Για την ενεργειακή κρίση που προβληματίζει όλη την Ευρώπη, για την εκτόξευση στης ζήτησης λόγω μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας, για τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα αυτό και για την ανάγκη ταχείας προώθησης των ερευνών υδρογονανθράκων συζητά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πειραιά και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στο πλαίσιο της σειράς “Μισή ώρα στην economia”.

Ο ίδιος κάνει λόγο για την απαιτούμενη συναίνεση πέρα από κομματικές αντιπαλότητες με στόχο «να γίνει η Ελλάδα σπουδαίος ενεργειακός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Γιάννης Μανιάτης δηλώνει απογοητευμένος από την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί στοιχειωδώς ισορροπημένες προτάσεις «υποκύπτοντας κραυγαλέα στις επιθυμίες και κατευθύνσεις που προέρχονται απλό το Βερολίνο» και προσθέτει πως πρόκειται για «νέα ιστορικά λάθη της Γερμανίας».

Ειδικότερα αναφέρεται στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που κρύβει η Ελλάδα, τα οποία ακριβώς επειδή είναι ανεκμετάλλευτα μέχρι σήμερα, «μπορούν να αποτελέσουν μια νέα πηγή τροφοδοσίας – όχι μόνο δική μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εξηγεί γιατί μπορεί σήμερα να αξιοποιηθεί ο πλούσιος βυθός μας και προσθέτει πως μπροστά μας ανοίγεται μια μεγάλη ευκαιρία καθώς νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο υπάρχει πολύς ορυκτός πλούτος και κυρίως φυσικό αέριο.