“Τα στοιχεία των προκρατήσεων επιτρέπουν αισιοδοξία”

Ανδρέας Μεταξάς, διευθύνων σύμβουλος Metaxa Hospitality Group

Οικονομική Επιθεώρηση, Δεκέμβριος 2022, τ.1025

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

συνέντευξη στη Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Είστε ευχαριστημένος από την πορεία της τουριστικής χρονιάς 2022; Πώς πήγε συνολικά για την αγορά και για εσάς;

Περνώντας στη μετα-Covid εποχή και προσπαθώντας να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της πανδημίας, το 2022 εξακολουθεί να είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά, που στιγματίστηκε από έναν πόλεμο και την έναρξη μιας ενεργειακής κρίσης που θα μας ακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, μέσα από συλλογικές προσπάθειες είδαμε τον τουρισμό στη χώρα μας να αρχίζει να ανακάμπτει, με νούμερα συγκρίσιμα με αυτά του 2019, όπως επίσης και υψηλή τουριστική κίνηση στους προορισμούς των νησιών Κρήτης και Σαντορίνης, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλός μας. Τη θετική αυτή πορεία της τουριστικής αγοράς ακολούθησαν και τα ξενοδοχεία του ομίλου μας.

Με βάση το ενδιαφέρον για προκρατήσεις, πώς εκτιμάτε ότι θα πάει η επόμενη τουριστική χρονιά 2023;

Αναφερόμενοι στις προκρατήσεις, το κλίμα μέχρι στιγμής διαφαίνεται θετικό. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμη για να κάνουμε εκτιμήσεις δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλούν οι τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες και η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. Ως όμιλος πιστεύουμε ακράδαντα στη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, γι’ αυτό και έχουμε χαράξει μια αναπτυξιακή στρατηγική μακράς πνοής, αξιοποιώντας υπεύθυνα καινούργιες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μας. Για το 2023 παραμένουμε αισιόδοξοι ότι τα στρατηγικά μας πλάνα αλλά και η συνέχιση της ανοδικής πορείας στην τουριστική αγορά που καταγράφηκε την τρέχουσα χρονιά θα έχουν θετικό αντίκτυπο για τον όμιλό μας.

Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Είναι αυτό ορατό στην πορεία των τουριστικών εσόδων; Το ενεργειακό κόστος πόσο επιβαρύνει τη δραστηριότητά σας;

Είναι προφανές ότι η ενεργειακή κρίση συμβάλλει στη συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών και αυτό είναι κάτι που αναμένεται να επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας – και φυσικά και τον τουριστικό κλάδο και τα αντίστοιχα έσοδα. Παρ’ όλα αυτά, μετά από τον εγκλεισμό της περιόδου της πανδημίας, παρατηρήσαμε μια αυξημένη ανάγκη των πολιτών για ταξίδια. Αυτό βοήθησε και στη θετική πορεία του τουρισμού φέτος και αισιοδοξούμε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί θετικά. Από τη μεριά μας ως όμιλος προσαρμοζόμαστε στη νέα πραγματικότητα και εφαρμόζουμε πρακτικές και μέτρα που αποσκοπούν σε αποδοτική χρήση ενέργειας σε όλα τα ξενοδοχεία μας.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το 2023; Ποιες είναι οι τάσεις που βλέπετε να επικρατούν;

Όπως προανέφερα, για το 2023 παραμένουμε αισιόδοξοι ότι τα στρατηγικά μας πλάνα αλλά και η συνέχιση της ανοδικής πορείας στην τουριστική αγορά που καταγράφηκε την τρέχουσα χρονιά θα έχει θετικό αντίκτυπο για τον όμιλό μας. Όσον αφορά τις τάσεις του 2023, είναι δεδομένο ότι ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, καθώς και επηρεασμένοι από συνθήκες υψηλού ενεργειακού κόστους και οικονομικών πιέσεων, έχουν προκληθεί αλλαγές στις ταξιδιωτικές τάσεις, οι οποίες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες.

Είναι εμφανές ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των last minute κρατήσεων σε σχέση με τις προγραμματισμένες. Παρατηρούμε επίσης ότι ο ταξιδιώτης αναζητά περισσότερό την εμπειρία, δεν επιλέγει με βάση το ξενοδοχείο ή τον προορισμό, αλλά επιλέγει με βάση την εμπειρία που μπορεί να του προσφέρει. Σημαντική φαίνεται επίσης η τάση του «υπεύθυνου ταξιδιώτη». Είναι γεγονός ότι πλέον οι ταξιδιώτες είναι πολύ πιο επιλεκτικοί όσον αφορά το πού θα ταξιδέψουν και λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο που έχει το ταξίδι τους στο περιβάλλον και την κοινωνία. Στο Metaxa Hospitality Group είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι η πρόοδος μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη, γι’ αυτό και η βιωσιμότητα είναι προτεραιότητά μας από την αρχή της λειτουργίας το 1975 έως και σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε αφοσιωμένοι στο να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες, προσφέροντας εμπειρίες αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας στους επισκέπτες μας.