Για τα προβλήματα και τις προοπτικές του λιανικού εμπορίου την εποχή της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, συζητά η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ Βάλια Αρανίτου με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στο πλαίσιο της σειράς “Μισή ώρα στην economia”

«Η μετά-Covid εποχή και κυρίως οι νέες συνθήκες που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ασύλληπτη η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και του ρεύματος δημιούργησε την ανάγκη ριζικών αλλαγών στο λιανικό εμπόριο, ενός κλάδου που από τη φύση του είναι σε «διαρκή κίνηση», τονίζει η ίδια.

«Δεν έχουν όλοι πληγεί κατά τον ίδιο τρόπο από την κρίση», προσθέτει για να επισημάνει στη συνέχεια:

«Την αύξηση της ζήτησης την καρπώνονται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και εν μέρει οι διαδικτυακές πωλήσεις . Η νέα γενιά ούτως ή άλλως θα αλλάξει το τοπίο με την επιτάχυνση των ψηφιακών δυνατοτήτων και οι μικρές επιχειρήσεις θα πληγούν αλλά δεν θα εκλείψουν εντελώς τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα αντέξουν λ.χ. στις τουριστικές περιοχές».

«Αναζητώντας, λέει η Βάλια Αρανίτου, λύσεις και καινοτομίες στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συχνά βλέπουμε μόνο προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ενώ σε άλλα μέρη του πλανήτη συντελούνται αλλαγές και γίνονται εφαρμογές που μας ενδιαφέρουν».

Η ίδια εξηγεί γιατί έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα «ανοιχτά κέντρα εμπορίου» κάτι που ξεκίνησε ευοίωνα αλλά δεν προχώρησε.

Κάνει και μια πρόβλεψη: «πολλοί νέοι θα στραφούν στο λιανεμπόριο μόνο και μόνο για να έχουν σταθερή και πλήρη απασχόληση, ως αυτοαπασχολούμενοι αποφεύγοντας το φόβο της επισφαλούς εργασίας που δεν θέλουν να δουλεύουν δυο μέρες την εβδομάδα».