Για τη φετινή 86η ΔΕΘ που θα διοργανωθεί 10-18 Σεπτεμβρίου 2022 , για τις θεματικές ενότητές της , για την έμφαση που φέτος δίδεται στην Κυκλική Οικονομία, στην Ψηφιακή Ελλάδα , τις Start Ups, τις Διεθνείς Συμμετοχές αλλά και για την τιμώμενη χώρα που φέτος είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συζητά ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO Τάσος Τζήκας με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στο πλαίσιο της σειράς των e – συναντήσεων «Μισή Ώρα στην economia».

Ο προσκεκλημένος της εκπομπής αναλύει επίσης το «στοίχημα»: της ανάπλασης της ΔΕΘ και τις δυσκολίες του, τονίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προβλέπει έναρξη των έργων τουλάχιστον στις αρχές του 2024 και να ολοκληρωθούν αυτά το 2026, με βασικό παράλληλο στόχο να μην σταματήσει η παράλληλη λειτουργία των εκθέσεων.

Ο ίδιος παραδέχεται πως  η Έκθεση έχει γεράσει», τονίζοντας πως τα κτίρια των περιπτέρων είναι πλέον με σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας και δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός διεθνούς κύρους εκθεσιακού φορέα.

Με την ανάπλαση , συμπληρώνει , το μισό οικόπεδο θα είναι για χρήση στην πόλη με τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου (με νερό, αλέες πεζόδρομους). Παράλληλα θα δημιουργηθούν περιοχές -πολιτισμού, πρασίνου και επιχειρηματικότητας- ένα ξενοδοχείο 120 δωματίων, συνεδριακό κέντρο, εκθεσιακοί χώροι και υπόγεια πάρκινγκ χωρητικότητας περίπου δύο χιλιάδων θέσεων.

Για τον αντίλογο που εκφράζεται και που για τον ίδιο είναι «σεβαστός» , λέει πως είναι «μονοθεματικός».

Τέλος για το αν πάντα η ΔΕΘ, εκ παραδόσεως στηρίζεται στην «κρατική αγκαλιά» με έντονη την παρουσία σ αυτήν του δημοσίου τομέα , ο κ. Τζήκας υπογραμμίζει πως αυτό πια είναι ένα «μύθος» που εδραιώθηκε σε παλιές εποχές.