O συνεχιζόμενος, επικίνδυνος Γερμανικός κατήφορος

 

Φίλοι της στήλης παραξενεύονται, που κάθε λίγο επανερχόμαστε στα Γερμανικά πράγματα – ενώ τόσα και τόσα συσσωρεύονται στην εσωτερική μας, Ελληνική σκηνή. Θεωρούμε ότι η τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην Γερμανία – εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης, αρέσει/δεν αρέσει αυτό – το καθιστούν σχεδόν απαραίτητο. Αν είναι να βλέπουμε τα όσα έρχονται και σ’ εμάς. Δείτε:
Σάλος προ ημερών στην Γερμανία, όταν έγινε γνωστό ότι μέσα στην συγκυρία της αντιμεταναστευτικής/ρατσιστικής έκρηξης στην Σαξωνία (όπου η κατάσταση δεν λέει να τεθεί υπό έλεγχο μετά μια βδομάδα…) έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (Bundesamt fuer Verfassungsschutz/BFV, είναι ειδική υπηρεσία που, με δεδομένο το παρελθόν της Γερμανίας…, εγγυάται ότι εξτρεμισμοί δεν θα διαταράξουν την συνταγματική τάξη) είχε παρασκηνιακές επαφές με υψηλά στελέχη της AfD/της Εναλλακτικής για την -Γερμανία Κοινοβουλευτικού κόμματος, ασφαλώς. Και μάλιστα ανερχόμενης απήχησης, αλλά στενά συνδεόμενου με την αντι-μεταναστευτική έκρηξη. Η εξήγηση: να τεθούν/να προδιαγραφούν όρια, του «τι επιτρέπεται» στην τωρινή πολιτική συγκυρία.

Όμως το πράγμα ξεφεύγει ταχύτατα. Δυο αστυνομικοί τίθενται εκτός σώματος, επειδή χαιρέτισαν (σε κλειστό χώρο, αλλά…) ναζιστικά, και φώναξαν αντιμεταναστευτικά συνθήματα. Ύστερα, στελέχη του BFV τέθηκαν και αυτά στο ψυγείο για ανάλογες συμπεριφορές. Πολύ πιο ουσιαστικό: οι διάφορες περιοχές/Laender, μεταξύ των οποίων – πέραν της αυτονόητης Σαξωνίας – και η Βαυαρία (που έχει καίριες εκλογές εντός εβδομάδων- 14 Οκτωβρίου) πληθαίνουν οι εκκλήσεις η BFV να θέσει επισήμως υπό παρακολούθηση την δραστηριότητα επιμέρους στελεχών του AfD, με βάση υπόνοιες εξτρεμισμού. Μάλιστα ορισμένες φωνές ήδη ομιλούν για παράλληλη παρακολούθηση του AfD μαζί με νεοναζιστικά κινήματα. Δεν λείπουν βέβαια οι αντιρρήσεις, από την θεσμική  του – αρχηγού της συντηρητικότερης των Χριστιανοδημοκρατών συνιστώσας /CSU – Χορστ Ζεεχόφερ, αλλά και άλλων που προειδοποιούν για «θυματοποίηση» της AfD άμα αυτό ευθέως τεθεί στο στόχαστρο.

Εν τω μεταξύ διαδοχικά σοκ προκύπτουν στην μηντιακή κάλυψη των γεγονότων από τις απειλές, διαδικτυακές αλλά όχι μόνον, που δέχονται δημοσιογράφοι κατά την κάλυψη των γεγονότων. Στην πυρίκαυστη ζώνη του Χέμνιτς της Σαξωνίας, δημοσιογράφοι και τηλεοπτικές κάμερες έχουν φθάσει στο σημείο να καλύπτουν τα γεγονότα αφού πρώτα τους διατεθούν… ομάδες από σεκιούριτι. Στα γερμανικά κανάλια, όταν καλύπτεται με συζητήσεις αυτή η διάσταση, αισθάνεται κανείς ότι οι συμμετέχοντες στα πάνελ δεν πιστεύουν αυτό που συζητούν!

Η κεντρική πολιτική επιχειρεί να εκτονώσει αυτή την δυσάρεστη κατάσταση με έναν ριψοκίνδυνο χειρισμό. Η Καγκελάριος Μέρκελ άφησε να γίνει γνωστή η πρόθεσή της να προωθήσει ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (που πυρήνα του έχει ακριβώς την Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία) για την – μέσω διαδικασιών, βέβαια – ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον (νυν επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβουλιο) Μάνφρεντ Βέμπερ. Ως αντικαταστάτης του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, ο Βέμπερ που είναι ακραίος ιέρακας με Ευρωπαϊκά μέτρα – έχει εκφρασθεί με εκτός ορίων τοποθετήσεις για την Ελλάδα το 2015-16 – θα έχει στρέψει το πηδάλιο της «Ευρώπης» σαφώς και συνειδητά δεξιά. Ήδη στην Γαλλία του Εμμ. Μακρόν επικρατεί ανησυχία. Η λογική Μέρκελ, σύμφωνα με τα Γερμανικά Μέσα που κάποτε θεωρούσαν ότι θα μπορούσε και η ίδια να «λιποτακτήσει» προς Βρυξέλλες, είναι να στρέψει η ίδια συμβολικά προς συντηρητικότερες κατευθύνσεις, ώστε να μην αφήσει την AfD (αλλά και διάφορες άλλες εκδοχές εξτρεμισμού ανά την Ευρώπη: δείτε την Σουηδική αντίστοιχη εξέλιξη…) να εγκατασταθεί στο κέντρο των πραγμάτων.

Για να μην επανέλθουμε σύντομα στα Γερμανικά, να ακουμπήσουμε στο τραπέζι τα πρόσφατα στοιχεία δημοσκοπήσεων για τις σημαδιακές εκλογές Οκτωβρίου στην Βαυαρία: η CSU/δεξιοί Χριστιανοκοινωνιστές που είχαν συνηθίσει να κυβερνούν με αυτοδυναμία, βρίσκεται μεταξύ 36%  και 38%. Δεύτερο κόμμα προκύπτουν οι Πράσινοι με 14-15% . Τρίτο, με τάσεις να περάσει δεύτερο, έχουν εγκατασταθεί – στην Βαυαρία της CSU! – το AfD, με 13-15%. Τέταρτοι είναι οι Σοσιαλδημοκράτες/SPD κάπου στο 12%. Μην λησμονείται η Βαυαρική ιδιοτυπία των Freie Waehler/ «Ελεύθερων Ψηφοφόρων», που είναι μια σταθερή παρουσία (λίγο κάτω του 10%) με θέσεις που δεν επιτρέπουν να καταταγούν δεξιά/αριστερά. Φιλελεύθεροι/FDP και Αριστερά, στην Βαυαρία, δεν παίζουν ρόλο.

Αυτά. Και, για παράδειγμα, δείτε την βεβήλωση του μνημείου των (χαμένων στην θάλασσα, προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη…) προσφύγων στην Λέσβο. Και προσδεθείτε αναμένοντας π.χ. την σύνθεση των συλλαλητηρίων στην ΔΕΘ – όπου δίπλα στα «παραδοσιακά» διαμαρτυρίας, από ΓΣΕΕ έως αριστεριστών, και δίπλα σε εκείνα που προαναγγέλλονται για το Μακεδονικό, υπάρχει μια δυσάρεστη αίσθηση σασπενς ακραίων (μετά και την εμπειρία λυντσαρίσματος του Γιάννη Μπουτάρη.

Μάνφρεντ Βέμπερ