Ο καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Τακτικό Μέλος Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών, συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στο πλαίσιο της σειράς των e-συναντήσεων “Μισή ώρα στην economia”.

Ο προσκεκλημένος μας υποστηρίζει ότι για την ανακοπή της κλιματικής μεταβολής, κλειδί είναι είναι η «ενεργειακή μετάβαση», με κύριες προϋποθέσεις την γενίκευση χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα αυτοκίνητα και την βαθμιαία εγκατάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Σχολιάζει, επίσης, την ευρωπαϊκή δυστοκία για συμφωνία και λήψη κοινών αποφάσεων για την ενεργειακή κρίση, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα παρά τα λάθη που έγιναν εξακολουθεί να παραμένει σε προνομιακή θέση, καθώς προωθήσαμε έστω και αργά τις ανανέωσιμες πηγές.

Το καλύτερο βέβαια , προσθέτει, θα ήταν «κάθε σπίτι στη χώρα μας να έχει ηλιοθερμικά και όχι πλέον θερμοσίφωνες παλιάς κοπής».

«Το φυσικό αέριο, λέει, είναι μεν λιγότερο ρυπογόνο από το πετρέλαιο και τον άνθρακα, δεν παύει όμως να περιέχει υδρογονάνθρακες και γι’ αυτό η καύση του συνεισφέρει στην κλιματική μεταβολή».

Ο κ. Μουσιόπουλος εξηγεί τι είναι τα συνθετικά καύσιμα ως αειφόρος λύση κυρίως για τα βαρέα οχήματα, τα αεροπλάνα και τα καράβια και γιατί δεν είναι προς το παρόν ανταγωνιστικά παρά το γεγονός ότι πολλοί ήδη επενδύουν σ αυτά. Κάνει μάλιστα και μια πρόβλεψη πως τα μη κοστοβόρα αυτά καύσιμα σε πέντε χρόνια θα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Αναλύσει επίσης τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης αλλά και τα εμπόδια που υπάρχουν.