Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Παναγιώτης Λιαργκόβας συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα , στο πλαίσιο της σειράς συζητήσεων “Μισή ώρα στην economia”.

Ο κ.Λιαργκόβας εξηγεί τι σημαίνει με οικονομικούς όρους το ότι «πηγαίνει καλά ο τουρισμός» και θεωρεί βάσιμους τους φόβους ότι ύστερα από την μεγάλη έλευση ευρωπαίων τουριστών στην Ελλάδα μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, το 2023 θα υπάρξει μείωση στην τουριστική κίνηση λόγω λιγότερων ταξιδιών που θα κάνουν οι Άγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι και άλλοι.

Ο ίδιος παρατηρεί πως ήδη στις ευρωπαϊκές τράπεζες υπάρχει η τάση να αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων ενω στη χώρα μας αυτά που αυξάνονται είναι τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται ενώ των καταθέσεων παραμένουν στάσιμα και πολύ χαμηλά και προσπαθεί να ερμηνεύσει τη στάση των Ελληνικών τραπεζών.

Πιστεύει πως κατά βάθος οι τράπεζες φοβούνται μήπως υπάρξουν και πάλι «κόκκινα δάνεια» αλλά ταυτοχρόνως «αρνούνται να λάβουν πρωτοβουλίες».

Μιλώντας για τις προοπτικές ανάπτυξης και επενδύσεων παρατηρεί πως αλλάζει σιγά σιγά το παραγωγικό μοντέλο στη χώρα , αλλά θα χρειαστεί μια πενταετία για να πούμε πως «έστριψε το καράβι» και δεν είναι κάτι συγκυριακό.

Ο κ.Λιαργκόβας δεν συμφωνεί με την πολιτική των επιδομάτων και ειδικότερα όταν αυτά δίνονται επί μακρόν και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια διότι , όπως υποστηρίζει, έχει αποδειχθεί ότι κάνουν ζημιά στην οικονομία. «Δίνουν λάθος μηνύματα στην αγορά, προσθέτει, «και οι καταναλωτές και οι παραγωγοί εθίζονται και δυσκολεύουν μετέπειτα τον οποιοδήποτε εξορθολογισμό δαπανών από τους κυβερνώντες”.