Οι ψηφιακοί νομάδες αναζητούν ζωντανή κοινωνική ζωή, διακριτή πολιτιστική ταυτότητα, ζωντανό κέντρο πόλης, πόλη ανοιχτή, φιλική, φιλόξενη και ανεκτική – χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει η Θεσσαλονίκη

Οικονομική Επιθεώρηση, Νοέμβριος 2022, τ.1024

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

του Κώστα Δ. Μπλιάτκα

Η προσέλκυση των «ψηφιακών νομάδων» είναι ένα νέο πεδίο οικονομικού ανταγωνισμού και μια νέα παγκόσμια τάση. Πρόκειται για τους επαγγελματίες που διαμένουν και εργάζονται σε χώρα διαφορετική από εκείνη όπου βρίσκεται η έδρα του εργοδότη ή της πελατείας τους. Η πανδημία τούς έδωσε κατά κύριο λόγο την ευκαιρία να εργαστούν από μεγάλη απόσταση με τους φορητούς υπολογιστές τους. Σιγά-σιγά –και ιδίως οι πιο δυσεύρετοι σε ικανότητες και καλοπληρωμένοι– επέλεξαν να εγκατασταθούν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Κάποιοι κάνουν με λογοτεχνικό οίστρο έναν παραλληλισμό με τους «προγόνους» τους, τους χίπηδες στα τέλη της δεκαετίας του 1960, επισημαίνοντας την κοινή αφετηρία της διάθεσης (χίπηδων και ψηφιακών νομάδων) για αναζήτηση ταξιδιών, νέων τόπων και εμπειριών. Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να εργάζεται για επιχείρηση της Νέας Υόρκης και να απολαμβάνει εργαζόμενος από τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης τη θέα του Ολύμπου, της θάλασσας και του Λευκού Πύργου!

Σύμφωνα με μελέτη του «MIT Enterprise Forum», εάν η Ελλάδα προσείλκυε 100.000 ψηφιακούς νομάδες κάθε χρόνο, με μια μέση παραμονή 6 μηνών, η χώρα μας θα μπορούσε να ωφεληθεί με πάνω από €1,6 δισ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. τουριστών.

Από τον Ιανουάριο του 2021 η Ελλάδα έχει εισέλθει δυναμικά στην παγκόσμια μάχη της διεκδίκησης των ψηφιακών νομάδων. Από τη Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφιστεί νόμος ο οποίος παρέχει έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα έμεναν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2021. Η φοροαπαλλαγή είναι διάρκειας 7 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος δεν υπήρξε στο παρελθόν φορολογούμενος στην Ελλάδα και δεν κατέλαβε θέση εργασίας στη χώρα μας. Επίσης, το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την έκδοση βίζας, ειδικά για ψηφιακούς νομάδες.

Η Θεσσαλονίκη, απρόσμενα ίσως, φαίνεται πως κατατάσσεται ψηλά ως επιλογή για τους ψηφιακούς νομάδες – και συγκεκριμένα στις τρεις καλύτερες πόλεις. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε πως «η Θεσσαλονίκη αναγνωρίστηκε από το μεγαλύτερο σύμβουλο εύρεσης εργασιακών χώρων, την Instant Offices, ως η 3η καλύτερη πόλη παγκοσμίως για να είναι κανείς ψηφιακός νομάς το 2022. Μια διεθνής αναγνώριση της προσπάθειας για καλύτερη ποιότητα ζωής, σύγχρονες υποδομές και σημαντικές επενδύσεις».

Η Instant Offices κατέταξε 77 τοποθεσίες με βάση, όπως αναφέρει, τον ιδανικό συνδυασμό οικονομικά αποδοτικής διαβίωσης με όμορφο καιρό, εξαιρετικής συνδεσιμότητας στο ίντερνετ και ποιότητας ζωής.

«Πολλά μεγάλα τουριστικά hotspot είναι συγκριτικά χαμηλά στη λίστα: το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βενετία εμφανίζονται πολύ πιο κάτω από απροσδόκητους νικητές όπως η Θεσσαλονίκη, το Γκέτεμποργκ και το Σαν Χοσέ», σημειώνει η Instant Offices. «Οι ψηφιακοί νομάδες αναζητούν ζωντανή κοινωνική ζωή, διακριτή πολιτιστική ταυτότητα, ζωντανό κέντρο πόλης, πόλη ανοιχτή, φιλική, φιλόξενη και ανεκτική. Όλα αυτά η Θεσσαλονίκη τα έχει σε υπερθετικό βαθμό», υπογράμμισε ο Κ. Ζέρβας.