Ο Μάνος Ματσαγγάνης καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα , στην σειρά των e – συναντήσεων “Μισή ώρα στην economia”.

Ο Μ. Ματσαγγάνης απαντά στο ερώτημα «πως βλέπει ο μέσος Ιταλός το «φαινόμενο Μελόνι», ανιχνεύει την επίδραση που έχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εξηγεί τις ιστορικές αδυναμίες του ιταλικού πολιτικού συστήματος.

«Ο κλονισμός της πίστης των Ιταλών στα παλιά κόμματα, η διάλυση των τελευταίων στη δεκαετία του ´90, οι νέοι σχηματισμοί και η παρατεταμένη αστάθεια που ήρθε αργότερα» , προσθέτει ο ίδιος, «έφεραν την προσφυγή σε κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Είναι σα να έλεγαν τα κόμματα «εμείς δεν μπορούμε να τα φέρουμε εις πέρας, ελάτε εσείς».

Για το αν η Τζιόρτζια Μελόνι μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτικό ηγέτη τύπου Τραμπ ο κ.Ματσαγγάνης παρατηρεί πως ουσιαστικά ο Μπερλουσκόνι ήταν αυτός που πριν από είκοσι χρόνια «προανήγγειλε» τον Τραμπ και εκτιμά , όμως, ότι ο Ιταλός πολιτικός δεν επέδειξε την «επιθετική περιφρόνηση» προς τους δημοκρατικούς θεσμούς που συχνά είχε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, για να προσθέσει ότι η Τζ. Μελόνι δεν θα γίνει ένα είδος Τραμπ.

«Η νέα γενιά της Ιταλίας έχει προχωρήσει πάρα πολύ και θεωρεί δεδομένο ότι έχουν δικαιώματα οι ομοφυλόφιλοι ή ότι επιτρέπονται οι αμβλώσεις, όποτε το μόνο που μπορεί να κάνει η Μελόνι είναι να προσπαθήσει να παγώσει η να επιβραδύνει τη σταδιακή αναγνώριση δικαιωμάτων», υποστηρίζει ο ίδιος.

Για το πως βλέπουν σήμερα την Ευρώπη η Ιταλοί, ο Μ. Ματσαγγάνης πιστεύει πως οι Ιταλοί δεν αμφισβητούν ότι είναι σταθερά ένα κομμάτι της Ευρώπης και ένα από τα στοιχεία που συγκροτούν την Ευρωπαϊκή ταυτότητα. Αυτό που κλονίστηκε είναι η εμπιστοσύνη στους θεσμούς της ΕΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Το ότι όμως οι Ιταλοί εκλέγουν «τσαρλατάνους» για κυβερνήτες οφείλεται , σύμφωνα με τον ίδιο , στο γεγονός ότι η ΕΕ υπονόμευσε το έργο σοβαρών μεταρρυθμιστών με την υπερβολική εμμονή σε μια μορφή δημοσιονομικών περιορισμών ανοίγοντας τον δρόμο στους πρώτους.