Με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Τριανταφυλλιδη συζητούν ο Αντώνης Παπαγιαννιδης και ο Κώστας Μπλιάτκας στο πλαίσιο της σειράς των διαδικτυακών εκπομπών “Μισή ώρα στην economia” ψάχνοντας το αν ο κορωνοϊός θα κάνει «καλοκαιρινές διακοπές» , το πόσο επικίνδυνες είναι οι νέες παραλλαγές του, το αν ισορροπεί η κυβέρνηση μεταξύ της ανάγκης να στηριχθεί ο τουρισμός και της ανάγκης περιοριστικών προφυλαξεων και το πόσο ο πολίτης δείχνει την δέουσα υπευθυνότητα.

Ο καθηγητής κάνει μια πολύ σημαντική αποκάλυψη :
«Σήμερα με μόλις 100 δολάρια μπορεί να γίνει ανάγνωση του γονιδιώματος (DNA) μας! To κόστος ανάλυσης του DNA ενός ανθρώπου μειώθηκε σε διάστημα 20 ετών, από το 2003 έως το 2022, κατά ένα εκατομμύριο φορές».

«Συνεπώς, λέει, « λόγω του χαμηλού κόστους η γονιδιωματική ιατρική να είναι διαθέσιμη σε όλους τους ασθενείς, πλούσιους ή φτωχούς. Αυτό σημαίνει ότι το έτος 2022 θα είναι έτος σημαντικών προόδων στη Βιολογία, την Υγεία, την Ιολογία και την οικονομία» .

Για το πόσο επικίνδυνη είναι μια επαναμόλυνση, ο κ. Τριανταφυλλιδης υπογραμμίζει: «Η προηγούμενη μόλυνση προστατεύει από σοβαρά κλινικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και του θανάτου. Με την επαναμόλυνση, η νοσηλεία και ο θάνατος φαίνεται να συμβαίνουν περιστασιακά, αλλά τόσο η φυσική μόλυνση όσο και ο εμβολιασμός φαίνεται να παρέχουν καλή προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων στα περισσότερα άτομα».

Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι πιθανόν το Φθινόπωρο να έχουμε νέο επιδημιολογικό κύμα στη χώρα μας. «Οι νέες υπό-παραλλαγές της Όμικρον (BA. 2.12.1, BA.4, BA.5) δείχνουν αυξημένη ικανότητα διαφυγής από τα αντισώματα εμβολιασμένων ατόμων ή όσων μολυνθήκαν με το αρχικό στέλεχος της Όμικρον. Το παρατηρήσαμε αρχικά στη Νότια Αφρική, μετά στην Πορτογαλία και στις ΗΠΑ».