύσκολο έργο των αδειοδοτήσεων και του πολεοδομικού πλαισίου».

Από την πλευρά του, ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, στην ομιλία του αναφέρθηκε σε «πολλές οι δυσκολίες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον» που όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «για να δημιουργήσουμε την καλύτερη και ομορφότερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη». Η Lamda Development σχεδιάζει πολυκατοικίες 15 ορόφων ή 50 μέτρων στην περιοχή, υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, και σε δεύτερη φάση έναν πύργο 50 μέτρων και παραθαλάσσιες κατοικίες πλησίον της λεωφόρου Αλίμου, που θα είναι διαθέσιμες προς πώληση το πρώτο εξάμηνο του 2023.