Οικονομική Επιθεώρηση, Mάρτιος 2021, τ. 1004

STARTUPS της Μαρίνας Πρωτονοταρίου protmarina@yahoo.gr

Οκτώ εβδομάδες στο σύμπαν των Startup

Το Greek Startup Universe είναι ένα διαδικτυακό πρόγραμμα διάρκειας 8 εβδομάδων που οργανωνεται για να συμβάλει στην ανάπτυξη του ελληνικού startup οικοσυστήματος τεχνολογίας φέρνοντας σε επαφή τους ανθρώπους που καινοτομούν και τολμούν από όλο τον κόσμο. Ο Θάνος Παράσχος και ο Δημήτρης Δημοσιάρης μιλούν στην Οικονομική Επιθεώρηση για τους στόχους του Προγράμματος και την πορεία του στο χώρο των startups

 

Ποιος είναι ο στόχος του Greek Startup Universe;

Στόχος του Greek Startup Universe είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη του ελληνικού startup οικοσυστήματος. Πιο συγκεκριμένα, θέλει να διασυνδέσει Έλληνες ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων σε αρχικά στάδια, από όλο τον κόσμο, με μερικούς από τους πιο επιτυχημένους, ελληνικής καταγωγής, ιδρυτές ώριμων τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτές και ειδικούς που διαμένουν στις 5 ηπείρους και σε πάνω από 15 χώρες, μέσα από ένα διαδικτυακό πρόγραμμα διάρκειας 8 εβδομάδων.

Ποιες θεματικές πρόκειται να καλύψει το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια 8 εβδομάδων και χωρίζεται σε 4 μεγάλες ενότητες, που έχουν διάρκεια 2 εβδομάδων η καθεμία. Οι 4 ενότητες είναι οι εξής με τη σειρά που θα ακολουθηθούν:

  • Δημιουργία ομάδας και προσέγγιση πρώτων πελατών
  • Χτίσιμο του αρχικού προϊόντος
  • Ανάπτυξη (πωλήσεις και μάρκετινγκ)
  • Τρόποι εύρεσης χρηματοδότησης

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια όλου του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση σε:

  • ευκαιρίες business development σε πάνω από 17 αγορές σε 5 ηπείρους στα μεγάλα τεχνολογικά κέντρα όπως η Σίλικον Βάλεϊ, η Νέα Υόρκη, το Ισραήλ, αλλά και ανερχόμενες αγορές όπως αυτή της Ινδίας και της Βραζιλίας
  • ευκαιρίες χρηματοδότησης από Έλληνες επενδυτές από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα
  • Q&A με διακεκριμένους, ελληνικής καταγωγής, ιδρυτές ώριμων τεχνολογικών εταιρειών
  • κλειστό φόρουμ για την κοινότητα
  • εκπτώσεις και προσφορές σε διάφορα τεχνολογικά εργαλεία

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις στις startups σήμερα;

Υπάρχουν αρκετές. Μερικές από αυτές είναι οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, οι εφαρμογές που έχουν να κάνουν με απομακρυσμένη εργασία λόγω και της Covid, εφαρμογές που έχουν να κάνουν με το πώς να φτιάξεις εφαρμογές κινητού ή web χωρίς γνώσεις προγραμματισμού. Κάποιες από αυτές θα προβληθούν και μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος στη θεματική ενότητα «Χτίσιμο του αρχικού προϊόντος». Αυτό που όμως έχει αξία να αναφέρουμε είναι ότι πέρα από τις τάσεις, που έρχονται και φεύγουν, ευκαιρίες υπάρχουν σε όλους τους τομείς· το θέμα είναι αν μπορείς να αναπτύξεις κάτι το οποίο θα δίνει μεγάλη αξία στον τελικό χρήστη/πελάτη. Τότε είναι που έχεις τον μαγικό συνδυασμό για να φτιάξεις μια επιτυχημένη τεχνολογική startup.

Πόσες startups φιλοδοξείτε να προσελκύσετε;

Το πρόγραμμά μας φιλοδοξεί να προσελκύσει πάνω από 300 τεχνολογικές startups με Έλληνες ιδρυτές από όλο τον κόσμο. Το πολύ όμορφο είναι ότι βλέπουμε Έλληνες ιδρυτές από κάθε γωνιά της γης, από Άγιο Φραγκίσκο και Βολιβία μέχρι τη μακρινή Νέα Ζηλανδία· ένα πραγματικά παγκόσμιο πρόγραμμα που φέρνει σε επαφή όλους τους Έλληνες ιδρυτές σε αρχικά στάδια ανά τον κόσμο.

Πού απευθύνεται και ποιοι μπορούν να πάρουν μέρος;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Έλληνες ιδρυτές ανά τον κόσμο που τρέχουν ή έχουν μια ιδέα για μια τεχνολογική startup ανεξαρτήτως του τομέα δραστηριοποίησής τους.

Πιστεύουμε ότι στο πρόγραμμά μας, αν κάποιος είναι είτε στο στάδιο της ιδέας, είτε στο στάδιο δημιουργίας ενός προϊόντος, είτε σε pre-seed στάδιο, έχοντας σηκώσει κάποια αρχική χρηματοδότηση ή υλοποιεί ένα Proof-of-Concept με έναν δυνητικό πελάτη, είτε σε seed στάδιο με κάποιους αρχικούς πελάτες και χρηματοδότηση, θα βρει πραγματική αξία σε συγκεκριμένα κομμάτια μέσα στο πρόγραμμα.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τον χώρο των startups;

Είναι αρκετά τα χρόνια η αλήθεια είναι και για τους δυο μας!

Δημήτρης: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με μια ιδέα που είχα για ένα τεχνολογικό προϊόν που θα επεκταθεί παγκόσμια, δεν ήξερα καν την λέξη startup τότε, το 2011. Το 2012 είχα την τύχη να συνιδρύσω μαζί με άλλα άτομα που είχαν παρόμοιες ανησυχίες τον πρώτο φοιτητικό οργανισμό που είχε να κάνει με επιχειρηματικότητα μέσα σε ελληνικό πανεπιστήμιο, το Thinkbiz. Δύο χρόνια αργότερα μαζί με κάποιους συμφοιτητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που ήταν και το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούσα, ιδρύσαμε το Mindspace, που εξελίχθηκε σε έναν οργανισμό με δράση σε όλη την Ελλάδα και αποκορύφωμα ένα ταξίδι στα μεγάλα τεχνολογικά κέντρα της Αμερικής. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων προσπάθησα να τρέξω τα δικά μου τεχνολογικά startup projects δύο φορές, τα οποία δεν είχαν θετική κατάληξη. Τα τελευταία δύο χρόνια με όλη αυτή την εμπειρία που είχα μαζέψει αποφάσισα να ξεκινήσω το Founderhood, με στόχο να προσφέρει πρόσβαση στα καλύτερα εφόδια για τεχνολογικές startups σε ιδρυτές τεχνολογικών startup σε πρώιμα επίπεδα. Ως Founderhood, είμαστε ένας από τους διοργανωτές του Greek Startup Universe και θα προσφέρουμε την πλατφόρμα όπου θα λάβει χώρα όλο το διαδικτυακό πρόγραμμα.

Θάνος: Από μικρό παιδί με θυμάμαι στο εργαστήριο του πατέρα μου να παίζω με ηλεκτρονικά συστήματα και να μου κεντρίζει το ενδιαφέρον οτιδήποτε τεχνολογικό. Το παιχνίδι αυτό έφτασε στο πρώτο «επιχειρηματικό» εγχείρημά μου: τη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού στα 15 μου! Η συνέχεια ανάλογη… Μέσα στο Πολυτεχνείο δοκίμαζα να κάνω καινοτόμα projects, μαζί με φίλους, τα οποία σήμερα θα τα χαρακτήριζα ως startups (το 2009 το λέγαμε καινοτόμο επιχειρείν!), αλλά και ένα digital agency, την iprovidenow, που τρέχω μέχρι και σήμερα. Παράλληλα με την εταιρεία και τα projects (pazaria.gr, ueat.gr, postnow, supermarketnow, marine.travel κ.τ.λ.), ξεκίνησα να τρέχω δράσεις για το καινοτόμο επιχειρείν, αρχικά στο ακαδημαϊκό περιβάλλον και έπειτα απευθυνόμενος στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία του Youth Entrepreneurship Club, ενός οργανισμού που συνίδρυσα με φίλους, με σκοπό την ανάπτυξη του startup οικοσυστήματος στην Ελλάδα, με πιο πρόσφατες δράσεις του τα Startup Greece Talks και τη Startup Greece Week.

Στα χρόνια αυτά ποιες αλλαγές έχετε δει; Έχουν πολλαπλασιαστεί οι ιδέες, οι επενδύσεις και τα επενδυτικά κεφάλαια;

Σίγουρα η κατάσταση σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα την κατάσταση που επικρατούσε 10 χρόνια πριν στη χώρα. Η κοινότητα των startups έχει μεγαλώσει και έχει ωριμάσει, κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες για τις startups στην Ελλάδα – αλλά και η προσωπική μας εμπειρία το δείχνει αυτό από τα άτομα που συναντάμε τα τελευταία χρόνια στον χώρο αυτό.

Οι επενδύσεις και τα επενδυτικά κεφάλαια επίσης έχουν πολλαπλασιαστεί, το οποίο οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στο πακέτο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που χρηματοδοτεί το υπερταμείο του Equifund, που με τη σειρά του χρηματοδοτεί όλα τα VCs (Venture Capital) στη χώρα. Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς όλο αυτό το μοντέλο μπορεί να γίνει βιώσιμο μέσα στις επόμενες δεκαετίες, χωρίς να χρειάζεται η στήριξη των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Εν κατακλείδι, έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια σε πολλαπλά επίπεδα. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι και το κομμάτι της σύνδεσης της Ελλάδας με τα μεγάλα τεχνολογικά κέντρα του πλανήτη και τη διασπορά. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και με το Greek Startup Universe και ευελπιστούμε ότι θα συμβάλουμε στη γεφύρωση αυτού του χάσματος.

Πώς επέδρασε η πανδημία στο οικοσύστημα, ανασταλτικά ή ενισχυτικά;

Υπήρχαν μεγάλοι νικητές και μεγάλοι ηττημένοι σε εισαγωγικά. Startups στον τομέα, ας πούμε, του online delivery ήταν οι μεγάλοι νικητές και είχαμε, αν όχι το μεγαλύτερο, τότε σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα exits ελληνικών συμφερόντων startups που έχουν γίνει ποτέ, του Instashop που εξαγοράστηκε για περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη, startups στον χώρο του τουρισμού, που αποτελούν και ένα μεγάλο μέρος των startups που δραστηριοποιούνται ή έχουν ξεκινήσει από την Ελλάδα, επηρεάστηκαν πολύ άσχημα, αλλά πλέον φαίνεται ότι δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης.

Όσον αφορά συνολικά το οικοσύστημα, τα περισσότερα μέρη του προσαρμόστηκαν γρήγορα στις απαιτήσεις των καιρών και κάποια άλλα μέρη, όπως τα VCs, συνεχίζουν κανονικά την πορεία τους, ανακοινώνοντας μάλιστα και αύξηση των κεφαλαίων τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, που είναι σίγουρα ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο.