Το τεύχος Ιανουαρίου της Οικονομικής Επιθεώρησης, στο πλαίσιο των δημοσιευμάτων για τα 200 χρόνια από το 1821, φιλοξενεί άρθρο για τον άνθρωπο που δημιούργησε την Εθνική Τράπεζα, Ιωάννη – Γαβριήλ Εϋνάρδο, αξιοποιώντας το σχετικό υλικό που υπάρχει στο Μέγα Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν (ΜΕΒΛ).

Στα επόμενα τεύχη θα υπάρξουν άρθρα και για άλλες προσωπικότητες που διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στο «στήσιμο» -εκ του μηδενός- του νέου κράτους, αξιοποιώντας πάντα το υλικό του Μ.Ε.Β.Λ., που συνέγραψε ο Κωνσταντίνος Βοβολίνης τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Οι πέντε τόμοι περιλαμβάνουν 400 βιογραφίες (επιστημόνων, τραπεζιτών και επιχειρηματιών, μεταξύ άλλων), με άγνωστες ιστορικές λεπτομέρειες για την πορεία του ελληνικού κράτους. Το έργο έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Προ μερικών ετών, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Yale, Στάθης Καλύβας, εξηγούσε ότι το Μ.Ε.Β.Λ. προσφέρει μια ευκαιρία αναστοχασμού γύρω από το ζήτημα των ελίτ και της αστικής τάξης στη σύγχρονη ελληνική ιστορία – ιδιαίτερα γύρω από το παράδοξο της περιορισμένης επίδρασης των  οικονομικών / επιχειρηματικών ελίτ (πράγμα που εξηγείται από τη στρεβλή ανάπτυξη που γνώρισε η ελληνική οικονομία).

Η τοποθέτηση έγινε σε δημόσια συζήτηση στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (11/3/2013, με την αφορμή της δωρεάς του αρχείου του Μ.Ε.Β.Λ.) με θέμα: «Επιχείρηση και Διανόηση στην Ελλάδα του 20ού αιώνα» την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης και στην οποία συμμετείχε, επίσης, ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Κωστής.

Με την ευκαιρία αξιοποίησης υλικού από το Μ.Ε.Β.Λ. στο τρέχον τεύχος της Οικονομικής, υπενθυμίζουμε όσα ειπώθηκαν τότε για το εμβληματικό έργο του Κωνσταντίνου Βοβολίνη.