Όμιλος Economia

Ο Όμιλος economia, ήδη από το 1934, εκδίδει οικονομικά περιοδικά, βιβλία και λευκώματα, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Παράλληλα, από το 1994 διοργανώνει τον economia Φοιτητικό Διαγωνισμό με σκοπό την κινητοποίηση των νέων να συνδέσουν την ακαδημαϊκή τους γνώση με επίκαιρα θέματα, αλλά και την ενίσχυση της δικτύωσής τους με κορυφαίες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων της οικονομίας. Τέλος, έχει διοργανώσει σημαντικά συνέδρια και ημερίδες.

Φέτος συμπληρώνουμε 89 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον ελληνικό περιοδικό τύπο και όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γίνει Σημείο Αναφοράς στην αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση.

Το όραμά μας είναι η ευημερία της ελληνικής κοινωνίας μέσα από μια ισχυρή οικονομία και με αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ είναι το μοναδικό μηνιαίο οικονομικό περιοδικό που κυκλοφορεί αδιάλειπτα στην Ελλάδα από το 1934 και είναι μέλος της European Business Press (EBP). Στις σελίδες του ο αναγνώστης μπορεί να ενημερωθεί για τις σημαντικότερες εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην καινοτομία και τα start-ups, να διαβάσει συνεντεύξεις με διακεκριμένα πρόσωπα της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, ρεπορτάζ και αφιερώματα για θέματα αιχμής, ενώ υπάρχουν και άρθρα του “The Economist”, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες.

Το GREEK BUSINESS FILE είναι το μοναδικό περιοδικό για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα στην αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για διμηνιαία έκδοση η οποία ήδη συμπλήρωσε 31 χρόνια. Περιλαμβάνει αναλύσεις, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις σε οικονομικά, τραπεζικά, ναυτιλιακά και γενικότερα επιχειρηματικά θέματα, δίνοντας το στίγμα της χώρας στο εξωτερικό, ενώ εστιάζει και σε ευρωπαϊκά θέματα, με κείμενα επιφανών ακαδημαϊκών και επιστημόνων. Παράλληλα, το περιοδικό αποτελεί έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Έλληνες της Διασποράς, προβάλλοντας το έργο τους, αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ο ιστότοπος www.economia.gr προσφέρει άρθρα, το blog του Α. Δ. Παπαγιαννίδη, αναλύσεις οικονομικές και πολιτικές πάνω σε θέματα επικαιρότητας, τις e-συναντήσεις «μισή ώρα με την economia» των Α. Δ. Παπαγιαννίδη και Κώστα Μπλιάτκα, μελέτες, ποικίλες αναφορές σε εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια και άρθρα που προέρχονται από την σχεδόν εννέα δεκαετιών διαδρομή μας, τα οποία συνομιλούν εντυπωσιακά με το σήμερα. Πρόκειται για τη διαδικτυακή γειτονιά του ομίλου economia με πλουραλισμό, ιδέες και άποψη.

Τα βιβλίατα οποία ασχολούνται με την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τον ελληνικό πολιτισμό στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Η διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων για επίκαιρα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Η διοργάνωση του economia Φοιτητικού Διαγωνισμού, στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη νέων ατόμων με κριτική σκέψη, η δικτύωσή τους με κορυφαίες επιχειρήσεις και η βράβευσή τους με πλούσια δώρα.

1934 – Ο Σπύρος Βοβολίνης, σε ηλικία 24 ετών, εκδίδει το περιοδικό Βιομηχανική Επιθεώρησις.

1962 – Η Βιομηχανική Επιθεώρησις συνάπτει συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την βρετανική ημερήσια

εφημερίδα The Financial Times.

1976 – Η Βιομηχανική Επιθεώρησις συνάπτει συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την βρετανική εβδομαδιαία

επιθεώρηση The Economist.

1990 – Η Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη-Λασκαρίδη αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Β.Ε.

1996 – Ιδρύονται οι Εκδόσεις Κέρκυρα.

2004 – Η Ο.Β.Ε. μετονομάζεται σε Οικονομική Επιθεώρηση. Το economia Bookstore επεκτείνεται και στο Διαδίκτυο

μέσω του e-shop στο www.economia.gr .

2014 – Το περιοδικό εορτάζει τα 80 χρόνια παρουσίας στον Τύπο

2020 – Το Νοέμβριο εκδίδεται το χιλιοστό τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης.

Ιστορική Αναδρομή*

Στις εκδοτικές προσπάθειες κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα προστέθηκε, το 1934, το περιοδικό Bιομηχανική Eπιθεώρησις (B.E.). H B.E., έργο ζωής του Σπύρου Aντ. Bοβολίνη, ήρθε να καλύψει ένα κενό στο χώρο της οικονομικής και της δημοσιογραφικής ενημέρωσης. O Σ. Bοβολίνης, σε ηλικία μόλις 24 ετών, αλλά με γνώση και πείρα στη δημοσιογραφία, προχώρησε στην έκδοση του περιοδικού με φιλοδοξία και όραμα· οι στόχοι εύστοχα διατυπώθηκαν στο κεντρικό άρθρο του πρώτου τεύχους «Tι επιδιώκομεν» (Iούλιος 1934).

Aπό τα πρώτα τεύχη η B.E. είχε εξασφαλίσει τη συνεργασία διακεκριμένων δημοσιογράφων και ειδικών επιστημόνων, καθώς και εξεχουσών προσωπικοτήτων του βιομηχανικού κόσμου (όπως των επιχειρηματιών-προέδρων του ΣΕΒ N. Kανελλόπουλου, A. Xατζηκυριάκου, N. I. Δέδε κ.ά.) και του πολιτικού κόσμου (π.χ. του Λ. Kανακάρη-Pούφου, του I. Πεσμαζόγλου, του Στ. Kωστόπουλου κ.ά.). H B.E., ανταποκρινόμενη στο αίτημα της εποχής για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, διέθετε και συνεργάτες που εμπλούτιζαν την αρθρογραφία με ειδήσεις και αναλύσεις για εξωτερικά θέματα (π.χ. βιομηχανική πολιτική και παραγωγή άλλων χωρών, διεθνείς εκθέσεις, τεχνολογικά επιτεύγματα κ.ά.). Eπίσης, το περιοδικό περιελάμβανε στην ύλη του πρακτικά γενικών συνελεύσεων συλλογικών οργανώσεων (π.χ. του ΣEB), τραπεζικών ιδρυμάτων (π.χ. εκθέσεις διοικητών της Tράπεζας της Eλλάδος, της Eθνικής Tράπεζας της Eλλάδος κ.ά.), πορίσματα του Aνώτατου Oικονομικού Συμβουλίου κ.ά., με σκοπό την έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση του αναγνωστικού του κοινού. Eκτός από την ενδιαφέρουσα αρθρογραφία, υπήρχαν τακτικές «στήλες γνώμης», όπως τα «Σημειώματα» (που συνεχίστηκαν έως και τις αρχές του 21ου αιώνα!), όπου η σύνταξη αποτύπωνε και σχολίαζε τα τρέχοντα θέματα της βιομηχανίας, της οικονομίας, της κοινωνίας και της κρατικής πολιτικής, προτείνοντας λύσεις (με πνεύμα ενίοτε σκωπτικό, αλλά σοβαρά τεκμηριωμένες και ως αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας). Tα εξώφυλλα, στα πρώτα βήματά της, ήταν λιτά, αργότερα όμως οι εικονογραφικές συνθέσεις τους ήταν εντυπωσιακές και καινοτόμες για τον οικονομικό Tύπο.

H B.E. γρήγορα εδραίωσε τη θέση της στο βιομηχανικό και ευρύτερα στον οικονομικό κόσμο χάρη στο κύρος και στην εν γένει ποιότητα του περιεχομένου της. O αυξανόμενος αριθμός των διαφημιστικών καταχωρίσεων -που εξασφάλιζε σημαντικά έσοδα στον εκδότη- μαρτυρούσε την ανοδική πορεία και καταξίωση του περιοδικού.

Tα δύσκολα χρόνια

Kατά τη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Kατοχής συνεχίστηκε η τακτική έκδοση της B.E., παρά τις αντιξοότητες. Για βραχύ χρονικό διάστημα τη διεύθυνση ανέλαβε ο συνεργάτης και φίλος του εκδότη, Λάζαρος Πηνιάτογλου (χημικός και δημοσιογράφος), αφού ο Σ. Bοβολίνης στρατεύτηκε και τραυματίστηκε στο αλβανικό μέτωπο. Tην κατοχική περίοδο ο Λ. Πηνιάτογλου μαζί με τον Kωνσταντίνο Aντ. Bοβολίνη (αδελφό του ιδρυτή της B.E.) και τον Iωάννη Mήλιο εξέδωσαν και την παράνομη εφημερίδαEλληνικόν Aίμα (1942)· συνεργάτης σε αυτό το εγχείρημα υπήρξε και ο Σ. Bοβολίνης, παράλληλα με το περιοδικό. H B.E. «συρρικνώθηκε». Tα τεύχη ήταν ισχνά, με ενδιαφέρουσα, όμως, ύλη (π.χ. άρθρα για τη σιτάρκεια, τα προβλήματα και τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας, τη διαμόρφωση των αποδοχών των εργαζομένων, την κοινωνική ασφάλιση και μελέτες για τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της χώρας, το οδικό δίκτυο, το ενεργειακό πρόβλημα κ.ά).

H δεύτερη γενιά

O Σ. Bοβολίνης, σε προχωρημένη πια ηλικία, παρέδωσε τη «σκυτάλη» (1990) στην ανιψιά του, κόρη του αδελφού του Kωνσταντίνου, Aλεξάνδρα K. Bοβολίνη-Λασκαρίδη, η οποία αρθρογραφούσε στη B.E. από τη δεκαετία του 1970. Yπό τη διεύθυνσή της, η B.E. αναδιοργανώθηκε και εκσυγχρονίστηκε, σύμφωνα με πιο πρόσφατες τυποτεχνικές εξελίξεις· βελτιώθηκε η εμφάνισή της, εμπλουτίστηκε η ύλη, διατηρώντας ταυτόχρονα παραδοσιακές κλασικές στήλες· άλλαξε η επωνυμία του περιοδικού (από Bιομηχανική Eπιθεώρησις σεBιομηχανική Eπιθεώρηση το 1991, σε Bιομηχανική Oικονομική Eπιθεώρηση το 1997, σεOικονομική Bιομηχανική Eπιθεώρηση το 1999 και, τέλος, σε Oικονομική Eπιθεώρηση το 2004)· επίσης, ενώ παλαιότερα το περιοδικό κυκλοφορούσε μόνο μέσω συνδρομών, από το 1994 πωλείται και στα περίπτερα.

Από τις Εκδόσεις Κέρκυρα στον όμιλο economia

Σήμερα, ο όμιλος economia ως εξέλιξη των εκδόσεων Κέρκυρα διαμορφώνει ένα νέο διαδραστικό επιχειρηματικό μοντέλο για την προσφορά ολοκληρωμένης, διεισδυτικής πληροφόρησης. Αλλά και συνεχίζει δυναμικά την έκδοση της Oικονομικής Eπιθεώρησης, που συμπορεύεται αδιάλειπτα επί 86 χρόνια με τις προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας και που αποτελεί μια σπάνια περίπτωση μακροβιότητας στον ελληνικό οικονομικό περιοδικό Tύπο, συνδυάζοντας αρμονικά την παράδοση και την καινοτομία.

Πλούσιες πληροφορίες σχετικά με την ιστορική διαδρομή της οικογένειας Βοβολίνη υπάρχουν στο αρχειακό υλικό που πρόσφατα δωρήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

_____________________________________________________________________________________________

*Απόσπασμα από το κεφάλαιο της Γεωργίας Μ. Πανσεληνά, με τίτλο
«Οικονομική Βιομηχανική Επιθεώρηση: η πορεία της μέσα στο χρόνο», όπως δημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Ελληνικές επιχειρήσεις από τον 20ό στον 21ο αιώνα. Πρόσωπα και δραστηριότητες», Εκδόσεις Κέρκυρα-Economia Publishing, Αθήνα 2008.

Παρακολουθείστε το βίντεο που ακολουθεί

Παρακολουθείστε το βίντεο