Προτιμάτε ΔΝΤ ή ESM για τις προβλέψεις σας;

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Την βλέπαμε να εξελίσσεται εδώ και μήνες, αυτή η απόκλιση προβλέψεων – και, φυσικά, από τις προβλέψεις έρχεται και προκύπτει η πρόταση πολιτικής… – μεταξύ Ελληνικού ΥΠΟΙΚ, «Ευρώπης» με αιχμή τον ESM (που κρατάει στα χέρια του το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την μετά-τον-Covid-19 πορεία της οικονομίας. Δηλαδή των οικονομιών όλων των χωρών: παρακολουθούμε το ΔΝΤ, με αιχμή του δόρατος την επικεφαλής οικονομολόγο Γκίτα Γκόπιναθ (ανεδείχθη επί Κριστίν Λαγκάρντ), να στρέφεται, από φύλακας της οικονομικής ορθοδοξίας και των πολιτικών λιτότητας, σε εκκλήσεις να συνεχισθεί η (δημοσιονομική, ιδίως) χαλάρωση μέχρι να γίνει η πανδημία παρελθόν. σε κάποια απόσταση η ΕΚΤ, δηλαδή ο νομισματικός μοχλός της Ευρώπης/Ευρωζώνης με την Κριστίν Λαγκάρντ να ζητά και αυτή από τις Κυβερνήσεις – αφού η Τράπεζα έφερε την συνεισφορά της στην νομισματική υποβοήθηση της απάντησης στην κρίση – να συνεχίσουν την δημοσιονομική στήριξη πιο συντηρητική στάση από το ESM, απ’ όπου πρόσφατα ο Κλάους Ρέγκλινγκ μας συνέχαιρε μεν για την έως τώρα διαχείριση – βέβαια σημειώνοντας το κρυφό χρέος που «χτίζεται» με τις συστηματικές καθυστερήσεις των συντάξεων – αλλ’ ήδη προειδοποιούσε για το ότι από το 2021, ασχέτως αν συνεχίζει να ισχύει η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, γενικώς ΚΑΙ για την Ελλάδα, θα πρέπει να επανερχόμαστε στην δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση, ανάγνωθι σε πλεονάσματα.

Όμως, όλα αυτά είναι ωραία και καλά, πλην όμως θα δικαιωθούν ή θα διαψευσθούν τελικώς ανάλογα με το πώς θα πάνε οι οικονομίες. Εν προκειμένω, η Ελληνική οικονομία. Με την ματιά από «πιο ψηλά»/bird’s-eye view , το Ταμείο βλέπει στην φθινοπωρινή του οιωνοσκοπία/Economic Outlook για μεν φέτος μια ύφεση -9,5% (διορθώνει από την προηγούμενη πρόβλεψή του, που ήταν -10%, οριακά όμως), εκεί που το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για -8,2%. Tο κυριότερο, όμως, είναι η πρόβλεψη για επαναφορά στην ανάπτυξη το 2021 με μόλις 4,1% αύξηση του ΑΕΠ, ενώ το ΥΠΟΙΚ αναμένει άνοδο κατά 5,5% (ή και 7,5% άμα μπει σε πλήρη λειτουργία το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ ακόμη και σε δυσμενές σενάριο «μένει» σε 4,5-5%). Δηλαδή το ΔΝΤ όχι απλώς μας βλέπει να βυθιζόμαστε φέτος περισσότερο απ’ ό,τι η λοιπή Ευρωζώνη, (-9,5% έναντι -8,3%), αλλά και να ανακάμπτουμε βραδύτερα (4,1% έναντι 5,2%). Χρειάζεται να δει κανείς τις – ακόμη χειρότερες – προβλέψεις του για Ιταλία και Ισπανία, για να ανακαθίσει.

Όμως, αυτές οι προβλέψεις χρειάζεται να διαβαστούν και με βάση την «συνταγή» δημοσιονομικής διαχείρισης που προκύπτει απ’ αυτές. Έτσι, η παράλληλη τοποθέτηση του Ταμείου στο Fiscal Monitor του καταγράφει μεν για την Ελλάδα πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ (ταυτόσημο, ουσιαστικά με το 6,2% του ΥΠΟΙΚ) αλλά για το 2021 μας βλέπει ίσια βάρκα/ίσια νερά, την στιγμή που η προτροπή του ήταν να διατηρηθεί πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Στην πράξη το ΥΠΟΙΚ, δηλαδή το προσχέδιο Προϋπολογισμού, αποφάσισε να κινηθεί στο -1%, δηλαδή κάπου ανάμεσα σε δυο προτροπές άμα θυμηθούμε εκείνην του Κλάους Ρέγκλινγκ/ESM. (Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ μας είχε συνηθίσει σε αστοχίες προβλέψεων, τα χρόνια του Μνημονίου. Τότε, όμως, ήταν περισσότερο για να στηρίξει την επιβολή στοχευμένων πρόσθετων μέτρων λιτότητας). Τώρα, ζούμε στην πλανητική ανησυχία μήπως μείνει μαζί μας μόνιμα η ζημιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.